Hıncal ağabey
(Uluç) "Hava korsanı canlı yayında telefona istenebilir, ne var bunda" cümleme
"en önemli şey insan hayatıdır" gerekçesiyle itiraz etti.
İnsan hayatından daha değerli bir şey olduğunu savunmak mümkün mü?
Cumartesi günü yolcuların hayatını tehlikeye ilk atanlar pilotlar, sonra da yolcuların kendileri oldu.
İran'a gitmek isterken hareketsiz kalan, elindeki rehinelerin çoğu kaçan, kalanların da canlı yayında olduğu korsanlar, sadece bir spiker onlarla konuşmak istediği için ellerindeki bombayı patlatır mı?
Doğru cevap, milyarda bir ihtimal olsa bile bu riskin alınmaması gerektiği.Hıncal ağabey korsanlarla konuşacak kişinin bu işlerde uzman olması gerektiğini söylüyor ki haklı.
Türkiye'de rehine olaylarında müzakere yürütecek eğitim almış kaç emniyet görevlisi var?
Bir kişi olsa bile yeter ama acaba geçen cumartesi korsanlarla pazarlığı yürüten kişi gerçekten eğitim almış biri miydi?
Başbakan Erdoğan Mart 2003'te THY uçağını Atina'ya kaçıran hava korsanı ile telefonda konuşmuş ve eylemi bitirmeye ikna etmişti. Yaptığı eylem sayesinde hiç ulaşamayacağını düşündüğü Başbakan'ın kendisini telefonla araması hava korsanını daha kararlı ve pazarlıkçı bir hale de getirebilirdi.
Uğur Dündar'ın Avrasya Feribotu'na inmesi de bir riskti. Düşünsenize Türkiye'nin en önemli ekran yüzlerinden biri kendi ayağıyla gelip rehineniz oluyor.
Dündar rehineyken korsanların daha sert, olası bir operasyonun daha zor olacağını iddia etmek yanlış olur mu? Gazeteci Osman Arolat'ın 1980 yılında bindiği uçak Diyarbakır'a kaçırılmış, o dönemde İsveç Radyosu muhabiri olan Arolat havada korsan ile yaptığı röportajla ödül almıştı. Hava korsanı Arolat'ı uçaktan indirdikten sonra kalan yolcuları öldürebilirdi.
Yani ihtimaller hesabı yapınca insan hayatı için her şey risk haline geliyor. Kötü örnek örnek değildir ama
Başbakan'ın uçağı kabin basıncı düştüğü için Pekin'e acil iniş yaparken cep telefonlarını açıp uçak tuvaletinden haberler geçen bu ülkenin gazetecileri değil mi? Ya da içinde bomba olduğunu söylediği oyuncak ayı ile uçak kaçıran korsanı etkisiz hale getirenler bu ülkenin vatandaşları değil mi?
Tekrar başa dönelim, her olayda bu kadar hatanın olduğu bir ülkede bir spiker hava korsanını telefona isterse buna kızılır mı?
İlke insan hayatını tehlikeye atmamak ise bu şu kadar delinir, bu kadar delinemez diye bir ölçüt olur mu?
Yayın tarihi: 24 Ağustos 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/24//haber,ABAD4F9EF6C94C8AB272A87617F79BED.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.