Sashah Anton Khan (Restoran sahibi, altı yıldır Türkiye’de yaşıyor)
'AB kapısı görünüyor'
Babası Afgan, annesi Avusturyalı olan Khan, 2001 yılında Türk arkadaşlarının ısrarıyla Türkiye'ye gelmiş. Beyoğlu'nda 360 İstanbul isminde bir restoran/gece kulübü olan Khan bugüne kadar Mekke, Suudi Arabistan, Pakistan dahil Ortadoğu'nun birçok yerini gezmiş. Khan, "Sizler çok şanslısınız. Burada mini etekli biri, başörtülü biriyle sokakta beraber gezebiliyor," diyor.
* Türkiye'deki kontrası çok seviyorum. Avusturya, Las Vegas, Los Angeles, Pakistan, Suudi Arabistan gibi dünyanın birçok yerinde yaşadım ama buradaki kontrastı hiçbir yerde görmedim. Bir tarafta sinagog, diğer tarafta kilise, öbür tarafta camiler yan yana, kardeşçe duruyor.
* Türkiye, diğer Müslüman ülkeleriyle kıyaslama kabul etmez. Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanması bile yasak.
* Bazı arkadaşlarım bana, "Deli misin, niye Türkiye'ye yerleştin?" diyorlardı. Ama artık bu imaj kafalardan silindi. Benim gibi yabancılar, yatırım yapmak için buraya geliyor.
* 2001 yılında ilk geldiğimde büyük bir kriz yaşanıyordu. Şimdiki hükümet, bu krizin üstesinden gelmeyi başardı. İnsanlar oy vermeden önce dolar ne kadar olmuş, enflasyon ne düzeyde, buna bakarlar. Son hükümet bunu iyi başardı, oy patlamasının ardında sanırım bu var.
* Alkol yasaklanır gibi kaygılar yaşamıyorum. Komik ama ülkenin milli içeceği de alkollü; yani rakı. Ve hiçbir hükümetin bunu elinizden almaya çalışacağını düşünmüyorum. Üstelik turizm önemli bir ekmek kapısı.
* AKP'ye oy verenler de muhafazakâr kesimle sınırlı değil. Öyle olsa Saadet Partisi'nin oyları yüzde 2'de kalmazdı. Demek ki icraatları için AKP'ye oy verildi.
* Cumhurbaşkanı'nın eşi başörtüsü takıyor diye kıyamet koptu. Ama bu ülkenin yüzde 50'si AKP'ye oy verirken, bunun başlarına geleceğini biliyordu. Olaya biraz geniş açıdan bakmak lazım. Başörtüsünden ürkmek anlamsız. Geçmişte yaşanan bazı kötü örnekler bu korkuyu tetikliyor olabilir.
* Kemal Atatürk'ün kurduğu çok sağlam bir cumhuriyet anlayışı var. Kimse bunu değiştirmeye çalışmaz bence. Aksi aptallık olur.
* Türbanlıların üniversiteye alınmaması sanırım o dönemde ülkenin İran'a dönüşmemesi için atılan bir adımdı. Her şeyin bir nedeni olduğunu düşünüyorum. Ama artık tehlike geçti, biraz rahatlama ve kuralları gevşetme zamanı geldi.
* Avrupa Birliği konusunda müzakereler devam ediyor. En ümit verici gelişme bu. Ben, eninde sonunda AB kapısının açılacağını düşünüyorum.
Yayın tarihi: 23 Eylül 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/23/pz/haber,E17511FC83C54F1AB8749C96DB135720.html
Tüm hakları saklıdır.