kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

K. Irak'ın elektriğine bile muhtaç kaldık

HACER GEMİCİ
Elektriğinin yüzde 50'sini doğalgazla üreten Türkiye, İran'ın gazı kesmesi ile sıkıntılı günler yaşıyor. Dün YİD santrallerini talimatla daha pahalı olan fuel-oil ile üretime geçiren Enerji Bakanlığı, Kuzey Irak'a elektrik satan Kartet'e 'Türkiye için üret' talimatı verdi..
YİD'LER FUEL-OİL'E DÖNDÜRÜLDÜ
Öncelikle gazla elektrik üreten santrallere yansıdı. Trakya Elektrik, Ova ve Unimar'a bir yazı giderek, 'doğalgazla elektrik üretimini durdurun ikinci yakıt olan fuel-oile dönün' uyarısı gitti.

DOĞA ENERJİ'YE MÜHÜR
Doğalgazla elektrik üreten bir başka YİD santrali Doğa Enerji'nin kapısına önceki gün itibarıyla mühür vuruldu. 'Doğalgaz veremiyoruz, ikinci bir emre kadar üretim yapma' denildi.

KARTET, 'TÜRKİYE İÇİN ÜRETECEK'
Kuzey Irak'a elektrik veren ancak bu ülkede yaşanan sorun nedeniyle ihracatını kesen Kartet Elektrik'e dün, "Türkiye için üretim yap" talimatı gönderildi.

YUNANİSTAN'DAN ELEKTRİK ALINACAK
Elektrikte sıkıntı olmaması için komşumuz Yunanistan devreye sokuldu. Ocak ve şubat aylarında Yunanistan'dan elektrik ithalatı için düğmeye basıldı. İlk alım bu hafta içinde yapılıyor.

İran'ın Türkiye'ye verdiği gazı önce azaltması, önceki günden itibaren de tamamen kesmesi üzerine elektrik üretiminde de alarm durumuna geçildi. Konutları soğuk kış günlerinde yakıtsız bırakmak istemeyen Enerji Bakanlığı, krizin elektrik üretimine sıçramaması için dört önemli adım attı. Türkiye'de toplam elektriğin yüzde 50'si doğalgazla üretildiği için sıkıntı yaşanacağını gören bakanlık öncelikle komşumuz Yunanistan'dan elektrik ithal etmek için düğmeye bastı. 2007 içinde Yunanistan'a elektrik satan Türkiye, ocak ve şubat aylarında 185 megavatlık elektrik ithalatı yapacak. İlk alım da bu hafta başlayacak. Elektrik konusunda bir başka gelişme ise Kuzey Irak'a elektrik veren Kartet cephesinde yaşandı. Geçtiğimiz hafta Kuzey Irak'tan yakıt gelmediği için bu ülkeye yaptığı ihracatı durduran Kartet'e de 'Türkiye için üretim yap' şeklinde bir talimat gitti. Kartet'in dün itibarıyla Türkiye için günlük üretimi 80 megavat düzeyinde gerçekleşti.

PAHALI ÜRETİME MAHKUMUZ
Bu arada doğalgaz kullanımını azaltmak isteyen hükümet bir yandan da Türkiye elektriğinin yüzde 7.2 sini üreten yap-işlet-devret santrallerine dünden itibaren ikinci yakıt olan ancak çok daha pahalı olan fuel-oil'e geçmeleri talimatını verdi. Bunun üzerine Trakya Elektrik, Unimar ve Ova'ya verilen doğalgazın kesildiği ve onun yerine fueloil'e dönüldüğü öğrenildi. Bu sırada Çapan'lara ait Doğa Enerji'de ise sorun çıktı. Konuyla ilgili görüştüğümüz Doğa Enerji'nin Yönetim Kurulu Başkanı Günay Çapan, "Doğalgaz yok deyip dün gelip santrali mühürlediler. Bize ikinci yakıta geçmek için zaman bile tanımadılar. Şu ana kadar görüşecek bir kişiyi bulamadık. Ne yapacağımızı şaşırdık" diye konuştu.

BATI HATTINA YÜKLENİYORUZ
Öte yandan dün Batı hattından gelen doğalgaz miktarı da 36 milyon metreküpden 39 milyon metreküpe çıkarılarak İran'ın yarattığı sıkıntı bir nebze olsun aşılmaya çalışıldı. Türkiye en büyük ikinci tedarikçisi İran'dan günde 29 milyon metreküp doğalgaz alıyordu.