Maliye'nin vergi borçlularının banka hesaplarına el koyma uygulaması, vergi gelirlerini artırır mı yoksa azaltır mı tartışmasını gündeme getirdi. Vergi borcu olan kurumsal ve bireysel müşterilerin bankalardaki hesaplarında bulunan paraları, vergi borçlarına mahsuben kaynağından tahsil edilmeye başlayınca vergi borçlularının iflasına varan görüntüler ortaya çıkmaya başladı.
Peki Maliyenin bu uygulaması haksız mı? Elbette hayır... Ancak!..
Maliye'nin vergi borcunu tahsil etmesi asli görevi . Fakat
vergi ödememeyi alışkanlık haline getirenlerin dışında,
işletme sermayesi sıkıntısı çeken kimi esnaf da, bazen zorunlu olarak vergilerini ödeyemiyor. Ödeyemeyince de Gelir İdaresi'nin vergi borçluları arasındaki yerini almaya başlıyor. Maliye de bütçe açığı karşısında vergi gelirlerini artırmak için çeşitli uygulamalara başvuruyor. Maliye'nin vergi gelirlerinin tahsilatını artırıcı en son uygulaması mükellefin bankalardaki hesaplarında biriken mevduatlarına kaynağından el koyma işlemini hızlandırınca ortaya yeni iflaslara sebep olabilecek görüntüler çıkmaya başladı.
Maliye'nin bu uygulaması üzerine sıkıntı yaşayan birçok vergi mükellefi esnafın durumu eposta aracılığıyla tarafıma iletildi. Bunların doğruluk derecesini araştırdım. İlginç ve hatta
orta ve uzun vadede Maliye'nin vergi gelirlerinin azalmasına sebep olabilecek bazı örneklerle karşılaştım . İşte bunlardan biri.
Bodrum'da dört yıldızlı
İskandil Oteli işleticisi firma zaten turizm sezonunun çok iyi gitmemesinden kaynaklanan mali sıkıntı yaşıyordu. Acentelerden alacakları, öte yandan esnafa ve Maliye'ye vergi borcu vardı. Hesabını kitabını yapıyordu.
Alacaklarını tahsil edince bir kısmını vergiye, bir kısmını da yerel esnafın borçlarını ödeyerek geri kalan borçlarını da biraz erteleyerek nefes almayı hesaplıyordu. Ancak Maliye'nin vergi tahsilatını artırıcı yeni uygulaması bu işleticinin programını alt üst etti.
Acenteler otele olan borçlarını İskandil Oteli'nin banka hesaplarına yatırdı. Biriken meblağ tamı tamına 180.000 YTL.
Maliye bunun tamamına el k oydu ve vergi borcuna mahsup etti . Mükellef, vergi dairesine başvurdu. "Hiç olmazsa bunun 100.000 YTL'sini alın, esnafa borcumu ödemek için de geri kalan 80.000 YTL'sini verin" dediyse de, Maliye'yi ikna edemedi. Alacaklarını tahsil etmeyi bekleyen esnafa ödeme yapamaması otel işletici firmayı sıkıntıya soktu ve çareyi oteli bırakarak ortadan kaybolmakta buldu. Alacaklı esnaf ve otel çalışanları ortada kaldı.
Esnafa borcunu ödeyemeyen otel işleticisinin ortadan kaybolması bu kez alacaklı esnafı zor durumda bıraktı. Kim bilir belki bu esnafın da vergi borcu vardı. Bu alacağını tahsil edince vergi borcunu ödeyecekti.
Onlar da şimdi vergi borçlusu olarak ortada kaldı. Buna benzer örnekler sanırım bununla sınırlı değil.
Maliye'nin görevi elbette vergi gelirlerini tahsil etmek. Ancak bu tahsilatı yaparken de
verginin kaynağını kurutmamalı . Bahsettiğim örnekte kaynak kurutulmakta ve esnaf iflas etmektedir. Bir esnafın iflası beraberinde başka esnafın iflasını getirdiği için Maliye'nin orta vadede vergi kaybı daha da büyük olabilir. Buna dikkat etmekte yarar vardır.
Yayın tarihi: 23 Ekim 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/23//ayaydin.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.