Gül'den birlik ve beraberlik mesajı
Cumhurbaşkanı Gül; Filistin'de yaşanan iç çatışmaların, Filistin davasını içeride ve dışarıda güçsüz hale getireceğini belirterek, ''Biz, Filistin'de ulusal birliği her zaman destekledik. Filistin'in birlik ve beraberlik içerisinde olmasını arzu ederiz'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Türkiye ile Filistin Ulusal Yönetimi arasında siyasi istişare mekanizması kurulmasına ilişkin protokol ile hibe anlaşmasının imzalanmasının ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.
Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı ve beraberindekileri Türkiye'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, görüşmelerde hem ikili ilişkilerin hem de yaklaşmakta olan Orta Doğu Barış Konferansı'na ilişkin konuların ele alındığını söyledi.
''Görüşmelerimizde bir kez daha ifade ettim ki Türkiye Orta Doğu probleminin çözümünde bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını ve bu Filistin devletinin baş şehrinin Kudüs olmasını ve bu devletin barış ve huzur içerisinde, güvenlik altında yaşayabilmesini arzu etmektedir ve bununla ilgili her türlü girişimi de yakinen desteklemektedir'' diyen Gül, bu çerçevede BM kararlarının, Arap Barış Planı'nın ve Orta Doğu Dörtlüsü'nün (Quartet) planlarının Türkiye'nin benimsediği görüşler olduğunu dile getirdi.
Filistin'in ekonomik ve sosyal kalkınmasına çok önem veren Türkiye'nin, bu çerçevede bir çok somut girişimin içerisinde yer aldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Ankara Forumu'nun da bu girişimlerden biri olduğunu ifade etti.
Ankara Forumu çerçevesinde geniş bir şekilde ele alınan, Filistin'de sanayi bölgelerinin oluşturulması konusunun bu girişimlerden biri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, ikinci bir projenin de Filistin ve İsrail arasında kurulacak üniversite ve hastane olacağını anlattı.
Cumhurbaşkanı Gül, ''Türkiye bütün bunları Filistinli kardeşlerinin ekonomik ve sosyal problemlerinin çözümü yolunda atılmış somut adımlar olarak görmektedir'' dedi.
Abbas'ın ziyaretinin ABD'nin Annapolis kentinde yapılması planlanan toplantıdan önce gerçekleşmiş olmasının da önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, söz konusu toplantının başarılı olması ve barışa katkı sağlaması açısından dönüm noktası olmasını ümit ettiğini ifade etti. Gül, bu konuda da görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in de Ankara'da olması dolayısıyla onunla da bu konuları geniş bir şekilde ele aldıklarını, üçlü şekilde bu konuları değerlendirme ve geniş bir şekilde konuşma fırsatı bulduklarını da anlattı.
Abbas'a ve beraberindeki heyete Türkiye'ye geldikleri için teşekkür eden Gül, ''Türkiye, Filistin davasının başarılı bir şekilde neticelenmesi için elinden gelen her şeyi yapmaya devam edecektir'' diye konuştu.
SORULAR
Cumhurbaşkanı Gül ve Filistin Devlet Başkanı Abbas açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın Annapolis toplantısında Türkiye'yi de görmeyi istediklerini söylediğini hatırlatarak, toplantıya Türkiye'nin katılıp katılmayacağını ve katılım olursa ne düzeyde olacağını sorması üzerine, toplantıya kimlerin katılacağının henüz belli olmadığını ve davetlerin henüz yapılmadığını söyledi.
İsrail ve Filistin'in, sağlayacağı katkıyı bildikleri için Türkiye'nin katılımını çok arzu ettiklerini ifade eden Gül, davet gelmesi durumunda buna Hükümet'in karar vereceğini söyledi.
Abbas ile görüşmeleri sırasında Filistin'de yaşanan iç çatışmaların gündeme gelip gelmediğinin ve bu konudaki görüşlerinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, bu olayların çok üzücü olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, ''Filistinliler arasındaki böyle bir olay Filistin davasını çok zayıflatır, içeride ve dışarıda güçsüz hale getirir. Bu bakımdan çok üzüntü vericidir. Bunların tekrarlanmamasını ümit ediyoruz. Biz Filistin'de ulusal birliği her zaman destekledik. Filistin'in birlik ve beraberlik içerisinde olmasını arzu ederiz. Bunu da daima herkese telkin ediyoruz'' diye konuştu.
"TÜRKİYE'NİN DE ANNAPOLİS KONFERANSINA KATILMASINI ARZU EDİYORUZ"
Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Annapolis Konferansı'na Türkiye'nin de katılmasını istediklerini belirterek, "Arzumuz, samimi dileğimiz, bu toplantının mutlaka başarıya ulaşmasıdır" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte heyetler arası görüşmelere başkanlık eden Abbas, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Abbas, davetinden ve kendisine gösterilen misafirperverlikten dolayı Gül'e teşekkür ederek, ziyareti çerçevesinde yapılan ikili ve heyetler arası görüşmelerde, ikili ilişkiler ve güncel meselelere ilişkin görüş alış verişinde bulunduklarını kaydetti.
Ankara Forumu toplantısına katıldıklarını hatırlatan Abbas, TOBB başkanlığında Filistin'de kurulması öngörülen sanayi bölgelerinin hayata geçirilmesinin ilk adımlarını attıklarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül'ün de değindiği gibi gündemde bir başka önemli projenin daha bulunduğunu söyleyen Abbas, İsrail ve Filistin arasındaki bölgede bir üniversite açılması ve bu üniversite bünyesinde ihtiyaç duyan hastalara sağlık hizmeti sunan bir hastanenin kurulmasının planlandığını belirtti.
Abbas, görüşmelerde kardeş ülke Türkiye ile Filistin arasında uygulanabilecek ileriye dönük çeşitli projelerden söz ettiklerini belirterek, birçok sahada işbirliğine gidileceğini bildirdi. Abbas, Türkiye'ye Filistin'in kalkınmasına yönelik bu katkılarından dolayı teşekkür ettiğini vurguladı.
Cumhubaşkanı Gül'e, Filistin Büyükelçiliği inşası için tahsis edilen arsadan dolayı da teşekkür eden Abbas, "Allah izin verirse, Kudüs'ü işgalden kurtarırsak, Kudüs'teki Türkiye Büyükelçiliği'ni de birlikte yaparız" dedi.
Abbas, bugünlerde Annapolis Konferansına yönelik çalışmalar ve çabalarını sürdürdüklerini belirterek, toplantıya daha önce alınan BM Güvenlik Konseyi'nin 1511 sayılı kararı, yol haritası ve Arap girişimi çerçevesinde belirlenen iki devletli çözüm zemininde katılacaklarını kaydetti.
Abbas, Türkiye'nin Annapolis Konferansı'na katılımı konusunda da şunları söyledi:
"Kardeş ülke Türkiye, bugüne kadar barış çabalarına etkili katkılarda bulundu. Türkiye, bölgesinde ve bölge dışında etkili, sözü dinlenen bir ülke. Bunun yanı sıra barışı sağlama ile ilgili bütün taraflarla ilişkileri bulunuyor. Türkiye'nin de Annapolis konferansına katılmasını arzu ediyoruz. Türkiye'nin konferans sonunda da yapıcı rolünü devam ettirmesi barış için atılacak önemli bir adım olacaktır."
Abbas, barış sağlanmasına yönelik ortak çabaların karşılıklı sıkı temas halinde olunmasını gerektirdiğini belirterek, gerek Türkiye, gerekse Arap ülkeleriyle tavır ve tutumlarda birliğe ulaşılmasının, konferansın başarısında etkili olacağını bildirdi. Abbas, "Hepimiz bu toplantının mutlaka başarıya ulaşmasını istiyoruz, başarısızlık istemiyoruz" dedi.
Annapolis Konferansı'na yaklaşık 2 hafta kalmışken katılımcılarının hala belli olmadığının hatırlatılması ve bu şartlar altında nasıl başarıya ulaşılacağının sorulması üzerine Abbas, toplantı için henüz bir tarih ilan edilmediğini ve katılımcılar hakkında da genel bilgi sahibi olduklarını kaydetti. İsrail ile Filistin arasında yapılan görüşmelerin sürdüğünü belirten Abbas, taraflar arasında toplantı gündemi ve sonunda yayımlanacak ortak bildirinin hususları konusunda yol alındığını ve bu hususlarda bütün ülkelerle istişarelerin sürdüğünü kaydetti. Abbas, "Arzumuz, samimi dileğimiz, bu toplantının mutlaka başarıya ulaşmasıdır" dedi.
Annapolis konferansı öncesinde dün Gazze'de meydana gelen olayların hatırlatılması üzerine Abbas, Filistin tarafında maalesef bir bölünmüşlük olduğunu, kimsenin kafasını kuma sokmaması gerektiğini, bunun bir gerçek olduğunu ifade etti.
Abbas, sorunun nereden kaynaklandığına bakmak gerektiğini de ifade ederek, Hamas'ın askeri ve siyasi bir devrim yapmak istediğini ve bu tutum sonunda bölünmüşlüğün ortaya çıktığını belirtti. Hamas'ın, Filistin halkının bir parçası olduğunu söyleyen Abbas, dünkü olaylarda Filistin'in eski lideri Yaser Arafat'ı anmak isteyenlerin üzerine ateş edildiğini ve bunun çok üzücü olduğunu bildirdi.
Mahmud Abbas, terör örgütü PKK ile mücadele için TBMM'den çıkan tezkerenin hatırlatılarak, sınır ötesi bir operasyonu nasıl karşılayacaklarının sorulması üzerine, bu konuya TBMM'deki konuşmasında da değindiğini hatırlatarak, Filistin olarak Irak'ın bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve bölgedeki yerini korumasına devam etmesini istediklerini kaydetti. Abbas, "Kardeşler arasında böyle olumsuz bir gelişme olmasını istemeyiz. Ancak şu da unutulmamalıdır ki, Türkiye kendisini savunma hakkına sonuna kadar sahiptir" diye konuştu.
Yayın tarihi: 13 Kasım 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/13//haber,2638463497D442DEAF1A145AB5B4E674.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.