kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Irkçı lider kriz oldu

İsviçre'de seçimi, suç işleyen yabancıların ailece ülkeden atılmasını savunan milyarder Blocher kazandı. 4 yılda partisini liderliğe taşıyan siyasetçi, cumhurbaşkanı atanacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Irkçı lider kriz oldu
Siyasete çok uzun yıllar önce atılmış olsa da asıl yükselişi sadece 4 yıl önce yaşandı. Ülkenin en zengin işadamı, bir anda siyaset arenasının da en renkli, en konuşulan, en olaylı ismi oldu. Bazıları onu ülkenin yıllarca uğraşarak kurduğu tarafsızlık, demokrasi ve eşitlik ilkesinin, konsensüsün, İsviçre kültürünün düşmanı olarak gördü. Bazıları ise artan sorunlar karşısında açıkça konuşabilen bir "kahraman"...

ESERİ: 'KARA KOYUN'
İşte Avrupa'nın göbeğindeki 7.5 milyonluk İsviçre'de gündemin tepesinde bu adam var. Pazar günü yapılan seçimi kazanan İsviçre Halk Partisi'nin (SVP) lideri Christoph Blocher... Birçok uluslararası kuruluşa taraf olmayan, ordusu bulunmayan, halklara eşitlik ilkesiyle yaklaşan İsviçre'yi seçim döneminde karıştıran isim Blocher. "Kara koyun dışarı" sloganıyla göçmen karşıtı kampanya hazırlayan parti, seçimden birinci çıktı.

PARTİYİ BİRİNCİ YAPTI
Önceki kabinede Adalet ve Polis Bakanı olan Blocher'in (67) bu durumda Cumhurbaşkanlığı'na gelmesine ise ramak kaldı. Partilerin aldıkları oylar doğrultusunda temsil edildiği yedi kişilik bir komisyon tarafından yönetilen ülkede Blocher, 1980 yılında kanton meclisi üyesi olarak siyasete girdi. 2003'te SVP'den milletvekili seçilmesi, hem kendisinin hem de partisinin kaderini değiştirdi. Kısa sürede parti lideri seçildi, kırsal kesimin sesi olarak bakılan partiyi provokatif çıkışlarla en büyük siyasi hareket haline getirdi, ilk genel seçimde aldığı oylarla da partisinin 7 kişilik yönetimdeki sandalye sayısını ikiye çıkardı. Yaptığı çıkışlarla sadece göçmenler değil diğer siyasiler arasında da tepkiyle karşılanmaya başladı.

MİTİNGLERİNE AKIN
Çiftçisinden işadamına partinin her kesimi, onun konuşmalarını dinlemek için toplantı ve mitinglerine akın etmeye başladı. Pazar günkü seçimle de partisini liderliğe taşıdı... Kendisi "ırkçı" olduğunu reddetse de partisinin en büyük desteği aşırı sağcı kesimden geliyor.