kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Tahılda kuraklık bahane yüksek fiyat bekleyenler piyasaya buğday vermiyor'

Kuraklığa rağmen buğday açığının sadece 300 bin ton olduğunu söyleyen Tarım Bakanı Eker, "Spekülatif bilgiler var. Açık kapanır" dedi..
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kuraklığın özellikle İç Anadolu, İç Ege ve Güney Marmara'da etkili olduğunu, hububat ekim sezonun gelmesine rağmen yağış azlığı nedeniyle bu bölgelerde ekim yapılamadığını bildirdi. Eker, "Bu 2008'i olumsuz etkileyebilir. Sıkıntı olabilir" dedi. Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) önceki gün düzenlenen sohbet toplantısında katılan Eker, 2006-2007 döneminde kuraklık nedeniyle buğday üretiminde yüzde 10-12, arpa üretiminde ise yüzde 18-20 civarında bir azalma yaşandığına dikkat çekti.

TMO'DA 600 BİN TON VAR
Eker, "Geçen yıl 20 milyon ton olan buğday üretimi 17.7 milyon tona, 9.5 milyon ton olan arpa üretimi ise 7.5 milyon tona düştü" dedi. Oluşan zararın tam olarak ölçülemeyeceğini kaydeden Eker, Türkiye'nin yılda 18 milyon ton buğdaya ihtiyaç duyduğunu, bu yılki üretimin ise 17.7 milyon ton olarak gerçekleştiğini vurguladı. Eker, "Buğdayda açığımız sadece 300 bin ton. Bu da çok rahat giderilebilecek bir şey. Spekülatif maksatlı bilgiler var. Üretici, yüksek fiyat beklentisiyle buğdayı piyasaya sunmuyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nde (TMO) 600 bin ton buğday stokta, depoda bekliyor. Vatandaş gelip almıyor" diye konuştu. Kuraklığın önümüzdeki yıl da devam etmesi riskine karşı kuraklığa dayanıklı buğdayları tespit ettiklerini dile getiren Eker, "Türkiye periyodik dönemlerde kuraklık yaşıyor. 1973'te, 2006-2007 sezonundan daha az yağış aldı. 1989'da da yine şiddetli bir kuraklık olmuş. Ama 1973 ve 1989'un tahribatı, 2006-2007'deki kadar olmamış. Hem kuraklık, hem ısı artışı nedeniyle 2006-2007'nin tahribatı daha yüksek olmuş. Kuraklık Test Merkezi kuruyoruz" diye konuştu. Eker, ekmeğin maliyeti içerisinde buğdayın yüzde 20, unun ise yüzde 30 maliyeti olduğuna dikkat çekerek, ekmeğe yapılan zammın buğday fiyatları ile ilgisi olmadığını savundu.