kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sigara ile beraber çay ve kahve de bırakılmalı

25.09.2007
Tiryakilerin vazgeçilmezleri arasında bulunan çay ve kahve gibi içeceklerin sigara içme isteğini artırdığı açıklandı. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Sağlam, hastaların şikayetlerine göre çay, kahve ve alkollü içeceklerle birlikte sigara içme oranının yüksek olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Dünyada her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybettiği ve içerisinde binlerce zehirli madde bulunan sigaranın tüketilmesinde içecekler etkili oluyor. Birçok ölümcül hastalığın sebebi olarak gösterilen sigaranın çay ve kahve ile daha rahat tüketildiğini ifade eden Doç. Dr. Leyla Sağlam, bu tür tiryakilerin sigarayı bırakma konusunda zorluklar yaşadığını vurguladı.

Tiryakilerin sigarayı bırakmak istediği dönemde çay ve kahve tüketmemelerini öneren Doç. Dr. Sağlam, su tüketilmesinin daha yararlı olacağını dile getirdi. Sağlam, çay içme alışkanlığı bulunanlar için şu önerilerde bulunuyor: "Çay ve kahvenin keyif verici tadından farklı tatlarda tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Örneğin, şekerli çay içiyorlarsa, şekersiz çay şeklinde veya koyu demli çay içiyorlarsa açık demli çay şeklinde içebilirler. Bu durumda keyif almayacakları tatlar nedeniyle sigara içme istekleri de azalacaktır. Alkollü içecekler konusunda ise kontrolsüz bir alkol tüketimi söz konusu ise kişiler öncelikle alkol alışkanlığından kurtulmalıdır."

AİLE BÜTÇESİNDEN YILDA ORTALAMA BİN YTL SİGARAYA GİDİYOR

Günde 15 adetten daha az sigara içenlerin sigarayı kolaylıkla bırakabileceklerini ifade eden Sağlam, "Sabah uyandıktan sonra ilk 30 dakikada sigara içmeyenler, kendi kendine bırakmayı deneyebilirler ve bunu başarabilirler. Eğer daha fazla sigara içme ve uyandıktan sonra 30 dakika içinde sigara içimi söz konusu ise doktor tedavisinden yararlanabilir ve başarabilirler. Günde bir paket sigara içen kişi, yılda ise 360 paket sigara tüketmektedir. İçtiği sigaranın markasına göre fiyatı değişmekle birlikte ortalama yılda bin YTL ailenin bütçesinden sigaraya gitmektedir. Yıllardır sigara içiliyorsa bir kişinin ekonomik kaybının ne kadar yüksek olduğu görülmektedir." diye konuştu.