kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bir zamanlar Yugoslavya da başarılı bir ekonomiydi

Siyasal istikrarın güçlü ekonomi için gerekliliğini vurgulayan Kemal Derviş, "Eski Yugoslavya, 30 yıl önce bölgede en başarılı ülkeydi. Siyasal denge olmayınca acı olaylar yaşandı" dedi..
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı ve eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, bir ülkede siyasal istikrar ve sağlıklı ekonominin bir arada olması gerektiğini, eski Yugoslavya örneği ile anlattı. TÜSİAD ve Kalder tarafından düzenlenen 16'ncı Kalite Kongresi'nde konuşan Derviş, "Yugoslavya, 30 yıl önce Doğu Bloku'nda en başarılı ülkeydi. Nisbeten bağımsız siyaset izleyebiliyordu, daha başarılı ekonomisi vardı ve dünyaya kaliteli ürünler satıyordu" dedi. Sonrasında siyasi dengelerin bozulmasıyla Yugoslavya'da acı olayların yaşandığını belirten Derviş, şunları söyledi: "Siyasal sistem iyi işleyen sağlıklı bir ekonomi için mutlaka gereklidir. Ama bir ülke güçlü ekonomiye sahip değilse, ciddi bir piyasa oluşturamıyorsa en iyi siyasetçiler bile ülkeyi vasıflı kılamaz. Türkiye'nin 2023'te dünyanın en güçlü 10 ülkesi arasında yer alma hedefi var. Türkiye, bu hedefe kilitlenmelidir. Bu özel sektörün gelişimiyle ve kaliteye odaklanmakla olacaktır."

'AB KİMLİK ARAMASIN'
Küreselleşen dünyada ulus-devlet vatandaşı olmanın önemine de değinen Derviş, AB'nin bu alandaki çalışmalarından bahsetti. Derviş, "Eğer AB sürekli bir kimlik arayışı içine girerse, sadece tarihten gelen bir takım ipuçları ile kimlik sorununa girerse, işte o zaman hiçbir zaman başarılı olamayacaktır" dedi. Derviş, gelir dağılımı konusuna dikkat çekerek, şu anda dünya üzerindeki en zengin 10 ülke ile en yoksul 10 ülkenin kişi başı milli gelirleri arasında 50 kat fark olduğunu söyledi. Derviş, dünyanın en zengin yüzde 2'lik nüfusunun dünya servetinin yüzde 50'sine sahip olduğuna da dikkat çekti.