Başbakan Erdoğan ABD'ye gitti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'ye yapacağı ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin ciddi sınav verdiği bir ortamda gerçekleştiğini belirterek, ''Kuzey Irak kaynaklı terörist saldırıların milletçe sabrımızı son noktaya taşıdığı bir ortamda, inanıyorum ki bu ziyaret, konunun bir tarafı olan ABD'nin somut adımlar atması ve ortak duyarlılığımızı ortaya koyması yönünde olumlu sonuçlar doğuracaktır'' dedi.
Başbakan Erdoğan, ABD'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evi'nde yaptığı açıklamada, ABD'ye daha önceden planlanmış program çerçevesinde Başkan George W. Bush'un davetlisi olarak resmi bir ziyarette bulunacağını ve kendisine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, üst düzey askeri ve sivil erkan ile diplomat ve bürokratların eşlik edeceğini söyledi. Erdoğan, ABD Başkanı ile yapacağı görüşmede ağırlıklı olarak PKK terörüyle mücadele, Kıbrıs ve 1915 olaylarıyla ilgili karşılıklı düşünce alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.
Başbakan Erdoğan, ayrıca görüşmede iki ülkeyi ilgilendiren ikili ve bölgesel gelişmeler dahil, çeşitli konularda görüş alışverişi ve temaslarda bulunacağını ifade etti. Washington'da Ulusal Basın Kulübü ile Stratejik ve Uluslararası Etütler Konseyi adlı düşünce kuruluşlarında iki konuşma yapacağını anlatan Başbakan Erdoğan, ABD eski Dışişleri Bakanlarından Madeleine Albright ile bir görüşmesinin olacağını da bildirdi.
Erdoğan, ABD ile son zamanlarda çok sayıda karşılıklı üst düzey ziyaretler düzenlendiğini belirterek, ABD'ye yapacağı bu ziyaretin de iki ülke arasındaki ilişkilerin ciddi bir sınav verdiği ortamda gerçekleştiğini vurguladı. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: ''Kuzey Irak kaynaklı terörist saldırıların milletçe sabrımızı son noktaya taşıdığı bir ortamda, inanıyorum ki bu ziyaret, konunun bir tarafı olan ABD'nin somut adımlar atması ve ortak duyarlılığımızı ortaya koyması yönünde olumlu sonuçlar doğuracaktır. Dost ve müttefik ABD ile ilişkilerimizin stratejik ortaklığımıza uygun olarak gelişmesini bekliyorum. ABD ile temaslarımızı sürdürürken dün Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice buradaydı. Kendileriyle gerek Cumhurbaşkanımız, gerek şahsım ve gerekse Dışişleri Bakanımızın görüşmeleri oldu. Dün akşam başlayan Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Zirvesi'ni bugün tamamlamış bulunuyoruz. Burada da gerek zirveye katılan dışişleri bakanlarıyla yaptığımız görüşmeler, gerekse ikili yaptığımız görüşmelerde bu süreci ele alma fırsatını da bulduk. Bu bakımdan da bu ziyaret ayrıca farklı bir anlam kazanmaktadır.''
İTALYA ZİYARETİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD temaslarının ardından İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin davetlisi olarak resmi bir ziyaret için bu ülkeye geçeceğini belirterek, bu ziyarette Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın da heyete dahil olacağını söyledi.
Erdoğan, bu ziyaretin dost ve müttefik İtalya'nın başbakanı Prodi'nin geçen Ocak ayında Türkiye'ye yaptığı ziyaretin de iadesi niteliğini taşıdığını kaydetti. Başbakan Erdoğan, ziyaret sırasında Prodi ile yapacağı görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra, bölgesel ve uluslararası alandaki son gelişmeler üzerinde durulacağını ve özellikle uluslararası terörizme karşı işbirliğinde bulunulmasının önemini vurgulayacağını ifade etti.
Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla İtalya İşadamları Derneği'nce düzenlenecek İş Konseyi Toplantısı'na katılarak burada bir konuşma yapacağını söyledi.
Erdoğan, ziyareti sırasında İtalya Cumhurbaşkanı, İtalya Dışişleri Bakanı, Başbakan Yardımcısı, Temsilciler Meclisi ve Senato başkanlarıyla da bir araya gelme fırsatı bulacağını bildirdi.
Başbakan Erdoğan dost ve müttefik İtalya'ya yapacağı ziyaretin ilişkilerin daha da derinleşmesine katkıda bulunacağını ifade ederek, ''Gerek ABD, gerekse İtalya'da yapacağımız temasların ülkemiz ve milletimiz için hayırlı sonuçlar vereceğine inanıyorum'' dedi.
Erdoğan, terörle mücadelenin akşamdan sabaha halledilen bir mücadele olmadığını belirterek, ''Şu anda da bu mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz, sürdüreceğiz'' dedi.
Erdoğan, ABD'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evi'nde yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, ''ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmelerinizde kapsamlı bir plan sunulduğu söylendi, planın ayrıntılarını öğrenebilir miyiz? Rice, Türkiye'ye önerilerde bulundu mu?'' şeklindeki sorusu üzerine, şunları kaydetti: ''Bayan Rice ile yaptığımız görüşmeler, bana göre verimli görüşmeler olarak geçti. Bu gelişmeleri Amerika seyahatimizin adeta bir ön çalışması diyebilirim. Şu anda bir planı, programı açıklamamız söz konusu olmaz. ABD seyahatimizin özelliği de burada... Zaten Bayan Rice ile de bunları görüşmüş değiliz. ABD'de Sayın Başkan ile bütün bunları görüşme imkanı bulacağız. Bu görüşmelerden sonra, ABD'de veya ülkemize döndüğümüzde basın mensuplarına açıklanması gereken açıklayacağız ve kamuoyunu bilgilendirmiş olacağız.''
Bir gazetecinin, ''Kuzey Irak Kürt yönetimi, PKK ile bağlantılı olan Kürdistan Demokratik Kültür Partisi'nin bürolarını kapatma kararı aldı. Erbil'dekini de kapattı. Bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna da Erdoğan, ''Eğer olmuşsa, olumlu bir adım olarak görüyorum'' yanıtını verdi.
Başbakan Erdoğan, ''Terör örgütünün kamplarının dağıtılması ve liderlerinin Türkiye'ye teslimi konusunda Türkiye kapsamlı isteklerde bulunmuştu. Türkiye hala aynı noktada mı, Irak'tan başka bazı önerilerin geldiği söyleniyor, Türkiye'nin o noktadan daha geriye düşme ihtimali var mı?'' şeklindeki soru üzerine de, ''Irak'tan gelen öneriler nedir?'' diye sordu.
Erdoğan, şöyle devam etti: ''Aksine, bugünkü toplantılarda şunu gördük, 'bu işi birlikte yürütelim, birlikte yapalım. Biz de terör örgütünden rahatsızız' ifadeleri, İstanbul'daki toplantıya katılanların ortak olarak koyduğu bir iradeydi. İkili temaslarda da özellikle terör örgütünden ne kadar rahatsız olduklarını ve buna karşı ne gibi yaptırımlar yapılması gerektiğini görüştük. 'Büroların kapatılması' uygulamaları yapıldıysa, demek ki bazı adımlar atılmaya başlandı. Farklı adımlar da bu arada atılabilir.''
''SABIRLI OLMAKTA FAYDA VAR''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Neçirvan Barzani yumuşama yönünde açıklamalarda bulundu, ancak Mesut Barzani hala PKK'yı terör örgütü olarak nitelemedi. Bu konudaki düşünceniz nedir?'' sorusu üzerine de şunları kaydetti: ''Sabırlı olmakta fayda var. Bu kısa bir yol değil, uzun bir yol. Terörle mücadele akşamdan sabaha halledilen bir mücadele değil, bunun dünyada örnekleri var. Ülkemizdeki örnekleri ortada, ülkemizde terörle mücadele 30 yıldır süren bir süreç ve inişli çıkışlı dönemler yaşadık. Şu anda da bu mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Bu söylediğimin altını özellikle çiziyorum. Tüm basından bir şeyi özellikle takip etmelerini istiyorum. Burada özellikle devlet bağlantılı olarak, ilgili kurumlarımızın açıklamaları ile bağlantılı olarak bu süreç sürdürülürse öyle zannediyorum ki, toplumsal psikolojiyi beraber yönetmek mümkün. Bu arada da halkımızı rahatsız etmemiş oluruz, terör örgütünü de sevindirmeyiz. Her zaman söylediğim; birlik, beraberlik, dayanışma günüdür. Dediğim konu budur. Nasıl ki kurumlarımız bir mutabakat içindeyse yazılı ve görsel medyamız da bu mutabakatın yanında yer almalıdır diye düşünüyorum.''
Başbakan Erdoğan, kaçırılan 8 askerle ilgili bir gelişme olup olmadığına ilişkin soru üzerine de ''Hayırlısı olur inşallah'' yanıtını verdi.
(AA)
Yayın tarihi: 3 Kasım 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/03//haber,E07C2DE133C743C3B6C7B68E6C193FCA.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.