kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Ulusoy'un 'Hollanda Modeli!'

Gelir İdaresi'nde yeni bir dönem başladı. Başkan Osman Arıoğlu emekli oldu, koltuğuna yakın çalışma arkadaşı İstanbul Büyük Mükellef Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy oturdu. Gelir İdaresi'nin yeni patronu dört temel prensibine sıkı sıkıya bağlı. Her zaman, "Önce hukukun üstünlüğü, sonra aklın rehberliği, arkasından adalet, elbette güler yüzlü ciddiyet!" der.
Türkiye'de ekonominin yüzde 55'i kayıtdışı. Vergi reformu şart!
Ancak vatandaş sıfatıyla herkes güleryüzlü bir hizmete layık!.. Korku salarak para toplamak mümkün değil.
Gelir İdaresi de bunun farkında. Sessiz sedasız çözüm arıyor. Ülke modelleri üzerine inceleme yapıyor. Kulislerde, "İstanbul Büyük Mükellef Vergi İdaresi kafayı 'Hollanda modeline taktı' diyorlar. Sözün özü, Hollanda'ya kafayı takan Ulusoy'dan başkası değil. Ulusoy'u Hollanda'yı incelemeye iten neden ise transfer fiyatlama konusu.
Kısa bir süre önce Hollanda Vergi İdaresi'nden bir ekip Türkiye'ye davet edilmiş. Karşılıklı görüşülmüş. Hafta başı altı kişiden oluşan bir ekip Hollanda'ya gidiyor. Üç gün boyunca inceleme yapacak.
Sonra Hollanda ekibi Türkiye'ye gelecek.
Model doğacak.
Şimdi, "Bu Hollanda modeli neyin nesi? diyeceksiniz.
Çok basit. Hollanda modeli, mükellefe sürpriz tahribat yaptırmayan bir model. Geleceği planlıyor. O yüzden de yabancı yatırımcılar akın akın Hollanda'ya para getiriyor. İstanbul Büyük Mükellef Vergi Dairesi deyip geçmeyin. Türkiye'nin en büyük 500 şirketi burada. Onlar da, yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye çekmeye çalışıyor.
Gelin görün ki Hollanda Modeli önemli olmasına önemli de bana göre bir başka önemli konu daha var.
O da Gelir İdaresi'nde çalışanların ücret politikası.
Haydi tartışmaya!