kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eğri büğrü meyveyle yılda 10 milyon YTL kazanıyor

ŞAH TANYERİ
Doğu Anadolu'nun kalkınması için meyve konsantresi üretimini seçen Tunay Gıda, eğri büğrü meyveyi işleyerek döviz kazandırıyor..
TANITMAK istediğimiz bir başka Erzincanlı girişimci Tunay Gıda Yönetim Kurulu Başkanı S. Tuncer Kırtıloğlu. 1974 yılında entegre tavuk tesisi ile iş hayatına atılan Kırtıloğlu, bölgenin beyaz et ihtiyacını karşılamayı düşlerken, Batı'daki dev firmaların sert rekabetiyle karşılaşır. Büyük markalar İstanbul'da satamadıkları ürünleri çok düşük fiyatlarla Doğu Anadolu'da pazarlayınca çalışamaz hale gelir. Tesisi kapatır. Kırtıloğlu o günleri, "İstanbul'da satamadıkları tavukları yarı fiyatına verdiler, gelişemedik. Dev firmaların ayakları altında kaldık" diye anlatıyor.

2 MİLYON YTL'LİK İHRACATI VAR
Bölgenin kalkınması için meyve konsantresi üretimi yapmaya karar verir ve yedi ortakla şirketi kurar. Alman bir bayan profesörün danışmanlığında, uluslararası gıda güvenliği normlarına uygun, yıllık 30 bin ton üretim kapasiteli fabrikayı faaliyete geçirir. Tunay Gıda bugün, Munzur ve Kesiş dağlarının arasındaki vadi içindeki fabrikasında, doğal ortamlarından binlerce çocuk kadın tarafından toplanan böğürtlen, kızılcık, yaban mersini gibi meyveleri püre haline getirip meyve suyu, dondurma ve yoğurt sanayinde çalışan Türkiye ve Avrupa'nın en büyük kuruluşlarına satıyor. İngiltere, Almanya, Avusturya ve Rusya'ya ihracat yapıyor. Yıllık 10 milyon YTL olan cironun 2 milyon YTL'si ihracattan sağlanıyor.