kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Turistlere yapılan saldırının suç sayılması için şikayet şart değil"

Yeni Haber
İstanbul Barosu Başkanlığı, yılbaşı gecesi Taksim Meydanı'nda turistlere yapılan saldırının, birden fazla kişi tarafından işlenmesinden dolayı suçun nitelikli hallerinden sayılması gerektiğini vurgulayarak, suçun takibinde şikayet koşulunun şart olmadığına dikkat çekti.

İstanbul Barosu Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, turistlere yönelik cinsel amaçlı hareketlerin kamuoyunda tepkiye yol açtığı anımsatılarak, eylemin doğru biçimde tavsif edilmemesinden kaynaklandığı dile getirildi. Açıklamada, yazılı ve görsel basından izlenen eylemin, TCK'nın tanımı itibariyle "taciz" suçunu değil, "cinsel saldırı" suçunu oluşturduğu belirtildi.

"Cinsel taciz suçunda, vücut bütünlüğüne dokunulmadan, cinsel nitelikli davranışlarla rahatsızlık tanımlanmaktadır" denilen açıklamada, meydana gelen eylemin ise, vücut dokunulmazlığının açıkça ihlal cinsel saldırı suçu olduğu kaydedildi. Açıklamada, birden fazla kişi tarafından işlenmesinden dolayı suçun nitelikli hallerinden sayılması gerektiğine ve suçun takibinde şikayet koşulunun aranmasına gerek bulunmadığına dikkat çekildi. Cinsel saldırı suçunun soruşturulmasında şikayet şartı gerektiği aktarılan açıklamada, "Suçun nitelikli olması halinde, ayrıca şikayete gerek bulunmamalıdır. Aksi görüş, ceza adaleti ile bağdaşmaz" denildi.
Açıklamada, eylemin Kabahatler Kanunu'nun 37. maddesi çerçevesinde değerlendirilmesi ve para cezası ile karşılanmasının, eylemin oluşu ve ceza adaleti ile bağdaşmadığı vurgulandı.

Yılbaşı gecesi Taksim Meydanı'nda Avustralyalı 2 bayan turist erkek arkadaşlarının yanında 20 kişilik bir grubun tacizine uğramış ve saldırıdan korunak için bir eczaneye sığınmışlardı.

(ANKA)