kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
RAHŞAN GÜLŞAN

Osman Yağmurdereli işi iyice saçmalaştı

Fazıl Say ile Osman Yağmurdereli'nin 'Genç Bakış' programında karşılıklı konuşmaları, 2007'nin son bombalarından biri idi. Ancak Osman Yağmurdereli'nin sonradan Nükhet Duru'nun programında söyledikleri ne ona, ne de partisine yakışacak türdendi. Çünkü artık milletvekili olan Yağmurdereli artık konuştuğunda, partisi AKP'yi de bağlıyor diye düşünüyorum.

TİRAJ İLE ÖLÇÜLMEZ
Yağmurdereli, Fazıl Say hakkında "Bugüne kadar yetmiş milyonluk ülkemizde kaç tane albüm satmış ki?" diye başlıyordu cümlesine... Sanata ve müzikal değerlere bu bakışla başlayan bir cümlenin gerisini dinlemek hiç de mümkün olmadı benim için. Bir filmin, bir klasik müzik sanatçısının, bir albümün başarısı veya ciddiye alınırlığı tiraj ile ölçülemez. Büyük bir ihtimalle Ankaralı Namık, Fazıl Say'dan çok daha fazla albüm satıyordur. Şimdi Namık daha büyük ve daha ciddiye alınır bir müzisyen mi? Uzun zamandır tanıdığım Yağmurdereli'ye bu bakışı, hele de meclise girmiş ve orada sanatçıların haklarını korumasını beklediğimiz bir insan olarak da yakıştıramadım. Sonra Yağmurdereli, Bekir Coşkun'un iktidarın güvendiği seçmeni tanımlamak için kullandığı 'göbeğini kaşıyan adam' tanımlamasını da "Fazıl beni Abdullah Öcalan'a benzetiyor" gibi ifadelerle dramatikleştirmeye çalıştı. Bu da ona yakışmadı.

TESCİLLEYEMEYİZ
Ama dünkü SABAH gazetesinde hakkında yer alan iddiaları da Yağmurdereli hak etmedi. Fikirlerini beğenmeyebiliriz, yaptığını her platformda eleştirebiliriz. Ama 30 yıl önce yaptıklarını (ki piyanoya pisleyen bir grupta olduğu sanılıyor, kesin bir bilgi de yok) "Bak sen zaten 30 yıl önce bunları yapmışsın" diye de önüne getirip haklılığımızı tescilleyemeyiz. Osman Yağmurdereli, Fazıl Say'a söyledikleri ile eleştirilebilir ama 30 yıl önce üniversitede yaptıklarının bu konu ile ilgisi yoktur. Beğenmediğimiz fikirleri, entelektüel platformda alaşağı etmeyi ne zaman öğreniriz bilmiyorum ama bari Yağmurdereli'yi 'göbeğini kaşıyan adam' olarak niteleyenler, 'göbeğini kaşıyan adam' gibi davranmasa. (Fazıl Say bu saptamanın tamamen dışında tutulmuştur.)