Marmara bölgesini dün öğle saatlerinden itibaren etkisi altına alan sağanak yağış nedeniyle sel sularına teslim olan Silivri ve Çatalca'da yaralar sarılmaya çalışılıyor.
Evlerini ve işyerlerini su basan vatandaşlar kendi imkanlarıyla tahliye çalışması yaparken, belediye ekipleri de kurdukları seyyar büfelerde vatandaşlara yiyecek dağıtıyor.
*FOTOĞRAFLARLA TRAKYA'DA SEL... Sele teslim olan Silivri ve Çatlaca'da ev ve işyerlerindeki su tahliye çalışması devam ediyor. Birçok vatandaşlar kendi imkanlarıyla suları tahliye etmeye çalışırken, iş makineleri de dere yataklarını temizlemeye devam ediyor. Su pompalarıyla apartmanların bodrum katlarına dolar sular boşaltılmaya çalışıldı.
Sokakların çamur deryasına döndüğü iki ilçede temizlik çalışmasına gelen görevlilere bazı vatandaşlar tepki gösterdi. Selden büyük zarar gördüklerini ifade eden vatandaşlar, "Üzerimizdeki elbisemizden başka eşyamız kalmadı. Yeteri kadar yardım alamadık. Yetkililer biran önce bize yardım etmelidir" diye konuştu. Bu arada, kedi ve köpek gibi bazı hayvanlar da selde mağdur oldu.
Öte yandan belediye ekipleri, sel bölgesinde kurdukları mobil büfelerde vatandaşlara yiyecek dağıtmaya devam ediyor.
HASAR TESPİT ÇALIŞMASIİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ ve Silivri'de etkili olan yağıştan etkilenen yerlerdeki temizlik çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti.
Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) yapılan yazılı açıklamada, yağışların başlamasıyla birlikte Silivri'de aralıksız çalışan kurtarma
ekiplerinin sabah saatlerinde temizlik ve hasar tespit çalışmalarını başlattığı belirtildi.
Tekirdağ'da da etkili olan yağıştan sonra AKOM'dan 1 ekibin gece bölgeye giderek Belediye Başkanı Ahmet Aygün ile görüştüğü ifade edilen açıklamada, bölgede yaklaşık 150 ev ve iş yerinin zemin katlarının sular altında kaldığının belirlendiği kaydedildi.Açıklamada, çok sayıda yazlık evlerinde sular altında kaldığının tespit edildiğine de işaret edilerek, bundan sonraki süreçte hasar tespit çalışmalarının yapılacağı vurgulandı.
Aynı ekibin Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan ile de görüşerek yardım ve tahliye çalışmalarını başlattığı anlatılan açıklamada, Silivri'de 200'e yakın ev ile tarım alanının selden etkilendiği ifade edildi.
Açıklamada, ilk belirlemelerden sonra AKOM'da yapılan toplantı ile bölgeye sel sonrası yardım ve temizlik ekiplerinin de gönderildiği bildirildi.
Lojistik Destek Daire Başkanlığının, Silivri'de ihtiyacı olanlara itfaiye mutfağından sıcak yemek dağıttığı belirtilen açıklamada 2 bin 500 kişiye 3 çeşit konserve, çorba, sandviç, çay ve helvadan oluşan kumanya verildiği kaydedildi.Açıklamada, ayrıca sel bölgelerinde 200 adet battaniye ile 150 adet kampet dağıtıldığı ifade edildi.
EKİP SAYISI
Silivri'deki kurtarma çalışmalarına İtfaiye Daire Başkanlığının 70 personel ve 22 kurtarma aracı, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğünün 250 personel, 60 araç ve 10 motopomp, İSKİ'nin 177 personel ve 60 araç destek verdiği anlatılan açıklamada, 25 yıkama aracı ve 60 personel ile bölgede temizlik çalışmalarının sürdürüldüğü bildirildi.
Açıklamada, Tekirdağ'da ise itfaiyeden 6 adet motopomp/dalgıç, 3 servis aracı, 13 personel ve 3 adet vidanjör, Yol Bakım ve Onarım üdürlüğünün 1 TIR, 2 loder, 1 greyder, 1 kepçe, 1 kanal açma aracı, 2 kombine, 5 motopomp ve 14 personel, İSKİ'nin de 1 kombine, 1 vidanjör ve 4 personel ile kurtarma çalışmalarını yaptığı belirtilerek, temizlik çalışmalarının ise 3 büyük, 3 küçük süpürme, yıkama ve temizleme araçları ile 20 personelle sürdürüldüğü vurgulandı.
Açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM verilerine göre, metre kareye Çanta'da 82, Terkos'da 61, Kamiloba'da 54.4, Kilyos'da 39.2, Kağıthane ve Sarıyer'de 33, Florya'da 23, Çavuşbaşı'da 17 ve Ömerli'de 4 kilogram yağış düştüğü kaydedildi.
EDİRNE'DE DURUMEdirne'nin Uzunköprü ilçesinde etkili olan sağanak yağış sonucu meydana gelen selde zarar gören 75 aileye yiyecek, çadır, yorgan ve temizlik malzemesi yardımı yapıldı.
Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde, Hayrabolu Deresi'nin taşması sonucu 4 saat ulaşıma kapalı kalan Tekirdağ-Hayrabolu kara yolu kontrollü olarak trafiğe açıldı.
Uzunköprü Kaymakamlığı ve belediye iş birliğiyle mağdur 75 aileye yiyecek ve temizlik malzemesi yardımı yapıldığını bildiren Çobanoğlu, Kızılay ve itfaiye ekiplerinin de ailelerin yiyecek, çadır, battaniye ve yorgan gibi ihtiyaçlarını giderdiğini belirtti.
Hasar tespiti yapabilmek için 6 kişiden oluşan 5 ekip kurulduğunu
kaydeden Çobanoğlu, şu bilgileri verdi:
''Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, İlçe Sağlık Kurulu, İlçe Savunma Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından oluşan ilçe kriz masası sel nedeniyle zor durumda kalan vatandaşların sorunlarını gidermek için çalışmalarını sürdürüyor.
Su basan evlerden tahliye işlemleri de son aşamaya geldi. Bu kadar büyük bir felaketten hiçbir vatandaşımızın burnu bile kanamadan ve can kaybı yaşanmadan kurtulduğumuz için mutluyuz. Yaraları da en kısa sürede saracağız.''
BÖLGEDE SAĞLIK TARAMASI İlçe Sağlık Grup Başkanlığının sel felaketi yaşanan bölgede sağlık taraması yaptığını ifade eden Çobanoğlu, Belediye Su İşlerinin de şehir şebekesi suyunun klor oranını yükselttiğini, yollar ve kaldırımlardaki hasarın da onarılmaya başlandığını belirtti.
İlçe Jandarma Komutanlığının yaptığı çalışmada ise köylerde herhangi bur sorunun yaşanmadığının tespit edildiğini bildiren Çobanoğlu, ''3.5 saatlik yağışta metrekareye 160 kilogram yağış düştüğünü öğrendik. Bu azımsanacak bir rakam değil. Selin ne boyutta olduğunu gösteriyor'' dedi. Bu arada, dün sağanak yağış nedeniyle kapanan Keşan-Enez kara yolu bugün ulaşıma açıldı.
Keşan-Gelibolu kara yolunun 10. kilometresinde bulunan bir köprüde ise çökme meydana gelmesi üzerine yolun tek şeridinde ulaşım sağlanıyor. Karayolları ekipleri çöken köprünün onarımıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.
TEKİRDAĞ'DA DURUM Tekirdağ'da, sağanak yağışın 19 Kasım Pazartesi gününe kadar devam edeceği bildirildi.
Tekirdağ'da son 24 saatte metrekareye 131.8 kilogram yağış düştü. 12-15 derece arasında seyreden hava sıcaklığının önümüzdeki günlerde 10 dereceye düşeceği belirtildi.
Tekirdağ Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, kent merkez ve ilçelerinde sağanak yağışın ardından meydana gelen sel baskınlarıyla ilgili yardım isteyen vatandaşların 155 numaralı polis ve 156 numaralı jandarma telefonlarını arayabileceği kaydedildi.
Bu arada, Tekirdağ-Çorlu yolu arasında sağanak yağış nedeniyle oluşan
çamur ve mıcırlar nedeniyle ulaşımda zorlukların yaşanabileceği ifade edildi.
HAYRABOLU DERESİ TAŞTI Hayrabolu Deresi'nin taşması sonucu, Hayrabolu Ovası'nda yüzlerce dekar ekili tarım arazisi sular altında kaldı.
Derenin taşması sonucu 4 saat kapalı kalan Tekirdağ-Hayrabolu kara yolu kontrollü olarak trafiğe açıldı.
Hayrabolu Deresi'nin taşmasıyla dere kenarında bulunan C.P. Yem Fabrikası, 3 bıçkı, yoğurt imalathanesi ise sular içinde kaldı. Hayrabolu Belediye Başkanı Şener Çelikayar, Tekirdağ'ın İnecik beldesi ve Malkara güzergahındaki aşırı yağışlar nedeniyle su alan Hayrabolu Deresi'nin taşmasına karşı belediye ekipleri ile aldıkları önlemler sayesinde 180 iş yerinin bulunduğu Küçük Sanayi Sitesi'nde herhangi bir su baskını görülmediğini belirtti.
Tarihi Hacılar Köprüsü'nün gözlerinin kapanmak üzere olduğunu ve köprü girişlerini ulaşıma kapattıklarını bildiren Çelikayar, şunları kaydetti:
''Böylece sanayici esnafımızı olası bir su baskınından korumuş olduk. Ekiplerimizle birlikte gece yarısı başladığımız çalışmalar olumlu
sonuçlandı. Ancak Hayrabolu Ovası'nda yüzlerce dekar tarım arazisi sular altında kaldı. Dere boyunda bulunan bazı işletmelerde derenin taşması sonucu sular altında kaldı.
Bu yaz yapılan ve yaklaşık 26 kilometrelik dere temizleme çalışmaları ilçemizi olası bir su baskınından korumuş oldu.''Çelikayar, DSİ'nin dere temizleme çalışmalarında kullandığı iki adet sallama kepçesinin de dere boyunda mahsur kaldığını kaydetti.
ŞARKÖY'DE DURUM Şarköy ilçesinde iki gündür devam eden şiddetli yağış yaşamı olumsuz etkiliyor.
Şarköy Ziraat Odası Başkanı Ömer Düzgen, zeytin üreticilerinin büyük zarara uğradığını ifade ederek, havaların normale dönmesiyle hasar tespit çalışmaları yapılacağını söyledi.
Zeytin tanelerinin çoğunun yere döküldüğünü, böylece kalitesinin düştüğünü bildiren Düzgen, ''Bu tür zeytinlerden, ancak yağlık olarak faydalanılacak. Bu da zeytincinin binlerce YTL zararı demek'' diye konuştu.
Bu arada, şiddetli yağış nedeniyle Şarköy Camikebir Mahallesi'ndeki bazı evleri su bastı. Yağmur sularının getirdiği birikintiler nedeniyle
ilçede bulunan yağmur kanallarının tıkanması üzerine Atatürk Caddesi, Marmara Caddesi, Sarıcapaşa Caddesi ve birçok sokak suyla doldu.
Şarköy Lisesi bahçesinin de sular altında kaldığı ilçede, belediye ekiplerinin su tahliye çalışmaları sürüyor.
ÇORLU-MALKARA Çorlu Belediye Başkanı Altan Ersin, önceki gün yağışların ilçenin çukurda kalan bölgelerindeki bazı evlerde ve iş yerlerinde su baskını meydana geldiğini belirtti.
Hasar gören vatandaşlara Çorlu Belediyesince gereken yardımın yapılacağını bildiren Ersin, belediye ve itfaiye ekiplerinin olası su baskınlarına karşı 24 saat göreve hazır olduğunu söyledi.
Çorlu Meteoroloji Müdürlüğü ise hava sıcaklığı 10-16 derece arasında değişen kentte 19 Kasım Pazartesi günü yağış beklendiğini bildirdi. Malkara ilçesinde de dün Ballıköy'de yaşanan sel nedeniyle kapanan bütün yolların açıldığı, su basan evlerde su tahliye işleminin ise sürdüğü belirtildi.
Malkara Meteoroloji Müdürlüğü, son 24 saatte metrekareye 161 metreküp yağış düştüğünü belirterek, 19 Kasım Pazartesi gününe kadar sağanak yağışın süreceğini kaydetti. İlçedeki hava sıcaklığının ise 11,8 derece olduğu bildirdi.
Kırklareli Meteoroloji Müdürlüğü, hava sıcaklığı 14,4 derece olan kente son 24 saatte metrekareye 9,3 kilogram yağış düştüğünü, yarın ve 19 Kasım Pazartesi gününe kadar sağanak yağış beklendiğini bildirdi.
AJANSLAR