3 yıldır boynumda bir beze var. Tam boynumun sol yanında, kasların biraz altında duruyor. Önce daha belirgindi, sonraları biraz küçüldü. "Kötü bir şey olsaydı şimdiye çoktan hastalanırdım" diyorum ama yine de kansere dönüşmesinden korkuyorum. Ne yapmalıyım? Dilek K./İstanbul
Madem bu kadar endişe ediyorsunuz niye 3 sene beklediniz? Sizin bezenizden bir şey olacağı yok ama işin doğrusu bir sorun varsa onu çözmeye çalışmaktır. Zaman sadece aşk yarasını iyileştirir. Sizin beze dediğiniz muhtemelen büyümüş bir lenf bezidir. Lenf bezleri vücutta yaygın olarak bulunan küçük, fasülye şeklinde oluşumlardır. Lenf damarları üzerinde yer alırlar; görevleri ise akmakta olan lenf sıvısını süzmek, akyuvarlar tarafından tahrip edilmiş mikropları ve yabancı maddeleri ayıklamaktır. Lenf bezleri tek başlarına ya da gruplar halinde bulunup, toplu iğne başından zeytin büyüklüğüne kadar farklı şekillerde olabilir. Bazıları gruplar halinde boyunda, koltukaltında ya da kasıklarda tespit edilirken, genelde derinlerde bulundukları için fark edilmezler. Bir lenf bezi büyümeniz varsa sebebi yüksek olasılıkla en basit olanıdır.
Şişme nedenleri farklı
Lenf bezleri yakınlarında bir yaralanma, mikrobik hastalık ya da tümöral oluşum geliştiğinde büyür. Hangi lenf bezlerinin büyüdüğü, hastalığın anlaşılmasına da yardım eder. Boyunda, çene altında ya da kulak arkasındaki lenf bezleri sıklıkla soğuk algınlığı, grip gibi bir üst solunum yolu hastalıkları olduğunda şişer. Bununla birlikte başta, boyunda, ağız içinde ya da lenf bezinin yakınında kesik, yara, iltihap varsa veya bir tümör oluşmuşsa da büyür. El ve koldaki yara ve enfeksiyonlar ise koltukaltındaki lenf bezlerini şişirir. Seyrek olarak meme kanseri ve lenfoma da buna sebep olabilir.
Sebebe göre tedavi
Bacak, kasık ya da cinsel organlardaki yaralanma ya da enfeksiyonlar ise kasık lenf bezlerinin büyümesine sebep olur. Seyrek olarak çevre doku kanserleri de benzer tabloya yol açabilir. Köprücük kemiği üzerindeki alanda büyüyen lenf bezleri ise akciğer, meme, boyun ve karın organlarındaki enfeksiyon ya da tümör nedeniyle büyür. Eğer birden fazla bölgedeki lenf bezleri büyümüşse buna genel lenf büyümesi denir. Kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, kabakulak gibi bir viral hastalığa; bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyona; fenitoin gibi bazı ilaçların uzun süreli kullanımına; MMR aşısına; lösemi, Hodgkin hastalığı, non-Hodgkin lenfomaya; AIDS'e ve frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara bağlı olabilir. Tedavi altta yatan nedenin tedavisine dayanır. Bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar antibiyotikle tedavi edilir. Viral enfeksiyonlar kendi kendine geçer. Kanserden şüpheleniliyorsa; lenf bezini çıkarıp incelemek gerekebilir. Bir ay içinde eski haline dönmeyen büyümüş lenf bezini bir doktorun görmesinde fayda vardır.
Yayın tarihi: 1 Kasım 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/01/gny/haber,F1016D52F5884B69AC7C20518E6D8830.html
Tüm hakları saklıdır.