kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mardin turizmcilerin yeni gözdesi

17.08.2007
Mardin'deki turizm potansiyelini keşfeden yatırımcılar otel açmak için sıraya girdi. Ortalama her yıl 500 ile 700 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği 7 bin yıllık tarihi kent, kültürel yapısı ve mimari dokusu ile gondolları ile meşhur İtalya'nın Venedik ve ünlü Kudüs kentinden sonra dünyanın üçüncü sit alanı içinde yer alıyor..
Tarihi ve kültürel zenginliği ile dünyanın turizm merkezi haline gelen Mardin'de son yıllarda artan turist sayısı, turizm yatırımcıların iştahını kabarttı. Tarihi kentte otel ve butik evler açmak için özel müteşebbisler adeta birbiriyle yarışıyor.

Son dört yılda Mardin'de iki otel olmak üzere 3 de butik otel hizmete açılırken, son olarak, geçtiğimiz günlerde 11 milyon YTL'ye mal olan 250 yataklı Yay Grand Otel Mardin turizminin hizmetine girdi. Açıldığı günden beri rezervasyonları tamamen dolan otelin sahibi Mehmet Yay, otelin yatak kapasitesini artırmak için ek bina girişimlerine başladı.

Erdoba ve Artuklu kervansaray ardından Mardin'de üçüncü butik otel de açıldı. 540 yıllık tarihi geçmişi bulunan Tatlıdede butik oteli geçtiğimiz hizmetine girdi. Butik otelde şimdi den rezervazyonlar ekim ayına kadar doldu. 16 oda 40 yatak kapasitesine sahip olan butik otelin sahibi Mahmud Tatlıdede, Mardin'in turizm alanında son yıllarda kaydettiği gelişmeden sonra yıllardır yaşadığı Adana ilinden gelerek kendi memleketinde butik otel açtığını belirterek, bundan sonra turizm alanında Mardin'e hizmet vereceğini söyledi. Bir diğer önemli gelişme de Kosifler Group (BMW) Türkiye temsilcisi de Mardin'de 15 milyon YTL tutarında bir yatırım yaparak, 4 yıldızlı 350 yataklı otel ve alış veriş merkezi kurmak için girişimlere başladı. İlk etapta Mardin'de arsa keşfi yapan şirket önümüzdeki günlerde otel ve alışveriş merkezi için temel atma töreni düzenleyecek.

Vali Mehmet Kılıçlar, 2002 yılından beri yapılan pek çok etkinlikte Mardin'in dünyaya tanıtıldığını belirterek, 5 yıl içinde Mardin'i yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin ziyaret etmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Mardin'in daha geniş kitleler tarafından ziyaret edilmesi için şimdiden tanıtım kampanyaları düzenlediklerini ifade eden Kılıçlar, "Özellikle dizi ve sinema filmleri Mardin'in tanıtılmasında önemli bir rol üstlendi. Mardin'in dünyanın misafir odası olarak kabul görmesi bizleri inanç ve kültür turizmi alanında mutlu etmiştir. Bu nedenle Mardinli iş adamlarını yatırım yapmaya davet ediyoruz. Bu alanda yatırım yapaçak müteşebbislere tüm kolaylığı sağlayacağız. 2007 yılında 1 milyon turistin Mardin'i ziyaret etmesini bekliyoruz." dedi.

"MARDİN DÜNYA TURİZM MERKEZİ HALİNE GELİYOR"

Mardin Kültür ve Turizm İl Müdürü Muhlis Hamidi, Mardin'in giderek dünya turizm merkezi haline geldiğini söyledi. Hamidi, "2006 yılında 400 bin yerli yabancı turist Mardin'i ziyaret ederken, 2007 yılının ilk 5 ayında bu rakam 350 bine ulaştı. Bunun 50 bini yabancı turistten oluşuyor. Sonbaharda yaklaşık 100 bin yabancı turist Mardin'e gelmesini bekliyoruz. Çünkü yaz aylarında ülkeye gelen yabancı turistler deniz kıyıları tercih ediyor. Sonbaharda ise özellikle tarihi yerleri gezmek için bölgemizi seçiyor. Yıl sonuna kadar toplam 1 milyon yerli ve yabancı turistin Mardin'i ziyaret etmesini bekliyoruz. Şu anda Mardin'de bulunan bütün otellerin rezervasyonları yıl sonuna kadar tamamen doldu. Önümüzdeki yıldan itibaren turist sayısı ikiye katlanabilir." dedi.

Artuklu Kervansaray Butik Oteli sahibi Sabahattin Evrensel de, Mardin'in her geçen gün yıldızının parladığını belirterek, "Farklı dinler ve dinlerin merkezi haline gelen Mardin, inanç ve kültür turizminde son beş yılda önemli mesafeler kat etti. Yoğun turist akını nedeniyle otelimizde 2007 yıl sonuna kadar rezervasyonlarımız doldu. Özellikle, ABD, Fransa, Almanya, Danimarka, İngiltere, Japonya ve Çin gibi ülkelerden yoğun talep görüyoruz. Şu anda yeni butik evleri açmak için girişimlerimiz devam ediyor. Her geçen gün Mardin turizmi gelişiyor. Yatak kapasitemiz dolu olduğu için gelen talebelere cevap veremiyoruz. Şu anda yeni butik evler açmak için girişimler yapıyoruz." diye konuştu.

Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ ise, açılan butik evlerin ve otellerin tarihmirasın korunması ve dünya insanına tanıtılması açısından önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi.