Malkoff bavulunu topladı, mağazaya geldi ve kendine rahat bir koltuk seçti. Mağazadaki ilk akşamında çocuklar gibi ortalıkta koşturan, yatakların üzerinde zıplayan Malkoff, geceleri korktuğu için güvenlik görevlisiyle sohbet ediyor.
Dikkat! Bu dükkânda bir insan yaşıyor
Komedyen Mark Malkoff, daha önce, tek bir gün içinde Manhattan'daki 171 farklı Starbucks dükkânında kahve içerek adını duyurmuştu. Malkoff şimdi de bir haftalığına IKEA'nın New Jersey mağazasına taşındı, kendine en rahat yatağı seçti, müşterilerin ilgi odağı oldu..
Starbucks ve IKEA gibi çok uluslu şirketler, imajlarına katkıda bulunacak hiçbir fırsatı kaçırmıyor. Çevre kirliliği ve iklim değişikliğinden sorumlu tutulan büyük firmaların çevreci bir imaj çizmek için başlattıkları kampanyalar gibi, pek çok şirket kendine daha insani bir görüntü vermek için imaj çalışmaları yapıyor. New Yorklu komedyen Mark Malkoff'un Starbucks ve IKEA'yla işbirliği içinde hazırladığı belgeselleri de bunun bir örneği. Malkoff tek bir gün içinde Manhattan'a yayılmış tam 171 farklı Starbucks dükkânına gidip kahve içerek adını duyurmuştu. Malkoff geçtiğimiz hafta ise IKEA'yla anlaşarak bir hafta boyunca İsveç merkezli ünlü ev dekorasyon şirketinin New Jersey'deki dev mağazasında yaşamaya başladı.
TÜRKİYE'DE DE YAPILDI
MarkLivesinIKEA.com sitesinde nasıl IKEA'da yaşama kararı aldığını ve ünlü mağazada yaşadıklarını anlatan videolara yer veren Malkoff, "Zaten evimdeki her şey IKEA'dan, orada yaşasam ne fark eder ki?" diyor. 7 Ocak'ta yerleştiği New Jersey IKEA'da yarına kadar kalmaya devam edecek olan komedyene mağazayı ziyaret eden müşterilerden yoğun ilgi var. Malkoff'dan önce de Amerikalı komedyen ve belgeselciler bu tür projelere giriştiler. Morgan Spurlock, tam bir ay boyunca, günde üç öğün olmak üzere, yalnızca McDonalds'tan aldığı büyük boy mönüleri yedi, yaşadıklarını Super Size Me isimli belgeselde anlattı. Çocukluğundan beri McDonalds'ın kafasında yarattığı "lezzetli, muhteşem hamburger" açlığını yıllar sonra abartılı biçimde doyurma imkânı bulan Spurlock, kısa sürede bunun korkunç bir beslenme biçimi olduğunu keşfetti. Malkoff'un projesi, Michael Moore'un Walmart gibi büyük mağazalara, bu mağazalarda satılan kurşunlarla yaralanmış kişileri kameralar eşliğinde götürmek gibi provokatif ve kamu yararını gözeten eylemlerinden çok, tam da geçtiğimiz ay İstanbul'da, YKM'de gerçekleştirilen bir projeye benziyor. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve YKM işbirliğiyle gerçekleşen 'Vitrindeki Çocuk' projesinde, 22 yaşındaki bir genç, yedi gün 24 saat boyunca Şişli YKM vitrininde yaşamış, yaptıkları da www.vitrindekicocuk.com internet sitesinde yayınlanmıştı. Marmara Üniversitesi Maliye Bölümü öğrencisi 23 yaşındaki Muhammet Ali Perik de para karşılığında Nişantaşı'nda, Rock'n Coke müzik festivali başlamadan önce 'festivali bekleyen kişi' rolü oynayarak bir çadırın içinde yaşamıştı. Günde 12 saat boyunca çadırda yaşayan Perik gibi, Malkoff'un da IKEA'dan para aldığı sanılıyor. Malkoff, IKEA'ya girince ilk iş olarak mağazada çalışan bütün işçilerle teker teker tanıştı, sonra da pek çok değişik oda seçeneğinden birini seçti, mağazanın en beğendiği köşesine yerleşti. Malkoff yıkanmak için IKEA yöneticilerinin ofislerindeki duşu kullanacak, yemeklerini de mağazanın lokantasında ücretsiz olarak yiyecek.
Yayın tarihi: 13 Ocak 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/13/pz/haber,E5958BF1457F4135AAE1605D73A26406.html
Tüm hakları saklıdır.