kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Facebook'ta 'ebesini' arayan gruplar bile var

Hande Şarman
Facebook'ta George Bush karşıtlarından, Hrant Dink adına kurulanlara kadar çok sayıda grup bulunuyor. En ilginci ise Facebook'la dalga geçen "Ebemi de bulacağım" grubu ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Facebook'ta 'ebesini' arayan gruplar bile var
Facebook'un en önemli buluşma ve tanışma alanı "gruplar". Suikaste kurban giden gazeteci Hrant Dink için kurulan "Hrant Dink Memorial Group"tan, ABD Başkanı George Bush için kurulan 400 bin üyeli, "İddiaya varım ki George Bush'tan hoşlanmayan bir milyon kişi bulabilirim" grubuna kadar binlerce konuda onbinlerce sanal grup var. En çok üyesi olan grup ise "They Are Trying to Shut Down facebook-Petition to Keep it! İnvite All!" (Facebook'u kapatmaya çalışıyorlar. Dileklerin bizimle olsun! Herkesi davet et!) ismini taşıyor. Grubun üye sayısı 1 milyon 613 bin.

301 BİLE TARTIŞILIYOR
Facebook'ta en çok ilgi çeken gruplar, güncel siyasi konulara ilişkin olanlar. Türk Ceza Kanunu'nun, Türklüğü aşağılayanların cezalandırılmasını öngören 301. maddesinin kaldırılmasını isteyen "Abolish Article 301-301'inci Maddeyi kaldırın" bunlardan biri. 277 üyesi bulunan topluluğun kurucusu Amerikalı Lila Littman isimli bir lise öğretmeni. Grubun tartışma sayfalarında, Türk üyelerin yazdığı "Bu bizim meselemiz, size ne oluyor" mesajlarını okumak mümkün. Yabancı üyeler ise 301. maddenin tüm dünya insanlarını ilgilendirdiğini savunuyorlar.

HER KONUDA GRUP VAR
Gazeteci Hrant Dink'in anısına kurulan grubun kurucusu Afşin Yurdakul ise grubun kuruluş amacını, "Grubu, Hrant Dink cinayetinin hemen ertesinde, konuyla ilgili fikirlerini, üzüntülerini, tepkilerini paylaşmak isteyenleri bir araya getirmek için kurduk. Grup üyelerinin birbirini tanıması için 4-5 ay önce yaklaşık 4 saat süren bir telekonferans gerçekleştirdik" diye açıklıyor. En büyük gruplardan biri de ilginç içeriği ile dikkat çekiyor: Mete Değirmenci'nin kurduğu "Dahi anlamındaki de'yi ayrı yazamayanlara uyuz olanlar topluluğu" şimdiden 10 bin 500 üyeye ulaşmış. Türkçe Facebook'un en büyük topluluklarından biri ise, 30 bin üyeli "Ebemi de bulucam facebook'ta Allah'ın izniyle". Kurucusu Ahmet İsimsiz "Facebook'u ti'ye almak için bu grubu kurdum. Grubun bu kadar büyüyebileceğini hiç düşünmemiştim. Ben de şaşkınlıkla izliyorum" diyor.
Haberin fotoğrafları