Türk lokumu, Almanya'dan Avustralya'ya kadar pek çok ülkede tüketiliyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Yemeyenin lokumunu yerler
Yemeyenin lokumunu yerler
Kahve, baklava derken Rumlar şimdi de lokumu AB'ye tescil ettirdi. Kıbrıs Rum kesiminden bir imalatçı, 'Geroskipou Lokumu' adıyla lokuma sahip çıkmaya çalışıyor. Türk üreticiler ise bu kararı "Hem bizim lokumumuzu yiyorlar hem de kendi adlarını tescil ettiriyorlar," diye şaşkınlıkla karşıladı..
Komşumuz Yunanistan'ın, hemen her yıl bir yiyecek ürününe sahip çıkma arzusuyla AB sahnesinde boy göstermesine alıştık. "Baklava bizim mi yoksa sizin mi?" "Kahveyi ilk biz mi pişirdik, yoksa siz mi?" gibi sorgulamalara önce biraz şaşırsak da pek sesimizi çıkarmıyoruz. Bir süredir tam kahve ve baklava konusu kapandı derken, komşumuz bu yıl da lokumu seçti. Çifte kavrulmuşu, fıstıklısı, kaymaklısı evlerimizden eksik olmayan, kahvenin yanında minik de olsa bir tane ikram edilen lokumu... Oysa yüzlerce yıl önce saray şekercileri tarafından 'rahat ul-hulküm' yani 'boğaz rahatlatan' adıyla ağız tatlandırmaya başlayan lokum, Türk tatlısı denilince ilk akla gelen ürünlerden biri olarak dünyaya yayılmıştı. Bu konuyu ilk mayıs ayında duyduk: Kıbrıs Rum kesiminden bir firma ürettiği lokumu, tescil ettirmek için AB'ye başvurmuştu. Biz yine hiç ciddiye almadık. Hatta 21 Ekim son itiraz tarihiydi, ama hiç tepki veren olmadı. Derken olan oldu ve Kıbrıs Rum kesiminden bir firma, 'Geroskipou Lokumu' adıyla lokumunu AB'ye tescil ettirdi. Türk Patent Enstitüsü (TPE) bu tescil olayına, "Bu anlamda başvuru tescillense dahi 'Türk lokumu', 'Turkish delight' veya 'lokum' ibarelerinin kullanılmasının AB sınırlarında yasaklanması mümkün değildir," açıklaması yaptı. Biz de üreticilere ve uzmanlara "Daha fazla zaman kaybetmeden lokumumuza nasıl sahip çıkmalıyız?" diye sorduk.
İLİŞKİLİ HABERLER
Yemeyenin lokumunu yerler
Yayın tarihi: 10 Kasım 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/10/ct/haber,D96ED0BC61764FE6ADCC7213CD8ED653.html
Tüm hakları saklıdır.