kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dizel motor ilk kez benzinliyi solladı

26.12.2007
Türkiye'de dizel araç satışları 2007 yılında ilk kez benzinli araçları geçti. Dizel binek araç satışları geçen yıla göre yüzde 4 oranında düşmesine rağmen, dizelin payı yüzde 49'dan 52'ye çıktı..
Akaryakıt fiyatlarındaki artış ve Avrupa normlarına uygun dizel yakıtın yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye'deki dizel araç satışı, 2007 yılında ilk kez benzinli araçları geçti. 2007 Kasım sonu itibariyle dizel binek araç satışları geçen yıla oranla yüzde 4 oranında azalmasına rağmen, dizelin toplam pazar içindeki payı yüzde 49'dan 52'ye yükseldi. Kasım sonunda toplam 295 bin 720 adet binek araç satılırken, bu rakamın 154 bin 197 adedini dizel araçlar oluşturdu. Dünyada dizele yönelik artan bu talep Türkiye pazarında son yıllarda kendini göstermeye başladı. Geçmişte, uygun fiyatı ve düşük yakıt tüketimine rağmen 'çevreye zararlı ve gürültülü' diye tercih edilmeyen dizeller, gelişen modern dizel teknolojisiyle birlikte artık sürücülerin gözdesi oldu. Bir yandan benzin fiyatında yükselişin yaşandığı, bir yandan da dizel teknolojisinin önemli gelişmeler kaydettiği 2005-2006 yıllarında, dizel otomobillerin pazar payı hızla arttı. Bundan 5 yıl önce çok küçük pazar payına sahip olan dizel otomobiller, bugün yüzde 52 pazar payına ulaştı. Dizel motorların neredeyse benzinli motorlar kadar sessiz çalışması, ekonomikliği ve son dönemlerde yakıt kalitesinin de artması, hemen hemen her segmentte Türk tüketicisinin öncelikli olarak dizel motoru düşünmesini beraberinde getirdi. Ancak özellikle lüks otomobillerde dizel talebinin patladığı görülüyor.

Dizelin dezavantajı
Tüketicilerin üst sınıf araçlarda dizeli tercih etmesindeki en önemli neden; dizel motorların benzinlilere gore daha küçük hacimli olması. Bu yüzden dizel motorların ÖTV'si ve Motorlu Taşıtlar Vergisi daha düşük oluyor. Bu da tüketicilerin dizel versiyonlarını tercihinde rol oynuyor. Bir başka neden ise dizel otomobillerin yüzde 30 yakıt tasarruf usağlaması. Ancak, dizelin bazı dezavantajları var. Birçok markanın dizel modelleri benzinlilere göre daha yüksek. Bu yüzden, dizel için verilen fiyat farkını amorti etmek için yılda 30-35 bin km. yol yapmak gerekiyor. Aksi taktirde avantajı ortadan kalkıyor. Ayrıca, benzinli araca göre dizel araçlarda yağ değişimi daha fazla. Dizellerde 7 bin 500 veya 10 bin km.'de yağ değişimi yapmak gerekiyor. Benzinli araçlarda ise bu aralık 15-20 bin kilometre. Bu nedenle dizel oto almadan önce maliyet hesabının çok iyi yapılması gerekiyor.
Haberin fotoğrafları