- Bundan sonrasına ilişkin çok yapmak istediğiniz şeyler var mı?
- Hiç vaktim kalmadı, artık kendime ayırmak istiyorum zamanımı. Ölmeden Şeyh Bedrettin Destanı'nı film yapacağım. Reis Çelik'le bu projenin üzerinde çalışıyoruz. Edremit'te bir atölye kurup, orada oyunculuk üzerine çalışmalar yapmak istiyorum. Yazmaya hevesim var ama henüz anılarımı yazmak istemiyorum.
- Kendinizi politik olarak nasıl tanımlıyorsunuz?
- Ben bir komünistim. Benim için komünizm; küçüğün büyük karşısında yaşayabileceği, zayıfın kuvvetlinin yanında olabileceği, herkesin ayakkabı giyme, okula gitme, yemek yeme özgürlüğünün olduğu, eğitimden herkesin faydalandığı bir dünya demek.
- Son yıllarda çok mu milliyetçi olduk?
- Ben milliyetçiliğe inanmam. Tabii ki yaşadığım toprakla övünürüm, aynı dili konuştuğum insanları severim, ama bütün dünya insanlarını da severim.
- Bugünden o günlere baktığınızda ne söylemek istersiniz?
- Valla her zaman zordu iş, şimdi daha zor. Bugünlerde Adorno'yu okumaya çalışıyorum, zor bir filozof. Ama bir cümlesi iyice kafama yerleşti: "Yanlış hayat doğru yaşanmaz."
- Avrupa'da uzun yıllar yaşayan biri olarak, ne düşünüyorsunuz AB meselesiyle ilgili?
- AB düşüncesine karşıyım, dünya birliğinden yanayım.
ÇOK ŞANSLI BİR ERKEĞİM
- Bütün bunlar olurken özel hayatınızda neler oluyordu?
- Ben çok şanslı bir erkeğim. Kadın arkadaşlarım, aşklarım hep beni iki adım yukarıya fırlatmıştır. Onlardan çok şey öğrendim.
- Aşklarınızı nasıl yaşadınız?
- Aşk sürüp giden, ama nereye gittiği bilinmeyen bir maceradır. Bizim maceramız da 14 yıldır sürüp gidiyor, daha önce 12 yıl süren, ondan önce de beş yıl süren maceralar da yaşadım. Eşimle 20 yaş var aramızda, ama çok iyi anlaşıyoruz.
- 71 yıllık hayatınızı film olarak düşündüğünüzde başrollerde kimler olur?
- İlk önce Cahit Irgat, Can Yücel, Münir Özkul ve Özdemir Asaf. Özdemir Asaf bana şöyle yazmıştı: "Bazen bütünü unutup parçaya yöneliyorsun, parça bütünü parçalıyor." Can Yücel'in yanında susup dinlemeyi tercih ederdim. Yılmaz Güney arkadaşımdı, bunlar ağabeylerim. Sonra Ayberk Çölok, Erol Günaydın, Müşfik Kenter'le çok severiz birbirimizi. Ama hayatımın en büyük kahramanlarından biri Nazım Hikmet'tir.
Yayın tarihi: 2 Aralık 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/02/pz/haber,E2A0249B53AC4D30B53B3942AE62F053.html
Tüm hakları saklıdır.