İLİŞKİLİ HABERLER
'Üzüm ne kadar zor koşulda yetişirse, o kadar lezzetli olur'
'Üzüm ne kadar zor koşulda yetişirse, o kadar lezzetli olur'
Şarap yapımında en hassas konu, üzümlerin ne zaman toplanacağını ve daha sonra şarapları tam zamanında fıçılardan çıkarmayı bilmek... Bunun için de uzman kişiler çalışıyor bağlarda. Bu işin dört yıllık üniversiteleri var Fransa'da. Önolog olarak mezun olduğunuz bu okullarda, uzman şarap yapımcıları 'wine maker'lar yetiştiriliyor. Jean Luc Colin de böyle bir uzman şarap yapımcısı, Türkiye'de çeşitli şarap firmaları için çalışıyor. Öngör'ün de bağlarını emanet ettiği Colin, üzüm fidanlarının kaç metre aralıklarla dikilip nasıl sulanacağına, bağbozumunun hangi tarihte yapılıp fıçılardaki şarabın ne zaman şişeleneceğine kadar her şeye karar veriyor. Colin, "Üzüm mücadeleyi seven bir meyvedir. Ne kadar sık aralıklarla dikerseniz, hayatta kalmak için birbirleriyle o kadar savaşır ve lezzetli olurlar," diyor. Bu yıl sıcaklardan ötürü çabuk şekerlenip, geç renk almış üzümler. Şekerlenmeyi geciktirmek için de damla sulama yapmışlar.
Yayın tarihi: 26 Ağustos 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/26/pz/haber,9AADA4931C114CEF90793E4A2A6B312A.html
Tüm hakları saklıdır.