kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye, Hazar doğalgazının vanasını Avrupa'ya açtı

Ergun AKSOY İPSALA
Hazar gazını Avrupa'yla ilk kez buluşturan Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattı dün görkemli bir törenle açıldı. Başbakan Erdoğan, "Türkiye'nin enerji merkezi pozisyonunu güçlendiriyoruz" dedi..
Hazar Havzası'nın doğalgazını Avrupa ile tanıştıran Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı törenle hizmete girdi. Bu boru hattı aynı zamanda Türkiye'nin doğusundaki doğalgaz üreticisi kaynak ülkelerle, Avrupa arasında gaz nakli konusunda ilk somut adım olması itibariyle de tarihi bir önem taşıyor. Şahdeniz doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak hattın ilk ayağı olan Türkiye-Yunanistan boru hattı, İpsala'da, iki ülke sınırını ayıran Meriç Köprüsü'nde törenle açıldı. Törene Başbakan Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Enerji Bakanı Hilmi Güler, ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman, Yunanistan Kalkınma Bakanı Christos Folias, Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev, Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri katıldı. Törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin geniş bir enerji vizyonu bulunduğunu belirterek, "Bu vizyon doğrultusunda jeostratejik konumumuzla birlikte bölgede enerji merkezi dağıtıcısı ve transit ülke pozisyonumuzu güçlendirmeye çalışıyoruz'' dedi.

KARARLILIĞIN GÖSTERGESİ
Erdoğan, bu projenin temelinin 3 Temmuz 2005'te yine burada atıldığını ve çok kısa zamanda tamamlanarak faaliyete geçmesinin ortak irade ve kararlılığın bir göstergesi olduğunu söyledi. Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecindeki gelişmelere paralel olarak yeni bir safhaya giren Türk-Yunan yakınlaşmasının her alanda arttığına işaret eden Erdoğan, doğalgaz enterkonektörünün hizmete açılmasının diğer alanlarda atılabilecek adımları da teşvik edeceğine inandığını kaydetti. Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye olarak, doğu-batı, kuzey-güney ekseninde transit ülke olmayı, Ceyhan terminalinin enerji ticaret merkezi haline dönüştürülmesini, Samsun-Ceyhan by-pass petrol boru hattı ve Hazar geçişli doğal gaz boru hattı projelerini gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. 2006 yılında faaliyete geçen Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ile geçtiğimiz Temmuz ayında işlerlik kazanan Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı projeleri, bu çerçevede yakın zamanda hayata geçirdiğimiz önemli çalışmalar. Bu projelerle Türkiye 21. yüzyılın ipekyolu olarak adlandırılan doğu-batı enerji koridorunun hayata geçirilmesine öncülük etmektedir.'' Enerji Bakanı Hilmi Güler de, toplam 297 kilometrelik boru hattına, ilk gazın Yunanistan'a ve dolayısıyla Avrupa sınırlarına verildiğine dikkati çekti. Güler, yeni hedeflerinin, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'ya uzanacak Nabucco ile Samsun-Ceyhan projeleri olduğunu söyledi.