Her yıl 3 milyon genç, cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanıyor. AIDS hastalarının yarısından fazlası 25 yaş altında ve 13-24 yaş arası ölüm nedenlerinde yedinci sıraya yükselmiş. Sifiliz (frengi) ve Gonore (bel soğukluğu), genital herpes ve en önemlisi HPV enfeksiyonları (genital siğil) gibi hastalıklar artıyor. Bu artşın en önemli nedenlerinden biri cinsel ilişki yaşının düşmesidir. Küçük yaşta ve kontrolsüz ilişki bulaşmayı artırır. Ergenlikte cinsel ilişkiler daha plansız olduğundan, korunma oranları da azdır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan gençleri korumanın yolu, onları eğitmek, tehlikelerden haberdar etmek ve korunma yollarını öğretmektir. Bugün Dünya AIDS Günü. Çocuklarınıza öğretecek neler biliyorsunuz?
2007 YILI RAKAMLARI
Kötü şeylerin tümünün bizden ve ailemizden uzak olduğunu düşünürüz. 2007 rakamları yayınlandı. Gördünüz mü? İlgilendiniz mi? Dünyada 33,2 milyon AIDS tanısı almış kişi var. Bunlardan yaklaşık 30,8 milyonu, 15-49 yaşında, 2,5 milyonuysa 15 yaşın altında. HIV virüsü taşıyan erişkinlerin 15,4 milyonuysa kadın. Bu yıl dünyada 1,7 milyonu yetişkin, 330 bini çocuk olmak üzere toplam 2,1 milyon kişinin AIDS'ten öldüğünün belirtildiği raporda, 2,1 milyonu erişkin, 420 bini çocuk 2,5 milyon kişiye de HIV virüsü bulaştığı vurgulanıyor. AIDS, her gün 5 bin 700'den fazla kişinin ölümüne neden oluyor. En fazla hasta Afrika'da. Böyle düşününce çok uzak gibi duran hastalık aslında çok yakınınızda olabilir. Değişen toplumsal değerler yüzünden cinsel yolla bulaşan hastalıklar gittikçe artmaktadır. Sık değiştirilen cinsel eşler nedeniyle olan bu yayılma, ürkütücü sonuçlara yol açmaktadır. Bazı hastalıkların tedavileri bilinmekle birlikte bazıları için tıp henüz çaresizdir. Bu konuda kesinlikle eğitimli olması gereken bir grup vardır: 15-45 yaş arası cinsel yönden aktif olanlar. Bu hastalıklardan en sonuncusu ve ölümle sonuçlananı AIDS'tir.
HASTALIKLA TANIŞMA
Dünya, 1981 yılında AIDS hastalığıyla ilk kez karşılaştığında bu hastalığın cinsel sapmaları olan bir grubun hastalığı olduğunu düşünerek kendilerinden çok uzaklarda gördü. Oysa 1999 yılına gelindiğinde iki önemli gerçekle karşılaştılar: İlki başlama yaşının 20'den 15'e düşmesiydi, ikincisi ise kadın /erkek hasta oranının eşitlenmesiydi. Bu gerçekler, AIDS'in bizlerden ve çocuklarımızdan çok da uzakta olmadığını gösterdi. Bütün dünyanın gördüğü bu gerçeği göremeyen ülkelerden biri de ne yazık ki bizim ülkemizdi. Hala AIDS hastalığını tanımıyoruz, hala bizden uzakta olduğunu düşünüyoruz, hala yeterli cinsel eğitimi yapmıyoruz. Gelin bugün hastalıkla tanışmak için yakınımızda hasta olmasını beklemeyelim. Hastalıkla bilgilenerek tanışalım. Çocuklarımızla cinsellik ve korunma hakkında konuşalım; onları öğreterek korumaya çalışalım. Ama önce biz büyükler öğrenelim. Öğrenelim ki çocuk ve gençlerimiz birçok konuda olduğu gibi bu konuda da bilgisiz, bilmeden ve yanlış konuşan büyükleri örnek almak zorunda kalmasın.
Yayın tarihi: 1 Aralık 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/01/ct/haber,C7A027281EDF47998F5C8E1366C062BF.html
Tüm hakları saklıdır.