kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ameliyat gereksiz reflüyü 30 dakikada yok edebilirsiniz!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
13.11.2007
Doç. Dr. Feryal İlkova, reflü hastalığından kurtulmak için cerrahi operasyon geçirmenin şart olmadığını söyledi ve ekledi: Stretta adlı endoskopik yöntemle hastayı 30 dakikada mide ağrılarından kurtarıyoruz..
Reflü hastalığının, 'stretta' adı verilen bir operasyonla, hiçbir cerrahi bir girişime gerek kalmadan yarım saatte tedavi edilebildiğini belirten Amerikan Hastanesi Gastroentoloğu Doç. Dr. Feryal İlkova reflüyle ilgili sorularımızı yanıtladı...

* Reflü ilaçsız veya ameliyatsız tedavi edilebilir mi?
Reflünün cerrahi bir girişime gerek kalmadan radyofrekans yardımıyla tedavi edildiği 'stretta yöntemi' dünya ile aynı anda Türkiye'de de uygulanıyor. Endoskopik bir yöntem olan stretta ile hastanın yemek borusunun alt ucunda bulunan gevşek bölgesine radyo frekans dalgası veriliyor. 30 dakika süren işlemin ardından bölgedeki gevşeklik gideriliyor ve hasta reflü hastalığından kurtuluyor.

ACI DA YOK, DİKİŞ DE!
* Strettanın diğer cerrahi yöntemlerden farkı nedir?
Her 5 kişiden birinde görülen reflü, midedeki asidin yemek borusunun içine yükselip, orada tahribat yapmasıyla oluşuyor. Reflü, genellikle göğüs kemiği arkasında, bazen sırt ve mide bölgesinde yanma meydana getiriyor. Ekşime, ağza acı-ekşi su veya yenilen yiyeceklerin gelmesi gibi şikayetlerle kendini gösteren bu hastalık, uzun süren boğaz enfeksiyonlarına, ses kısıklığına, gece gelen krizlerle kendini gösteren astıma, aşırı horlamaya neden oluyor. Kısacası, kişinin yaşam kalitesini düşürüyor. Mide fıtığı, yemek borusu bozuklukları, alkol, sigara, ilaçlar, sıcak içecekler, yaşlılık gibi unsurlar reflünün oluşmasında etkin rol oynuyor. Reflünün tedavisinde bugüne kadar ilaç ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanıyordu. Ancak artık cerrahi yöntemin bize verdiği başarı oranını stretta yöntemiyle de yakalayabiliyoruz. Strettanın cerrahi yönteme göre avantajı, hastanın birkaç saat içinde günlük yaşantısına dönebilmesi. Bu yöntem hastanın vaktini çalmıyor, hasta acı hissetmiyor, cerrahi yarası olmuyor. Endoskopi kullanıldığı için genel anestezi ve dikiş de yok.

30 DAKİKA SÜRÜYOR
* Bu işlemden ne kadar süre sonra hasta taburcu oluyor?
Hastaya, hastaneye geldikten sonra önce sakinleştirici sedasyon uygulanıyor. Sedasyon etkisini göstermeye başlayınca hasta uykuya geçiyor. Böylece, hastanın acı hissetmemesi sağlanıyor. Ardından stretta yöntemini uygulamaya başlıyoruz. Bu işlem yaklaşık 30 dakika sürüyor. Ardından hastayı dinlenmesi için özel bir odaya alıyoruz. Birkaç saat sonra da taburcu ediyoruz. Taburcu olan hasta aynı gün normal yaşantısına dönebiliyor.

* Stretta yöntemini nasıl uyguluyorsunuz?
Stretta yönteminde hastaya genel anestezi yapılmıyor. Sadece operasyon başlamadan önce hasta rahatlatıcı sedasyon yardımıyla uyutuluyor. Bu sayede işlem sırasında hiçbir acı ya da ağrı hissetmiyor. Ardından endoskopi yardımıyla hastanın ağzından midenin geniş bölümüne doğru kataterle giriliyor. Kataterin ucunda, dışarıdan şişirilen bir balon ve 4 iğne bulunuyor. Kataterle mideye inildikten sonra midede şişirilen balonun etrafında bulunan iğneler kullanılarak, mide kaslarına radyo frekans dalgaları veriliyor. Bu dalgalar sayesinde midede reflü hastalığına neden olan gevşek kısım kapanıyor. İşlem sırasında ya da sonrasında hasta hiçbir ağrı hissetmiyor. Dikiş gerektirmeyen bir operasyon olduğu için, sonrasında balon indirilerek hastanın midesinden çıkarılıyor. Bu yöntemle hastalar ömür boyu ilaç kullanmaktan da kurtuluyor.

* Stretta yönteminin ilaç tedavisi ve cerrahi yöntemlerden en önemli farkı nedir?
İlaç, hastalığı iyileştirmiyor. Sadece belirtilerini azaltarak, hastayı bir nebze rahatlatıyor. Cerrahi operasyonlarda ise, genel anestezinin yol açabileceği komplikasyonlar göz ardı edilemez. Reflü hastalığında uygulanan cerrahi operasyon öncesinde hastalar her cerrahi operasyonda olduğu gibi bir korku yaşıyorlar. Hastanede kalış süreleri uzuyor. Endoskopinin kullanıldığı stretta yönteminde ise önceden de söylediğim gibi; genel anestezi, dikiş, ağrı, vakit kaybı ve en önemlisi de korku yok.

PSİKOLOJİK OLABİLİR
* Sizce reflü operasyonları yapılmalı mı, yapılmamalı mı?
Reflü de doğru teşhis çok önemlidir. Operasyon kararı verilirken bu kararı endoskopi doktoru ve cerrahla birlikte vermeniz gerekmektedir. "Reflü hastasıydı, yutma zorluğu vardı" diyerek birçok kişiyi ameliyat ediyorlar. Hiç ilaç kullanmamış olmalarına rağmen ameliyat masasına yatırılan reflü hastaları var. Oysa belki de ameliyata hiç gerek kalmadan ilaç tedavisiyle düzelebilirdi bu hastalar. Öte yandan psikolojik olarak reflü olduğunu zanneden ama aslında olmayan hastalar da var. Boş yere dalakları ya da bağırsakları alınıyor ama reflü şikayetleri duruyor. Çünkü şikayetleri aslında reflüden kaynaklanmıyor. Ama yine de ameliyat ediliyorlar.
Haberin fotoğrafları