Ünlüer tesisinde, 3 bin 500 büyük, 12 bin küçükbaş hayvanın besisi yapılıyor. Ünlüer Et’in 18 satış mağazası ve 2 restoranı ile 300’e yakın toptan mal verdiği yer bulunuyor.
2 bin koyun döllendi Romanov Doğu'dan Türkiye'ye yayılacak
İLİŞKİLİ HABERLER
2 bin koyun döllendi Romanov Doğu'dan Türkiye'ye yayılacak
ERZİNCAN'DA yörenin hayvancılık potansiyelini iyi değerlendiren bir başarılı girişimciyi sayfamıza alıyoruz. İstanbul Küçükyalı'da 40 metrekarelik kasap dükkanı ile iş hayatına atılan Önder Ünlüer, Erzincan'da yıllarca kapalı kalan entegre et tesisini 12 milyon dolarlık yatırımla ayağa kaldırdı. Tesisin hikayesi çarpıcı. Yurtdışında çalışan işçilerin ortaklığıyla 1974 yılında Erzincan'da kurulan Ersan, 80'li yılların başına kadar kente önemli katkı sağlar, Libya, Cezayir, İran'a et ihraç eder. Daha sonra yönetimde yaşanan sıkıntılar nedeniyle tesisler önce Türk-Libya Tarım ve Hayvancılık A.Ş.'ye, sonra da Et ve Balık Kurumu'na satılır. 1995'de Pancar Kooperatifleri Birliği'ne satılarak özelleştirilir. 2004 yılına kadar kapalı kalan tesis, bu tarihte Ünlüer tarafından 1 milyon YTL'ye satın alınır.
MELEZLEŞTİRİLİYOR
12 milyon dolarlık yatırımla büyütülür. 47 kişinin çalıştığı, 25 bin metrekare kapalı alana sahip, 20 bin küçükbaş, 4 bin büyükbaş hayvan besi, günlük 100 büyük baş, 200 küçük baş kesim kapasiteli tesis haline getirilir. Erzincan'daki Ünlüer tesisleri, aynı zamanda Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ZooTekni Bölümü tarafından gerçekleştirilen Romanov cinsi koyun ırk geliştiriciliği projesinin uygulama örneklerinden birini teşkil ediyor. Üçüz, dördüz, hatta altız yavru verimiyle dünyada "kuzu makinesi" olarak tanımlanan Romanovlar'dan 12'si damızlık olarak Paraguay'dan satın alınıp getirildi. Suni tohumlama yöntemiyle 2 bin yerli ırk koyun döllendirildi. İşletme Müdürü Ercan Bilen, "Hayvanlarımız doğurmaya başladı. Damızlık olarak besicilere dağıtacağız. 3 ayda 18-20 kilo ağırlığa geliyor. Romanovlar Erzincan'dan Türkiye'ye yayılacak" diye konuştu.
İYİ ÖRNEK OLACAK
Yörenin mera zenginliği ve hayvancılık kültürünün kendilerini yatırıma yönelttiğini belirten Önder Ünlüer de, "Bugüne kadar Doğu'ya yapılan yatırımlar hüsranla sonuçlandı, kötü örnek oldu. Amacımız, kârlı ve kalıcı olmak, güzel bir örnek koymak. Tesisi işletmeye başladıktan sonra hayvancılığa hareket geldi. Boş ahırlar dolmaya başladı. Amacımız, et ithalatından korkmak yerine ihraç yapar hale gelmek" dedi.
İLİŞKİLİ HABERLER
2 bin koyun döllendi Romanov Doğu'dan Türkiye'ye yayılacak
Yayın tarihi: 16 Ekim 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/16//haber,F147E8AD51B449EFB4C3C26229542E6F.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.