kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ankara'da tarihi buluşma

Yeni Haber
TBMM'de bugün tarihi bir gün yaşandı.TBMM, ardı ardına İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas'ın konuşmalarına sahne oldu. ..
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Meclis'te Cahit Sıtkı'nın şiiri ile seslendi. "Demokratik İsrail ve demokratik Filistin terörü bitirecek. Ankara Forumu'nun kalıcı barış rüzgarı estirmesini umuyorum. İki halk için iki devlet devletli çözümüne ulaşmakta kararlıyız" diyen Peres, TBMM'te çarpıcı bir konuşma yaptı. Peres konuşmasında, Cahit Sıktı Tarancı'dan "Memleket İsterim" şiiriyle seslendi.

"Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim
Ne başta dert ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim
Ne zengin fakir ne sen ben farkı olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.

Memleket isterim
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikayet ölümden olsun
.
"
"FARKLI DUALAR OKUSAK DA AYNI SEMAYA BAŞINI ÇEVİREN İNSANLARIZ"

TBMM Genel Kurulu'na hitap eden İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ''Farklı dualar okusak bile aynı semaya başını çeviren insanlarız'' dedi. Ortadoğu'daki barış görüşmelerini içeren Türkiye'nin, ABD'deki Annapolis toplantısına ortak olacağını söyleyen Peres, ''Annapolis toplantısı tarihi bir fırsattır'' şeklinde konuştu.

7. Ankara Forumu Toplantıları kapsamında Başkent'te bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Peres, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti. Konuşmasının başında milletvekillerini ve hükümet üyelerini selamlayan Peres, Yahudi halkı ile Türk halkı arasındaki tarihi dostluklara değindi. ''Yahudi halkı ile Türkiye halkı eski ve derin dostluklara sahip'' diyen Peres, ''Dost ve aydınlık Türkiye'ye taktirlerimizi ifade etmeye geldim'' dedi.

Türkiye'nin İslam kültürünün görkemini ifade eden bir ülke olduğunu söyleyen Peres, ''Türkiye inanca İran ise endişeye yol açıyor'' dedi. Türkiye'nin Ortadoğu va Avrupa için çok önemli bir ülke olduğunu dile getiren Peres, ''Türkiye'nin Avrupa'ya olan ihtiyacı Avrupa'nın Türkiye'ye olan ihtiyacından daha geri değildir. Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa'da bir ihtiyaçtır'' şeklinde konuştu.

Ankara Forumu toplantılarında terörü kınamak noktasında görüş birliğine vardıklarını söyleyen Peres, ''Ankara Forumu kalıcı barış rüzgarları estirecek. Bu buluşma rutin bir buluşma değildir. Terörü kınamak konusunda birleştik. Terörün ahlaki bir temeli yoktur'' dedi. ''Türkiye Gazze'nin terörden kurtulmasını sağlayabilir.'' diyerek Türkiye'nin Ortadoğu'da oynayabileceği rolün altını çizen Peres, ''Türkiye global bir mimar olmuştur.'' dedi. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas yönetimine saygı duyduklarını ifade eden Peres kürsüde, ''İki halk için iki devlet çözümüne ulaşmakta kararlıyız'' cümlelerini sarfetti. ABD'deki Annapolis toplantılarının tarihi bir fırsat olduğunu belirten Peres, ''Türkiye bu toplantıya katılacak ve ortak olacaktır.'' şeklinde konuştu. Peres konuşmalarını Cahit Sıtkı Tarancı'nın ''Memleket İsterim'' şiiriyle tamamladı. Kürsüden inen Peres'e milletvekilleri alkışlarken konuk Cumhurbaşkanı, Gül ve Abbas'ın elini sıktıktan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da yanına giderek tokalaştı. Peres-Abbas tokalaşmasıda milletvekillerince alkışlandı.

"BİZ ELİMİZİ DİYALOG İÇİN UZATIYORUZ"

TBMM Genel Kurulunda milletvekillerine hitap eden Mahmut Abbas, ''Yüce Meclisiniz, sağlam demokrasinin kalesidir, siyasi çoğulculuğun temsilcisidir. Bu çoğulculuk bizim için ayrıca örnek oluşturmaktadır. Arzumuz, bundan esinlenerek yol alabilmektir'' görüşünü kaydetti.Türkiye'nin sergilediği uygar ve demokratik uygulamaların, bölge halkları ve Filistin halkınca takdirle izlendiğine işaret eden Abbas, Türkiye'nin, Yüce Meclisi ile Cumhuriyetin gücüne güç kattığını ve idame ettirdiğini söyledi.

Abbas, Türkiye'nin, ayrı da olsa vatandaşlarının düşüncelerini kabul ettiğini, kendilerinin de Filistin'de demokrasinin yerleşmesini, seçimlere dayalı yeni bir siyasal sistemi oluşturmayı istediklerini belirterek, şöyle konuştu:

''Bu gayretlerimiz, bağımsızlık mücadelemizin bir parçasıdır. Aynı zamanda bağımsız Filistin devletinin çekirdeği olsun istedik. Seçimler ve sandık aracılığıyla yönetimin el deştirmesini, yetkinin tamamen halka bırakılmasını istedik. Sizlerin uygulamanızı takip etmeyi arzuladık, ancak üzülerek belirteyim; bu hedefe ulaşmak için bütün gayret ve çabalarımıza rağmen bazı uluslararası baskılara maruz kaldık, ayrıca siyasi ve ekonomik yaptırımlara, ambargolara hedef olduk. Böylelikle bu deneyimimizin başarısızlığa ulaşması için baskılara maruz kaldık. Ayrıca içimizde de bazı güçler, demokrasi yolundaki gayretlere inanmadılar, bunları reddettiler. Demokrasinin altyapısını oluşturan hukuki ve yasal düzenlemeleri kabul etmediler. Kuvvete başvurdular, siyasi ve askeri devrimlere daha öncelik verdiler ve böylelikle halka gidilmesini reddettiler. Uğraşmamıza rağmen Filistin'de sizlerin uygulamasını tatbik edemedik.''

''TÜRKİYE'YE TAKDİRLERİMİZİ SUNUYORUZ''

Mahmud Abbas, ''Yüce Allah'ın Türkiye'ye 'müstesna bir coğrafi konum' bahşettiğini, basiretli liderlerinin de tarihin çeşitli dönemlerinde insanlığa birlik beraberlik tablosu yaşattığını ve siyasi köprü olarak ülkenin önemli roller oynamasını sağladığını söyledi.''Biz bu vesileyle, Türkiye'ye takdirlerimizi sunuyoruz'' diyen Abbas, ayrıca Türkiye'nin ''dinlerarası diyalog'' adı altında başlatılan önemli uğraşıdan dolayı takdirlerini ifade etti. Türkiye'nin bölgesinde ve uluslararası platformdaki etkinliğinin bilincinde olduklarını vurgulayan Abbas, ''Biz Filistin'de kardeş ülke Türkiye ile siyasi ve ekonomik alanda gelişen ilişkilerimizden memnuniyet duyuyoruz. Filistin'e ve Filistin davasına desteğinizden dolayı, sizlere teşekkür etmek istiyorum'' dedi.

Türkiye'nin, bağımsız Filistin devleti kurulması yönünde sürekli kendilerini desteklediğini ifade eden Abbas, ''Türkiye'nin, gerek Filistin-İsrail uyuşmazlığı, gerekse de İsrail-Arap uyuşmazlığına çözüm bulma yolunda etkin rollerde bulunacağına ve bunu gerçekleştirmeye imkanı olduğuna inanıyoruz. Sizin rolünüz, uluslararası barışsever ülkeler ve uluslararası kuruluşlar düzeyinde kesinlikle etkili olacaktır'' görüşünü kaydetti.

''BARIŞÇIL TUTUM İZLİYORUZ''


ABD'de yapılacak ''Annapolis Barış Konferansı'' arefesinde olduklarını hatırlatan Abbas, görüşlerini şöyle ifade etti:''Hiç kuşkusuz itidali ve bölgemizde barışın gerçekleşmesini arzu ediyoruz. İki taratan biri kazanacaktır; ya barış ve itidal tarafları ya da şiddete başvuran, işgali devam ettiren, savaş taraftarı olan... Bizler Filistin ve Türkiye, aynı kampta yer alıyoruz. Barışçıl tutum izliyoruz, aşırıcılığı reddediyoruz. Halklarımızın karşılaştığı güçlüklere ve zorluklara göğüs gerebilmemiz için barışçıl yolları izlemekteyiz. Kültürümüz, inancımızın temelini oluşturan prensiplerimiz ve insani değerler, itidali ve barışçıl olmayı emretmektedir.

İnsanlar arasında ayırım yoktur, insanlar eşittir. Hiçbir zaman başka bir ulusun halkına karşı düşmanca davranmak, haksız yere zulüm yapmak, toprağını işgal etmek; ne insanlığımız ile ne de dini inancımızla bağdaşmaktadır. Bizler barış yolunda gerekli çabaları devam ettiriyoruz. Bu gayretlerimiz kesintisiz devam ediyor.''

Abbas, Dörtlü Komitenin, ABD Başkanı Geroge Bush'un girişimi ve kapsamlı barış yolunda iki devlet esası üzerine kurulu çağrısını ve girişimini desteklediklerini, bunun, İsrail'in yanı sıra bağımsız Filistin devleti oluşumunu öngördüğünü söyledi. Abbas, ABD Dışişleri Bakanı Rice'in gayretlerini de desteklediklerini belirterek, ''Zira bu gayretler bağlamında 1967 yılında işgal edilmiş olan Filistin topraklarının tamamının İsrail işgalinden kurtarılması ve taraflar arasında uyuşmazlığa neden olan konulara çözüm öngörülmektedir'' dedi.

''Bu müstesna fırsatın hafife alınmasının, tehlikeli sonuçlar doğuracağını'' kaydeden Abbas, bunun gerçekleşmesi önünde engeller çıkarılmasının, dar bir açıdan bakılmasının olumsuz sonuçlara yol açacağını kaydetti. Abbas, şöyle devam etti:

''Halıhazırdaki durumun devamı, emrivakinin kabul ettirilmesi gayretleri, hiç kuşkusuz olumsuz neticelere yol açacaktır. Bu müstesna fırsatı muhakkak değerlendirmek lazım, başarmak için elden gelen gayreti sarf etmemiz lazım. Biz daha önce müteaddit defalar, yerleşim yerlerinin genişletilmesi, duvar inşaatının devamının, bölgede barış ve güvene altyapı oluşturamayacağını söyledik. 12 binden fazla Filistinli
vatandaşımızın tutukluluk hali devam etmektedir. Köyler ve kentler arasında barikatlar sürmektedir.''

Mahmud Abbas, Filistin sorununun tüm yönleriyle çözümünü isterken, bölgedeki geniş kapsamlı barış çabalarını da unutmadıklarını söyledi.Doğu Kudüs'ün, 1967'de işgal edilen topraklar içinde kaldığını hatırlatan Abbas, ''Filistin Devletinin, Doğu Kudüs'ten başka başkenti
olmayacaktır'' dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ''Biz diyalog için elimizi uzatıyoruz'' dedi.Abbas, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Irak'ta yaşanan gelişmelere değinerek, Irak halkının içinde bulunduğu zor durumdan bir an önce çıkması ve Irak'a barış gelmesini diledi.Lübnan'da da barışın sağlanmasını isteyen Abbas, Lübnan'ın bağımsızlığının ve demokratik deneyiminin korunmasından yana olduklarını söyledi. Bu ülkede yaşayan Filistinli mültecilerin yurtlarına dönmesini temenni eden Abbas, Filistinlilerin Lübnan halkının korunması için çalıştıklarını bildirdi.

Kendi iç sorunlarının çözümünde de demokrasiye bağlı kalacaklarını ve diyalog içinde hareket edeceklerini kaydeden Mahmud Abbas, ''Emrivakiler ve askeri darbeler ayrılıkları daha da artırır. Biz, elimizi diyalog için uzatıyoruz'' diye konuştu.Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve milletvekillerine teşekkür eden Filistin Devlet Başkanı Abbas, Türk halkına hitap etmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.Filistin halkıyla Türk halkı arasında köklü bağlar bulunduğunu vurgulayan Abbas, ''Biz, sürekli size bakacağız ve sizi izleyeceğiz. Deneyimlerinizi örnek alacağız'' dedi.

Mahmud Abbas, konuşmasını tamamladıktan sonra Komisyon sıralarında oturan Cumhurbaşkanı Gül, İsrail Cumhurbaşkanı Peres ve TBMM Başkanı Toptan'ın yanına giderek tokalaştı. Başkanlık Divanına da teşekkür eden Abbas, daha sonra Bakanlar Kurulu sırasına yönelerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanların ellerini sıktı.

AJANSLAR