Kyoto Protokolü'ne taraf olmaya olumlu bakıyoruz
Erdoğan, BM'de iklim değişikliği panelinde, Türkiye'nin özel koşullarının dikkate alınması halinde Kyoto protokolüne imza atacağını söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kyoto Protokolü'ne taraf olmaya olumlu bakıyoruz
Başbakan Erdoğan, BM'nin düzenlediği iklim konferasında, gelişmiş ülkelere yaptırımlar getiren Kyoto sözleşmesini imzalamaya söz vermedi. Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda "salınımın azaltılması ve iklime istikrar kazandırılması ortak geleceğimizi korumak" konulu bir konuşma yaptı. Erdoğan konuşmasında Türkiye'nin Kyoto sözleşmesine taraf olabilmesi için sanayileşmesinin gelişmiş ülkelerle aynı olmadığının dikkate alınması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin bu farklılığın dikkate alınması kaydıyla Kyoto'ya imza koyabileceğini belirten Erdoğan, "İklim değişikliği, bugün insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük çevre tehdididir. Küresel iklim değişikliğinin en büyük nedeninin sera gazları emisyonu olduğu da bir vakıadır. İklim değişikliğinin en adaletsiz yönlerinden biri, sorunun olumsuz sonuçlarından en fazla etkilenen ülkelerin, bu sorunun ortaya çıkmasında en az sorumluluk sahibi ülkeler olmalarıdır" dedi.
YENİ TEKNOLOJİDEN YARARLANMA
Gelişme yolundaki ülkeler ile en az gelişmiş ülkelerin, uluslararası mekanizmalar, uyuma yönelik fonlar ve yeni teknolojilerden daha kapsamlı bir şekilde yararlanması gerektiğini vurgulayan Erdoğan şöyle devam etti: "Gelişmekte olan ülkeler ise özgün şartları da göz önünde bulundurularak adil ve esnek bir çerçevede uluslararası çabalara katılmalıdır. Bu amaçla mevcut mekanizmalar geliştirilip yaygınlaştırılmalı, mutlaka gönüllü ve esnek düzenlemeler oluşturulmalıdır." Erdoğan Türkiye'nin Çerçeve Sözleşmesine 2004'te taraf olduğunu hatırlatan Erdoğan, buna karşın Türkiye'nin sanayileşme düzeyinin bu sözleşmenin altında imzası bulunan gelişmiş ülkeler seviyesinde olmadığını vurguladı. Erdoğan, şunları söyledi: "Ülkemizin 2004 yılı itibariyle toplam kişi başına düşen sera gazı salım miktarı 4.1 ton karbondioksit eşdeğeridir. Bu miktar, Avrupa Birliği, OECD ve EK-1 listesi ülkeleri ortalama değerlerinin yaklaşık üçte birine karşılık gelmektedir. Türkiye'nin, yüksek gelişme hedeflerine ve hızla büyüyen bir piyasa ekonomisine sahip bir ülke olduğu düşünülürse, salım artışlarının önümüzdeki dönemde devam edeceği aşikârdır."
KOŞULLU EVET
Erdoğan, iklim değişikliği konusunda Türkiye'nin "hakkaniyet" ve "ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar" ilkeleri temelinde mücadeleyi sürdüreceğini belirterek, şöyle dedi: "Türkiye henüz Kyoto Protokolü'ne taraf değildir. Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne taraf olmasının yüksek düzeyde değerlendirildiği bir süreç içindeyiz. Türkiye, özel koşullarından ötürü diğer Ek-I ülkelerinden daha farklı durumda bulunan bir Ek- I ülkesi olduğu dikkate alınmak kaydıyla Kyoto Protokolü'ne taraf olmaya olumlu bakmaktadır."
İLİŞKİLİ HABERLER
Kyoto Protokolü'ne taraf olmaya olumlu bakıyoruz
Yayın tarihi: 25 Eylül 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/25//haber,130F4FA9A77443CDA01A808AC13C86FD.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.