'Sevgisiz kalp, daha çabuk hasta olur'
Ana teması "Sağlık" olan 76. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kapsamında, halka açık ücretsiz "Herkes İçin Sağlık" ana başlığı altında sempozyumlar düzenleniyor.
3-8 Eylül günlerinde saat 18.30 ile 21.00 arasında Celal Atik Spor Salonu'ndaki sempozyumların ilki "Kalbim ve Ben" konusundaydı. Sempozyuma Türkiye Kalp Vakfı (TKV) Başkanı Çetin Yıldırımakın, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Kırımlı, aile hekimliği uzmanı Dr. Ender Saraç ve kalp damar cerrahı Opr. Dr Hikmet İyem katıldı.
Sempozyumda konuşan TKV Başkanı Yıldırımakın, "Kalp, 2 şekildedir. Maddi kalp de sevgiyle beslenir. Sevgisiz kalp, daha çabuk hasta olur." dedi.
Kalbin 24 saat çalışan en ağır işçi olduğunu, durduğunda başka hiçbir organın çalışmadığını belirten Yıldırımakın, kalbin sevme ve sevginin de sembolü olduğunu söyledi.
Vakfın sloganını "İyi Kalpli Olun" şeklinde açıklayan Yıldırımakın, "Kalbe iyi bakılmalı. Kalp, ruhun yuvasıdır. İyi huylu ve mutlu bir yaşamı olan insanların kalbi daha sağlıklı oluyor." dedi.
Dünyada yılda 17.5 milyon kişini kalp ve damar hastalıklarından öldüğünü, bu sayının 2020 yılında 25 milyon olacağının tahmin edildiğini belirten Çetin Yıldırımakın, kalp hastalığına yakalanmamak için az yemeyi, egzersiz yapmayı ve sağlık kontrolunu tavsiye etti.
TKV Başkanı, dünyada AIDS ülser ve trafik kazalarındakinden daha fazla kişinin kalp damar hastalıklarından öldüğünü vurguladı. Kalp damar rahatsızlıklarında beslenmeye dikkat çeken Dr. Saraç ise şarabın kalbe iyi geldiği tezinin artık tartışıldığını, aslında kara üzüm, vişne, karadut ve böğürtlen gibi mor renkli meyvelerin iyi geldiğinin ortaya çıktığını kaydetti. Saraç, "Artık dünyada şarap yerine her mevsim bulunan kara üzüm, vişne, karadut gibi mor yiyeceklerle yüzde 70 kakaolu bitter çikolatalar tavsiye ediliyor." dedi.
Ender Saraç az yemek, az koşmak ve az egzersiz kadar az stres ve az kilonun da sağlığın korunmasındaki önemine dikkat çekti.
Dr. Kırımlı da aspirin kullanma şeklinde dikkat çekerek erken teşhisin önemini vurguladı. Dr. İyem ise ameliyat sonrası düzenli stres, tansiyon ve şeker kontrollerin yapılması gerektiğini açıkladı.
Sempozyumlarda bundan sonraki günlerde Sağlık, Müzik ve Tamamlayıcı Tıp, Organ Bağışı ve Nakli, Canım Bebeğim, Sağlık ve Cinsellik-Yardımcı Üreme Teknikleri, İzmir ve Âfet konuları işlenecek.
(CHA)
Yayın tarihi: 4 Eylül 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/04//haber,4D50FD4AB40348028AFC741271BB3815.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.