kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dolar indi, benzin fiyatı fırladı Türkiye dünyayla arayı açtı

Doların 1.2 YTL'ye kadar gerilemesi Türkiye'de benzin fiyatını 2.34 dolara çıkardı. Dünya rekorunu elinde tutan Türkiye, hükümetin akaryakıttaki ÖTV'yi 10 kuruş artıracağını açıklamasıyla aradaki farkı açacak..
Türkiye'de benzin fiyatları konusunda dünya rekorunu elinden bırakmıyor. Rekorun arkasında ise akaryakıt fiyatının yüzde 60 ile 80 arasında gidip gelen vergi yükü var. Üstüne üstlük bu rakamlara yakında bir de bütçeyi denkleştirmek için hükümetin ÖTV'yi 10 Yeni Kuruş artırma planları eklenirse Türkiye diğer ülkelerle arasındaki farkı açacak görünüyor. Dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türk tüketicisi 1 litre 95 oktan kurşunsuz benzin için 2.81 YTL ödüyor. Doların son 6 yılın en düşük seviyelerine gerilemesiyle birlikte benzinin litre fiyatı dolar bazında da hızla artıyor. Son olarak 1 doların 1.2 YTL seviyesin de altına inmesiyle benzinin litre fiyatı 2.34 dolara kadar çıktı. Bu rakamlarla Türkiye dünya rekorunu perçinlemiş oldu.

ÖTV ARTIŞI FARKI AÇACAK
Türkiye'de kur yanında bu rekoru getiren en önemli unsur vergi yükü. Litrede 1.34 YTL (yaklaşık 1.2 dolar) olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) çıplak akaryakıt fiyatı üzerine eklendiğinde zaten 2 dolara ulaşıyor. Bu rakam üzerinden alınan yüzde 18'lik KDV ile birlikte fiyat 2.4 YTL'lere yükseliyor. Bu rakama akaryakıt bayi payı ve diğer maliyetler de eklendiğinde litre fiyatı 2.81 YTL'ye ulaşılıyor. Öte yandan hükümet diğer ülkelerle olan farkı daha da açmak için çalışmalara başladı. Çünkü, seçimde bütçenin 'biraz fazla' açılan musluğunu kapatmak için yılın son 3 ayında ÖTV silahını çekme kararı aldı. Hükümet kanadından yapılan açıklamalara göre akaryakıttaki ÖTV 10 Yeni Kuruş (8.3 dolar) artırılacak. Bu yapılırsa litrede 1.34 YTL olan ÖTV yükü 1.44 YTL'ye çıkacak. ÖTV üzerinden KDV hesaplandığı (verginin vergisi) için de aslında akaryakıttan çifte kazanç sağlanacak ve 10 Ykr'lik yük yüzde 18'lik KDV ile birlikte 11.2 YTL bir başka deyişle 10 sentlik artış yapacak. Bu şartlar altında 2.34 dolarlık litre fiyatı 2.44 dolara çıkacak dünyadaki fiyatlar ile arasındaki fark daha da açılacak. Bu arada benzin fiyatında rekortmen Türkiye'yi 2.04 dolarla İzlanda 2.02 dolarla da İzlanda izliyor. İngiltere ve Almanya'da ise kurşunsuz benzinin litre fiyatı 1.92 dolar. Benzin fiyatlarında AB ülkelerinin Türkiye'den sonra ilk sıralarda yer aldığı gözleniyor. AB'nın son katılımcıları Bulgaristan'da benzinin litre fiyatı 1.49 dolar Romanya'da ise 1.41 dolarla birlik üyelerinin en ucuzları arasında yer alıyor. Akaryakıtın en ucuz olduğu ülkeler doğal olarak petrol sahibi ülkeler. Venezuela'da 1 litre benzin 6 sent, İran'da 11, Suudi Arabistan'da ise 13 sentten satılıyor.
Haberin fotoğrafları