kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

5 puanlık sigorta primi indirimi yapılamayacak

Sanayi Bakanı Çağlayan'ın SSK priminde 5 puanlık indirim yapılacağını belirtmesinin ardından Şimşek, "Aralık 2008'den önce yapılmayacak" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
5 puanlık sigorta primi indirimi yapılamayacak
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, sigorta primlerindeki 5 puanlık indirimin yapılamayacağını söyledi. Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, önceki gün SSK primlerinde 5 puanlık indirim yapacaklarını söylemişti. Bakan Şimşek, 5 puanlık indirim yapılacağını ancak 2008'in Aralık ayında olabileceğini kaydetti. Yapısal Reformların Makroekonomik Etkileri Konferansı çıkışında basının gelir artırıcı önlemlere ilişkin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Şimşek, gelir artırıcı önlemlerin bütçe hedefleri çerçevesinde alınacağını ifade ederek, gelir artırıcı önlemleri bütçe geçmeden önce nihai noktaya getireceklerini söyledi. Bir gazetecinin sosyal güvenlik primlerinin yüzde 5 indirilecek mi sorusuna Şimşek şu yanıtı verdi: "Sosyal güvenlik primlerinde yüzde 5'lik indirimi şu aşamada yapamayız. Çünkü onun için gerekli imkânımız yok. Onun yerine istihdam üzerindeki idari yükleri aşağı çekeceğiz. Onun bize maliyeti daha düşük. Orta ve uzun vadeli dönemde sosyal güvenlik primlerinin aşağı çekilmesine öncelik veriyoruz. Kayıtdışı ile mücadelede önemli ama reformları yaparken zamanlama ve sıralaması önemli. Bu reformları yapacak imkân var mı? İmkân yoksa reform yapacağım diye gelir düşürücü, gider artırıcı adımlar atarsanız borçlanma artar. Memleket için iyi olmaz."

KDV İNDİRİMLERİ ERKEN YAPILDI
Şimşek ayrıca AKP hükümetinin geçen yıl gıda ürünleri ile turizm alanındaki bazı mal ve hizmetlerde yaptığı KDV indirimlerini eleştirdi. Şimşek, "Aslında KDV indirimleri için son derece erken. İndireceksek, istihdam ve arz yönlü kesimlere ağırlık vermemiz gerekiyor'' dedi. Şimşek, 2007-2012 dönemi için hazırlanan eylem planında bulunan hususları şöyle sıraladı: "Makro ekonomik istikrarın kalıcı hale getirilmesi için gerekli adımları atacağız. Sosyal güvenlik reformunun hayata geçirilmesi, iş ortamının iyileştirilmeye devam edilmesi ve istihdam üzerindeki mali ve mali olmayan yüklerin azaltılması lazım.

EĞİTİM SİSTEMİNE DÜZENLEME
Aktif işgücü politikalarının geliştirilmesi, eğitim sisteminin işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmesi, gelir idaresinin güçlendirilmesine devam edilmesi, ekonomide kayıtdışılığın azaltılması, finansal sistemin aracılık fonksiyonun daha da geliştirilmesi, finansal sektörde çeşitlilik ve derinliğin artırılması gerekiyor. Kamu bankalarının mutlaka özelleştirilmesi, enerji sektöründe özelleştirme ve serbestleştirme sürecinin süratle tamamlanması ve arz güvenliğini temin edecek düzenlemelerin gerçekleştirilmesi çok önemli. Ulaştırma altyapısının iyileştirilmesi ve AR-Ge, yenilikçiliğin geliştirilmesi gerekiyor.''