kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin

'Kat bank'lara gözaltı

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Bazı banka temsilciliklerinin, kredi pazarlama işine girmesi üzerine BDDK Türkiye'de faaliyet izni olmayıp temsilcilik açan 47 bankayı gözaltına alıyor. Bankalar ziyaretçileri bile deftere yazacak..
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Türkiye'de faaliyet göstermeyen ancak temsilcilik açan yabancı bankaları gözaltına alıyor. Halen 47 yabancı bankanın Türkiye'de irtibat büroları bulunuyor. BDDK tarafından hazırlanan yönetmelik taslağının önümüzdeki günlerde son şeklini alarak Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Sadece bir yabancı banka temsilciliğinin üzerindeki riskin 5 milyar doları bulduğunu tahmin ettiklerini belirten BDDK kurmayları, "Piyasadan gelen sinyaller önemli. Temsilciler aracı bankalar bulup, Anadolu'daki şirketlere kredi vermeye başlamış. Hem sınırlarını belirlemek hem de kredi riskinin yeni sorunlara dönüşmesini engellemek istiyoruz" dediler. Türkiye'de temsilciliği bulunan yabancı bankaların irtibat bürolarına yönelik önlemler şöyle:

* Görüşülen gerçek ve tüzel tüm ziyaretçilerin, isim, soy isim veya unvanları, adresleri ile ziyaret konusu bir deftere kaydedilecek. Defter BDDK'ya da gönderilecek.

* Temsilciliklerde, bağlı bulunulan banka veya bir başka finansal kuruluş adına yurtiçindeki kişilerden mevduat kabul edilmesine, kredi kullandırılmasına ve diğer bankacılık faaliyetlerinin yapılmasına ilişkin evrak ya da cüzdan bulundurulmayacak.

* Temsilcilikte çalışan personel dahil hiçbir gerçek veya tüzel kişiye ücret, kom isyon , prim ve benzeri adlar altında ödeme yapılamayacak.