kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Büşra hastalığına karşın okul hayatını bırakmamış. Diyaliz nedeniyle duraklayarak devam eden eğitim hayatını artık rahat rahat sürdürebilecek. Üstelik ber de hayali var; hemşire olmak.

13 yıl hayatımı kurtaracak telefonu bekledim

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
25.09.2007
Büşra 1.5 yaşında böbrek hastası oldu. Organ nakli listesinde adı tam 13 yıl boyunca yazılıydı. Hep gelecek bir telefonla tekrar sağlığına kavuşmayı hayal etti. Ama o telefon hiç çalmadı. Ancak Büşra kan uyumsuz böbrek nakli ile iyileşti..
Daha 1.5 yaşında hasta olduğu ortaya çıkan Büşra Ceylan, çocuk yaşta hastalanmanın ne demek olduğunu en iyi bilenlerden... Tam 13 yıl hastalıkla savaşmış. Sağlıklı olmanın anlamını ise ancak birkaç ay önce böbrek nakli olunca öğrenmiş. Yeni yeni alışmaya çalışıyor. Büşra'yı tanıyanlar asıl Pollyannacılığın ne demek olduğunu ondan öğreniyorlar... Annesi Büşra'yı henüz yürümeye başlamadan, 'bebeğimin dizleri eğri' diye doktora götürmüş. Yapılan tetkikler sonucunda Büşra'nın kronik böbrek yetmezliği hastası olduğu ortaya çıkmış. Büşra ile hayatlarımız benziyor. O da çocukken hastalıkla tanışmış. Çünkü kendini bildi bileli hayatı hep hastanelerde geçmiş. Altı yaşına kadar ilaçla tedavi görmüş. Benim de tedavi gördüğüm İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Servisi'nde... Doktorlar, 'Gidebildiği kadar ilaçla tedavi, sonu diyaliz' diye yol göstermiş. O zaman annesi böbreğini kızına vermek istemiş ama kan grupları tutmadığı için geri çevrilmişler. Büşra kadavraya yazılmış ve tam 13 yıl beklemiş, bir telefon gelmemiş!

İLKOKUL VE İLK DİYALİZ
Okul hayatıyla birlikte evde diyalize başlamış. Okuldan eve gelir gelmez hayatı diyaliz makinesine bağlı geçmiş. Çok sık karın zarı iltihabı olduğu için Büşra'nın hemodiyalize geçmesine karar verilmiş. "Arkadaşlarıma diyalize giriyorum dediğimde anlamıyorlardı, denize mi giriyorsun diyorlardı bana" diye anlatıyor Büşra diyaliz günlerini. Biliyorsunuz diyalize girenler kana kana su içemezler, su yasaktır!

O DA SABAH'TAN ÖĞRENDİ
Ceylan ailesi de, kan uyumsuz nakillerin başladığını SABAH gazetesinde okumuş. Güzel kızları Büşra'yı diyalizden kurtarabilmek için soluğu Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş'ın yanında almışlar. Tetkikler olumlu çıkınca ilk kez böbrek nakli umudu çok yakınlaşmış Büşra'ya. 8 Ağustos 2007 Büşra için önemli çünkü böbrek nakli olduğu o günü doğum günü olarak ilan etti. Bizler organ nakli ile ikinci hayatlarını yaşayanların her zaman iki doğum günleri vardır; sakın unutmayın! Büşra da organ naklinde, 'ilkler listesinde.' Türkiye'de kan uyumsuz böbrek nakli olan ilk çocuk hasta; ender bir vaka çünkü dünyada bu yaşta ameliyat olan bir kişi daha var o kadar... Bu nedenle onun adı da literatüre geçecek. Ameliyattan sonra ilk kez hayatına dair planlar yapmaya başlamış Büşra. Hayatının büyük bölümü hastanelerde geçtiği için belki de en büyük hayali çocuk servisinde hemşire olmak. Kendisi gibi küçük yaşta hasta olan çocuklara bakmak istiyor...
Haberin fotoğrafları