kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fitch: ABD'nin faiz indirimi AMB'yi faiz artırımından caydıracak

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Fitch: ABD'nin faiz indirimi AMB'yi faiz artırımından caydıracak
ABD'de beklenen faiz indirimlerinin Avrupa Merkez Bankasının (AMB) faiz oranlarını yükseltmesini geciktireceği hatta önleyeceği belirtiliyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in kamu finansman grup işletme müdürü David Riley, ABD Merkez Bankasının (FED) bir düşük faiz politikası dönemi başlatmasının avronun ABD Dolarına karşı daha da değerlenmesine yol açacağını ve bunun AMB'yi faiz artırımına gitmekten caydıracağını söyledi.

Avro Alanında enflasyonist baskıların güçlendiği endişelsiyle bir kaç aydır faiz artırımına hazırlanan AMB, ABD yüksek riskli tutsat kredisi sektöründen kaynaklanan piyasa dalgalanmalarından dolayı bu ay başındaki toplantısında temel faiz oranının yüzde 4 olarak sabit tutmuştu. Bununla birlikte maliye çevrelerinde AMB'nin yıl sonuna kadar çeyrek puanlık bir faiz artırımı yapacağı beklentisi gücünü koruyor.

ABD Merkez Bankasının ise piyasaları rahatlatmak ve durgunluk (resesyon) riskini azaltmak amacıyla temel faiz oranlarını yüzde 5,25'ten yüzde 5'e indirmesi bekleniyor.

Aralarında Fitch yetkilisi Riley'in de bulunduğu bir çok analist bugünkü indirimin ABD'de bunu izleyen bir dizi indirimle gelecek bir düşük faiz döneminin başlangıcı olacağına, diğer ekonomilerin de para politikalarını bu duruma göre uyarlamak zorunda kalacağına inanıyor.

AA