Ben 28 yaşında bir bayanım. Kendimi bildim bileli tırnaklarımı yiyorum. Bırakmayı çok denedim ama başaramadım. Her seferinde tekrar başladım. Çabalayarak sağ elimi yememeyi başarabildim ama sol elim hala vahim durumda! Ne yapmalıyım? Alev S./İzmir Sorunuzu okuyunca bir an gözümün önüne tırnaklarını yedikleri için ellerini saklayan insanlar geldi. Bu tür hissettikleri tedirginlik o kadar yoğundur ki, bu durum her tavırlarına yansır. Sırf bu yüzden sosyal hayattan kendilerini uzaklaştırdıkları olur. Fakat bu çaresiz bir dert değildir. Disiplin, kararlılık ve gereğinde profesyonel destekle sorun kökünden çözülür.
Gençlerde yaygın Tırnak yeme alışkanlığı beden odaklı tekrarlayan davranışlar denilen; parmak emme, saç koparma ve yeme, diş gıcırdatma gibi strese bağlı alışkanlıkların başında gelir. Stres, sıkıntı, heyecan anında ya da boş kalınca tırnak yeme faaliyeti ortaya çıkar. Bu kişiler genellikle ne yaptıklarının farkında olmadan, başka bir işle uğraşırken tırnaklarını yerler. Tırnak kenarındaki deriyi, tırnağın kendisini kemirirler. Tırnak yiyenler arasında belirgin bir yaş ayırımı yoktur; her yaştan insanda bu duruma rastlanabilir. 10-18 yaş arasındaki gençlerin yüzde 50'si arada sırada da olsa tırnaklarını yer. Bu durum sıklıkla ergenlik dönemine girerken yaşanan kargaşa sırasında başlar. Yaşları 18-23 arasında değişen genç erişkinlerin ise yüzde 23'ü aynı dertten muzdariptir. Yaş ilerledikçe bu oran azalır. 30 yaşından sonra hala tırnaklarını yiyenlerin oranı yüzde 10'dur. Erkeklerde kızlara göre daha fazla görülür
İlaç gerekli olabilir Sık rastlanan tırnak yemeye bağlı fiziksel bozuklukların başında tırnak yatağı enfeksiyonları ve dişlerde çarpıklık gelir. Bunun yanında eğer saç yeme de varsa bağırsak tıkanıklığına kadar giden sorunlara rastlanabilir. Obsesif kompulsif bozukluğun bir belirtisi olarak değerlendirilirse, tırnak yemenin tedavisinde ilaçlar da kullanılabilir. Tedavide iki temel yöntem vardır. İlki davranışları düzenlemeyi amaçlar, ikincisi ise tırnak yemeyi engellemeyi. Şu tavsiyeler tırnak yeme alışkanlığından kurtulmanıza yardımcı olabilir:
Törpü ve oje şart!* Tırnaklarınızı her zaman kısa kesin ve törpüleyin. Ellerinizin bakımına dikkat etmek, tırnak yeme alışkanlığını azaltarak sizi güzel ve bakımlı tırnaklara sahip olma konusunda cesaretlendirir.
* Oje sürün. Erkekler renksiz parlatıcılar kullanabilir.
* Stresli ya da endişeli olduğunuz zaman tırnaklarınızı yiyorsanız çözümün temeli stresi idare etmekte yatmaktadır.
* Birçok insan ne yaptığının farkında olmadan tırnaklarını yemektedir. Tadı acı olan özel ojeler sürülürse insan tırnağını her kemirmeye çalıştığında ne yaptığını fark edip durur.
Yerine tespih çekin* Tırnak yemenin yerine başka bir şey koymayı denemek akıllıca olur. Bunun yerine, daha az kozmetik ve ruhsal soruna yol açacak stres topu ile oynamak, tespih çekmek gibi başka bir tekrarlayan hareket tırnak yemekten kurtulmanıza yardım edecektir.
* Size tırnak yemekten vazgeçtiğinizi hatırlatacak olan her şeyi yapın. Eldiven takın, parmaklarınıza renkli bantlar sarın, etrafa notlar asın. Bu söylediklerim size komik gelebilir ama tırnak yemek yüzünden yaşadığınız sıkıntıyı hatırlayın ve bunları uygulamaya çalışın.
* Tırnağınızı her yediğinizde kendinize bedensel bir ceza verin. Örneğin yanağınıza fiske ile vurun. Böylece tırnak yeme hazzının yanına hoş olmayan bir duygu eklenecektir. Tüm bu önerilerin belli bir kararlılık ve disiplinle uygulanması gerekir. Bu da önce karar vermeyi gerektirir. Uygulamada zaman zaman zorluklar yaşanabilir. İşler istediğiniz gibi gitmezse, tıp doktorlarından ve klinik psikologlardan yardım istemeye çekinmeyin. Sağlıkla kalın...
Yayın tarihi: 8 Kasım 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/08/gny/eeroglu.html
Tüm hakları saklıdır.