kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
BELGİN ÇOBAN
kitap

Doktorlar nasıl düşünür biliyor musunuz?

35 yıllık doktor Jerome Groopman yazmış. Amazon'da da bir numara olan 'Doktorlar Nasıl Düşünür?' isimli kitap, Mikado Yayınları'ndan çıktı. Diyor ki Groopman; "Bir doktor şikayetlerini anlatan bir hastanın sözünü ortalama olarak her 18 saniyede bir keser!" Tabii doktorların çoğunun bu sürede olası teşhis ve tedavi için doğru karar verdiklerini düşünmek yanlış olmaz ama ya kritik anlarda bu süre yeterli mi? Kitaptan... "Bir doktorun muayenehanesi montaj hattı değildir. Bir doktor bir gözü saatte, bir gözü bilgisayar ekranında düşünemez. Ancak düşünen bir doktor zamanını iyi değerlendirir. Tam belirgin ve tek düze hastalıklar 15-20 dakika içinde çözülebilir, hasta ve ailesi viziti bilgilenmiş ve tatmin olmuş bir halde terk edebilir. Karmaşık sorunlar ise aceleyle çözülemez. Kaçınılmaz gerçek şudur ki düşünmek zaman alır. Telaş içinde çalışmak ve kestirmeden kaçmak yorum hatalarına girilecek en kısa yoldur." Kitapta Anne Dodge isimli bir kadından söz ediliyor. 15 yıl boyunca blumia ve anoreksiya teşhisi konarak tedavi edilmeye çalışılan ve neredeyse ölüme yaklaşan bu kadını nihayetinde dinleyen bir doktor çıkıyor da, aslında kendisinin çölyak hastası olduğu öğreniliyor. Yani tahıl ürünlerinde bulunan gluten isimli proteinin neden olduğu bir hastalık... Mesela yanlış teşhis yüzünden Anne Dodge'a bir beslenme uzmanı günde 3 bin kalori tahıl ürünü tüketmesi gerektiğini belirterek bir beslenme programı hazırlıyor. Ve Dodge sürekli kusma ve ishal yüzünden daha da zayıflıyor! Doğru teşhisi koyan doktorun yaptığı tek şey ise; daha önceki pek çok doktor tarafından konulan teşhislerin yer aldığı dosyaları bir kenara itip, hikayeyi en başından hastasından dinlemek istemesi... İşte böylece 37 kiloluk, 30 yaşındaki Dodge bir ay içinde 5.5 kilo alabiliyor. Müthiş! Tıbbi terimlerin kafa kurcalamadığı kitapta; şu sorular da yanıtlanıyor.

* Doktorların hisleri, düşüncelerini karıştırır mı?

* En yetkin doktorlar dahi, bir şahsın gerçek teşhisini koyarken, neden önemli bir ipucunu atlar ya da doğru tedaviden uzaklaşır?

* Toplam olarak, tıpta düşünce ne zaman ve neden doğru veya yanlış olur?

Bu arada Dr. Groopman, doktorların doğru yolu bulabilmesi için hastaların sorabileceği doğru ve akıllı sorular olduğunu da değiniyor. Bir teşhis konduğunda "Başka ne olabilir?" sorusu önemli... Ya da "Birden fazla sorunum olması mümkün mü?" diye sormak... Doktor görüşüleri ve hasta hikayelerinin akıcı dille anlatıldığı kitap; eğitici. Okumak için hasta ya da doktor olmak gerekmiyor...