kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hibrid sisteminde düşük hızlarda elektrik motoru kullanılıyor ve yakıt tasarrufu sağlanıyor.

Hibrid otobüs durunca elektrik üreterek % 30 tasarruf yapacak

Yakıt tasarrufu sağlayan hibrid araç üretimi kervanına Türkiye'den Otokar da katıldı. Türkiye'nin ilk hibrid otobüsü Otokar'ın ürettiği Doruk Hibra oldu..
Çevreci taşıt aracı trendine Türkiye'den bir katılım daha geldi. Otobüs ve zırhlı araç üreticisi Otokar, 9 metrelik otobüs serisi Doruk'un hibrid prototipi Doruk 160 LE Hibra'yı bir yıl içinde satışa hazır hale getirmeyi amaçladıklarını bildirdi. Araştırma geliştirmeye (Ar-Ge) verdiği önemi "Dünya devlerinde bulunan teknolojiler Otokar'da da var" diyerek ortaya koyan Otokar'ın Genel Müdürü Serdar Görgüç, Otokar'ın cirosunun yüzde 80'lik bölümünün Ar-Ge faaliyetleri sonucunda üretilen ürünlerin satışından geldiğini söyledi. Otokar'ın alçak taban girişli modeli olan Doruk 190 LE'nin 2008 yılında üretimine başlanacağını bildiren Görgüç, bu model üzerinde geliştirilen Türkiye'nin ilk hibrid otobüsü Doruk 160 LE Hibra'nın prototipini basın mensuplarına tanıttı. Hibrid otobüsün, Türkiye coğrafi koşulları düşünülerek tasarlandığını anlatan Görgüç, otobüs her fren yaptığında elektrik enerjisi üretebildiğini, Euro 4 emisyonlarına sahip araçla yüzde 20'ler düzeyinde yakıt tasarrufu sağlanabildiğini kaydetti. Otobüsün, sağa yanaştığında hafif yana yatabildiğini ve saatte 90 kilometre hıza göre geliştirildiğini belirten Görgüç, Doruk 160 LE Hibra'nın TÜYAP'ta çarşamba günü başlayacak İstanbul Ticari Araç Fuarı'nda ilk kez sergileneceğini vurguladı.

DORUK SERİSİ
Otokar'ın 2008 yılı başından itibaren üretime başlayacağı ve satışa sunacağı Doruk 190 LE ise alçak tabanlı girişi, engelli ve bebek arabası iniş-binişleri için özel uygulamaları, otomatik şanzımanı ve bağımsız ön aksı ile küçük ölçekli belediyelerin hizmetine sunuyor. Doruk 190 LE'de klima, duracak yazıları, hat levhaları gibi özellikler standart olarak sunuluyor. Araç durağa yanaştığında yana yatma özelliği olan kneeling sistemi, DVD player, LCD monitör ve ses sistemi ise isteğe bağlı olarak sunulan diğer özellikler arasında yer alıyor.
Haberin fotoğrafları