kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ÜLKEDE HER RENK VAR... Yalnızca gözleri görünen bir kadın peçesinin altından bir şeyler atıştırıyor.

Malezya: Ne tam laik ne de İslamcı

Amerikalıların Türkiye ile birlikte ılımlı İslam'a örnek gösterdiği Malezya'nın anayasasında 'laiklik' maddesi de var, yaptırım gücü hayli yüksek bir Fetva Konseyi de. Yeni Aktüel dergisi tartışmaların odağındaki ülkeyi inceledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Malezya: Ne tam laik ne de İslamcı
Yeni Aktüel dergisi yeni sayısında düne kadar şeriat korkularımızın temsili olan İran'ın yerini alan Malezya'yı mercek altına aldı. Naci Yavuz'un geniş araştırması Türkiye'deki tartışmalara da ışık tutacak. Malezya aslında ne tam laik ne de tam teokratik bir devlet. Anayasasında 'laiklik' maddesi de var, yaptırım gücü hayli yüksek bir Fetva Konseyi veya "Sivil Oruç Polisi" de... Türkiye ile birlikte ılımlı İslam demokrasisinin iki modelinden biri olarak ABD'liler tarafından parmakla gösterilirken bir anda yaşanan 'ilginç' gelişmeler, Malezya'yı gündemimize oturttu. Tartışmanın başlangıcı Nisan 2007'ye uzanıyor. Türkiye'de AKP'li birinin Cumhurbaşkanı seçilmesiyle türbanın da ilk kez Çankaya'ya çıkma ihtimalinin konuşulduğu günlere...

LAİKLİK TARTIŞMALARI
Aynı günlerde Malezya'da 45 yaşındaki Mizan Zeynel Abidin'in tahta oturmasıyla eşi Nur Zahire, Malezya tarihinin ilk türbanlı kraliçesi oldu. Ardından Nur Zahire'nin ülkenin bağımsızlığının 50. yılı kutlamalarında resmi törenlere türbanla katılması, Danıştay Başkanı Ahmed Feyruz'un "Sömürgeciliğin izlerini taşıyan laik yasaları kaldırıp yerlerini İslam yasalarıyla doldurmalıyız" açıklaması, Başbakan Yardımcısı Necib Razak'ın "İslami devletiz, asla laik olmadık" demesi tartışmaları alevlendirdi. Tüm bunlara en son katkı ülkenin İslamcı partisi PAS yönetimindeki Kelantan Eyaleti'nden geldi. Eyalette ilk kez bu ramazanda, oruç tutmayanlara ve çalışmaya devam eden lokantalara karşı "Sivil Oruç Polisleri" görevlendirildi. Öyle anlaşılıyor ki Türkiye'de çok kimse, benzemeye korktuğu ya da benzemek istediği şeyi pek fazla tanımıyor. İşte şeriat teşbihlerimizde İran'ın yerini alan Malezya!

IMF REÇETELERİNE RET
Malezya'da kişi başı milli gelir Türkiye'den bir buçuk kat yüksek. Bölgenin kaplan ekonomisi sayılan Malezya, IMF reçetelerini reddedip kendisi çözüm üretmiş. İlk iş olarak her alanda dokunulmazlığı kaldırmış. Böylece devletteki herkes işini düzgün yapmaya gayret etmiş. Turizme ağırlık vermiş ve bakir adalar sayesinde ülkeyi bir turizm cennetine dönüştürmüş. Yedi yılda 15 milyar dolar harcayarak, Kuala Lumpur yakınındaki Putracaya'da yeni başkent yaratmışlar. Bütün hükümet binaları orada. Burada suni göllere kadar her şey düşünülmüş. Kuala Lumpur aynı zamanda modern ve çok büyük alışveriş merkezleriyle dolu. Bizdeki alışveriş merkezleri buradakilerin yanında bakkal dükkânı! Kuala Lumpur'da aylık ortalama 2,500 RM (850 dolar) ile en çok Çinliler kazanıyor. Hintliler 300-340 dolar arası ile en düşük gelire sahip grup.
Haberin fotoğrafları