Gül: "Terör örgütü ile pazarlık olmaz"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Amerikalılarla kendi sorunlarımızı konuşup da akıl almaya ihtiyacımız yok ki. Bizim aklımız yok mu, biz bilmiyor muyuz?'' derken, ''Terör örgütü ile muhatap olunmaz, anlayacağı dilden konuşulur ve kararlılıkla anlayacağı dilden konuşulmaya devam edilir'' şeklinde konuştu.
Gül, ABD'deki temaslarını tamamladıktan sonra, Türkiye'ye hareketinden önce, New York'taki Türk Evi'nde Basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Gül, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Gül, bir gazetecinin ''terörle mücadelede bazı ABD'li yöneticilerin öne sürdüğü 'siyasi çözüm' tezine karşı Türkiye'nin mesajının net olarak iletilip iletilmediği" yönündeki sorusunu yanıtlarken, ABD'li muhatapları ile görüşmelerinde bu konunun gündeme gelmediğini söyledi.
Gül, bu konuların Türkiye'de zaten konuşulduğunu anlatan Gül, teröristleri izole etmek için yapılması gereken şeyler olduğunu belirtti.
Ekonomik, sosyal ve kültürel çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Gül, şunları kaydetti:
''Amerikalılarla kendi sorunlarımızı konuşup da akıl almaya ihtiyacımız yok ki. Bizim aklımız yok mu, biz bilmiyor muyuz? Nasıl olur? Silahla karşımıza çıkana silahla... Ama onları izole etme, herhangi bir konuyu hiç bir şekilde istismar etmelerine fırsat vermemek için yapılacak çok şey vardır ve yapılıyor da. Bunlara tabii ki yeni şeyler de eklenebilir. Hiç bir komplekse düşmeden bunları söylüyorum. Bu konuda biz gayet rahatız. Terörle nasıl mücadele edilir bunu tabii ki biliyoruz. Buraya gelip bu konuları muhataplarımla niye konuşayım. Bu konular yanlış anlaşılabilir, istismar edilebilir.
Terör örgütü ile muhatap olunmaz, terör örgütü ile anlayacağı dilden konuşulur ve kararlılıkla anlayacağı dilden konuşulmaya devam edilir''
IRAK'TA GÜVENLİK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Irak'ta güvenlik sorunu olmazsa bundan en çok Türkiye ve Irak faydalanır'' dedi.
ABD'deki temaslarını tamamladıktan sonra New York'taki Türkevi'nde Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un da hazır bulunduğu basın toplantısı düzenleyerek, ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gül, ABD ziyaretinin faydalı olduğunu belirtti.
Bu ziyaretinin asıl amacının; ''iki önemli müttefik arasında en üst düzeydeki görüşmeleri bir kez daha gözden geçirmek, ilişkileri teyit etmek, karşılıklı çıkarları bir kez daha tespit etmek ve ilişkilere ivme kazandırarak gelecekte Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü biçimde devamını sağlamak'' olduğunu anlatan Gül, bu çerçevede ABD Başkanı George Bush ile Beyaz Saray'da birçok önemli konuyu geniş biçimde ele aldıklarını, görüşmelerde en çok Türkiye'yi son dönemde meşgul eden terörle mücadele Orta Doğu, Irak ve enerji konularının gündeme geldiğini söyledi.
Basın kuruluşları ve kanaat önderleriyle bir araya geldiğini, trilyonlarca dolarlık fonları yöneten yatırımcılarla toplantı düzenlediğini anımsatan Gül, bu görüşmelerde Türkiye'nin önemli meselelerini anlatma imkanı bulduklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Gül, ABD'de yaşayan Türk toplumu temsilcileriyle görüşmesinde de sayısı 300 bini bulan Türklerin ABD'de daha etkin olmaları, Türkiye'nin davalarına nasıl yardım edebilecekleri ve siyasette yer almalarına ilişkin değerlendirmeler yaptıklarını belirtti.
Gül, ''Ümit ediyorum bu ziyaret Türk-Amerikan ilişkilerine katkı sağlamıştır, yeni ivme getirmiştir, gelecekteki işbirliğimizi daha güçlü hale getirmiştir'' diye konuştu.
''SIRTIMIZI DÖNEMEYİZ''
''Irak petrolünün çıkarılmasında Irak'taki yerel grupların konumu''na ilişkin bir soru üzerine Gül, Türkiye'nin komşusu Irak'a sadece güvenlik açısından bakamayacağını ifade etti.
Terör örgütünün Irak'la ilişkileri zehirlediğine işaret eden Gül, ''Bizim 30 kilometre berimizdeki petrol alanına Norveç'ten gelecekler, uzaktan gelecekler, Amerika'dan gelecekler, biz de sırtımızı döneceğiz. Böyle bir şey olamaz'' dedi.
Gül, her şeyin düzelmesini umduğunu belirterek, Türkiye ile Irak arasındaki nifak tohumu ortadan kalkınca iki ülkenin çok daha fazla şeyler yapacağını belirtti.
Irak'ın petrol yasasıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken Gül, ''Bu konuyu burada konuştuk ama Irak'ın içişlerine karışacak halimiz yok'' diye konuştu.
Irak'la Türkiye arasında işbirliği potansiyelinin çok fazla olduğunun altını çizen Gül, iki ülkenin yakın işbirliğine girme imkanının olduğunu söyledi.
Gül, daha önce dile getirdiği, ''PKK aradan çıkarsa Irak'la ilişkilerimiz çok gelişir'' sözünü ABD Başkanı Bush'a da ilettiğini belirterek, ''Irak'ta güvenlik sorunu olmazsa bundan en çok Türkiye ve Irak faydalanır'' dedi.
FOXMAN'LA GÖRÜŞMESİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir soru üzerine ABD'deki Musevi toplumu temsilcileriyle görüştüğünü belirtti.
Amerikan Musevi kuruluşu Anti-Defamation League'ın (ADL-İftira ve İnkara Karşı Mücadele Birliği) Başkanı Abraham Foxman ile görüşmesinde Ermeni iddialarının gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Gül, Musevi kuruluşlarının Amerikan siyasetinde etkin olduğunu ve bazı şeyleri konuştuğunu söyledi.
BM GENEL SEKRETERİYLE GÖRÜŞME
Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile New York'ta yaptığı görüşmeyle ilgili bir soru üzerine de Kıbrıs başta olmak üzere bazı konuları BM Genel Sekreteri ile görüştüklerini belirtti.
Genel Sekreter'in Kıbrıs'taki BM Barış Gücünün (UNFICYP) görev süresinin uzatılmasıyla ilgili son bir rapor yazdığını ve BM Güvenlik Konseyi'nin bu çerçevede bir karar aldığını anımsatan Gül, bu kapsamda görüşlerini Genel Sekreter'le paylaştığını belirtti. Gül şöyle konuştu:
''(Genel Sekreter'e) Rum tarafında yapılacak seçimden sonra kapsamlı bir barışa ulaşmak için Kıbrıs Türk tarafının ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın çok arzulu olduğunu, Türkiye'nin de desteklediğini, kendisinin de bu konuya daha çok eğilmesi gerektiğini söyledim.''
Gül, ayrıca Irak ile ilgili bazı önemli meseleler bulunduğunu belirterek, Genel Sekreter'e bu konularla ilgili görüşleri, düşüncelerini anlatma imkanı bulduğunu söyledi.
KERKÜK
Cumhurbaşkanı Gül, ''BM Genel Sekreteri Ban'dan Kerkük konusuyla ilgili olarak nasıl bir karşılık alındığı'' ile ilgili bir soru üzerine, konunun ele alındığını, ancak başka ülkelerin içişlerine karışma niyetiyle değil, son derece iyi niyetli bir çerçevede ele alındığını belirtti. Gül, ''Komşumuzda işlerin iyi gitmesi lazım. Yeni problemlerin çıkmaması, bir an önce huzura kavuşması lazım'' dedi.
Bu konuda Türk tarafının söylediklerinin dinlendiğini, yankı yaptığını gördüğünü belirten Gül, BM'nin Irak'ta yeni görevi bulunduğunu anımsattı.Gül, Genel Sekreter Ban ile Kerkük konusunda BM'nin sorumluluğunun ne olması gerektiğini konuştuklarını ifade ederek, sadece Genel Sekreter'in değil tüm BM yönetiminin bu konuya yakın ilgi göstermesini beklediklerini söyledi.
Abdullah Gül, bir başka soru üzerine, BM Genel Sekreteri'ni bu konuda duyarlı gördüğünü belirterek, ''Ben herkesi duyarlı gördüm, herkes Irak'ta işlerin iyi gitmesini istiyor, son dönemde iyi bir hava da var'' dedi.
Yayın tarihi: 11 Ocak 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/11//haber,8D9D8357798F404E984FE61D4BFDBA2C.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.