UEFA'dan hakemlere yeni talimat
UEFA'nın her yıl elit hakemler ve yardımcı hakemler için düzenlediği sezon öncesi seminerde ceza sahası içinde itişmeler ve sakatlanmalar sırasında oyunun durdurulması konusunda hakemlere yeni talimatlar verdi.
Seminerde, ceza alanındaki itişmeler ve oyuncuların sakatlanması sırasında oyunun durdurulması konularında Avrupalı hakemlere açık talimatlar verildi.
UEFA, ceza alanı içinde ve özellikle de köşe vuruşları ve serbest vuruşlar öncesinde kolların kurallara aykırı olarak kullanımı konusunda, hakemlere "Pozisyon almak amacıyla rakibi tutmak itmek ve çekmek için kollarını kurallara aykırı olarak kullanan oyunculara top oyuna sokulmadan önce sözlü uyarıda bulunmaya devam edin. Sözlü uyarınıza rağmen ihlale devam edenlere, top oyuna sokulmadan önce disiplin cezası (sarı veya kırmızı kart) uygulayın" talimatını verdi.
Ayrıca hakemler, top oyuna sokulduğunda tolerans seviyelerinin değişmemesi gerektiği ve tutma, itme gibi hareketlere devam edildiğinde, bu ihlalin taviz gösterilmeksizin duruma göre serbest vuruş veya penaltı ile cezalandırılması yönünde uyarıldı.
SAKATLANMALAR SIRASINDA OYUNU DURDURMA
Oyuncu sakatlıkları sırasında topun futbolcular tarafından oyun alanının dışına atılmasıyla ilgili olarak da UEFA maçları için bir standart getirildi. Sakatlık pozisyonlarında dışarı atılan topun, yazılı olmayan kurallara göre yeniden rakip takıma verildiğini vurgulayan UEFA; "Ancak bazı üye federasyonlar kendi liglerinde bu uygulamaya son verilmesini önermiş ve bir oyuncunun sakatlığının, oyunun durdurulması ve tedavi edilmesini gerektirecek kadar ciddi olup olmadığı konusundaki kararın hakeme bırakılması gerektiğini öngörmüşlerdir. Farklı federasyonlara kayıtlı olan ve farklı uygulamalara tâbi olan kulüpler, UEFA maçlarını oynarken bazen karmaşa yaşanabilmektedir. UEFA bunu önlemek amacıyla, oyuncuların bu tür durumlarda kararı hakeme bırakmalarını tavsiye etmiştir" hatırlatmasını yaptı.
Futbol Oyun Kuralları'nın 5. maddesinde, "Hakem kendi takdirince eğer bir oyuncu ciddi şekilde sakatlanmışsa, oyunu durdurarak oyuncunun sahanın dışına taşınmasını sağlar. Sakatlanan oyuncu, ancak oyun tekrar başladıktan sonra sahaya girebilir" denildiğini belirten UEFA, "Sonuç olarak, sakatlanan bir oyuncunun takımı topu sahanın dışına atarsa, topun tekrar kendilerine verilmesini beklememelidir" yorumunda bulundu.
CHA
Yayın tarihi: 27 Eylül 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/27//haber,BAC5B031FCDC469C97F07C1AE0315F85.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.