Hedefler yerli gece görüş sistemiyle vurulacak
Hava Kuvvetlerinde savaş uçağı pilotları, bundan böyle düzenledikleri operasyonlarda hedefleri, yerli gece görüş sistemi ile vurabilecekler.
Aselsan, savaş uçaklarının, gece şartlarında 'gündüz gibi' operasyon yapmasına imkan veren, tamamıyla yerli ASELPOD sistemi tasarım ve üretim çalışmalarını hızlandırdı.
ASELSAN, 16 Aralık'ta PKK kamplarına gece ve kış şartlarında yapılan operasyonda başrolü oynayan LANTIRN (Low Altitude Navigation and Targeting InfraRed for Night-Gece için Alçak İrtifa Seyrüsefer ve Hedefleme Kızılötesi Işını) sisteminin yerini alacak olan ASELPOD (Hedefleme ve Seyrüsefer Podu) sistemi tasarım ve üretimi çalışmalarını sürdürüyor.
ASELSAN tarafından, tamamen özgün ve güncel teknoloji ile geliştirilen ASELPOD sistemi ile Türk savaş uçakları, yüksek hassasiyet ve performansla çalışan milli bir hedefleme sistemine sahip olacak.
DÜNYADA YALNIZCA BİRKAÇ ÜLKE BU SİSTEME SAHİP...
26 Haziran 2006'da Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile yapılan anlaşma gereği ASELSAN, 36 ayda geliştireceği ASELPOD'u, bir yıl içinde kullanıma hazır hale getirecek.
Türk Hava Kuvvetleri, 2009'dan itibaren ASELPOD'un geliştirilip hizmete sunulması ile ileri teknoloji ürünü milli yazılımlı bir hedefleme sistemine sahip olacak.
Benzer sistem dünyada ABD ve İsrail'in de aralarında bulunduğu birkaç ülke tarafından üretilip, kullanılıyor.
2009 yılından itibaren F-16 ve F-4'lerde kullanılacak ASELPOD, uçakların gece görüş, lazerle işaretleme, hedef bulma ve bombalama hassasiyeti gibi kabiliyetlerini en üst düzeye çıkaracak, gece operasyonlarında pilotlara büyük kolaylık sağlayacak.
GECE VE KIŞ ŞARTLARINDAN ETKİLENMİYOR...
F-16 ve F-4E/2020 savaş uçaklarına takılacak ASELPOD sistemi, pilotun yükünü asgariye indirirken, uçakların harekat kabiliyetini arttıracak.Sistem ''pod'' olarak adlandırılan iki ayrı ileri teknoloji ürünü parçadan oluşuyor. Sistemlerden biri gece veya bozuk meteorolojik şartlarda bile pilota mükemmel bir görüş sunuyor.
Alınan görüntüler pilotun önündeki ekrana yansıtılıyor. Diğeri de lazerle hedefi işaretliyor ve bu sayede hedefler nokta atışla imha ediliyor.
ASELPOD'un testleri başarı ile tamamlamasından sonra, Eskişehir'deki 1.Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nda Tük Hava Kuvvetleri'ne ait bütün F-16 ve F-4E/2020 savaş uçaklarına takılarak, mevcut sistemlerle entegrasyonu sağlanacak.
HAREKAT KABİLİYETİ ARTACAK...
F-16 ve F-4E/2020 savaş uçaklarına takılacak sistem pilotun yükünü asgariye indirirken, uçakların harekat kabiliyetini artıracak.Sistem termal ve gündüz kameralarının sağladığı görüntüler üzerinden otomatik olarak çoklu hedefleri izleyebilecek.
Sistemlerin bakım ve onarımı milli imkanlarla dışa bağımlı olmadan kısa sürede gerçekleştirilecek. Bu da savaş uçağı filolarının göreve hazırlık oranını yükseltecek.
Uçak üzerindeki diğer sistemlerle bütünlük içinde çalışacak olan ASELPOD, içerisinde değiştirilebilir birimler barındıracak. Böylece sistemin bakım-tamir süreleri azalacak ve arızalı birimler kolaylıkla değiştirilebilecek.
SİSTEM NELER KAZANDIRACAK?
Savunma Sanayii Müsteşarlığının desteklediği LANTIRN'dan daha gelişmiş yüksek teknoloji gerektiren, tamamıyla milli tasarımlı ve yazılımlı sistemin Türk savaş uçaklarına kazandıracağı yeteneklerden bazıları şöyle sıralanıyor:
-Pilota gece görüş ve hedefleme kabiliyeti sağlayacak termal kamera.
-Pilotun görüş kabiliyetini artıracak yüksek büyütmeli gündüz kamerası.
-Lazer güdümlü mühimmatlara uygun işaretleme yapabilecek ve pilota hedef mesafe bilgisi iletecek Lazer Hedef İşaretleme ve Mesafe Ölçme Cihazı. Bu sayede Türk Savaş pilotları güdümlü bomba ve füzelerle hedefleri 12'den vuracaklar.
-Geniş termal görüş açısı sayesinde, orta/yüksek irtifa navigasyon yeteneği.
-Başka bir lazer kaynağı tarafından işaretlenen hedefin tespit edilerek otomatik olarak izlenmesi.
-Hedefleri video üzerinden otomatik olarak izleyebilme.
-Hedef konum bilgilerinin tespit edilerek ekranda sergilenmesi.
-Müşterek harekatlarda hedefin diğer unsurlara gösterilmesi amaçlı Lazer Aydınlatma işlevi.
-Hedef koordinat ve yönelim bilgilerinin yüksek hassasiyetle belirlenebilmesi için Ataletsel Ölçme Birimi.
-Uygun mühimmatın hedefe yüksek hassasiyetle gönderilmesi.
-İstihbarat ve harp hasar değerlendirme işlevi için Sayısal Video Kayıt Cihazı
(AA)
Yayın tarihi: 17 Ocak 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/17//haber,5663CEB75E094F4ABA9F61862A9CE948.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.