MGK toplantısı sadece 1.5 saat sürdü.
Sezer, MGK'ya son kez başkanlık yaptı
Sezer'in son kez katıldığı MGK toplantısı, 2001'de 15 dakika süren anayasa fırlatma krizinin yaşandığı toplantıdan sonraki en kısa toplantı oldu..
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın getirdiği kabine listesini, "Yeni Cumhurbaşkanı onaylar" diyerek geri çeviren, Meclis Başkanlık Divanı üyelerine de randevu veremeyen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in katıldığı son MGK toplantısı 1.5 saat sürdü. Dünkü toplantı, 21 Şubat 2001'de anayasa fırlatma kriziyle tarihe geçen toplantıdan sonraki en kısa MGK oldu. 16 Nisan sürecinde Cumhurbaşkanı'nın seçilememesi nedeniyle görevine devam eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dünkü MGK toplantısında Kurul üyelerine ikinci kez veda etmiş oldu. Sezer, geçen MGK'da da bir veda konuşması yapmıştı. Sezer, dünkü toplantıda da çok kısa bir veda konuşması yaptı. Kurul üyeleri de Sezer'e hizmetleri ve çalışmaları için teşekkür etti. Sezer'in MGK'yı kısa tuttuğu ve bazı konuları yeni Cumhurbaşkanı'na bıraktığı ifade ediliyor. Ağırlık olarak terör konularının ele alındığı MGK toplantıları 4-5 saat sürüyordu.
İKİ KOMUTAN İÇİN DE SON
Toplantı, emekliye ayrılacak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert için de son toplantı oldu. Sezer'in halefi olacak Abdullah Gül, 28 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda ekim ayında yapılacak bir sonraki MGK'ya başkanlık edecek. Gül, dünkü MGK'ya Dışişleri Bakanı olarak katıldı. MGK Genel Sekreterliği ise toplantıda, Sezer'in, boş olan makama atamayı yeni Cumhurbaşkanı'na bırakması nedeniyle vekaleten temsil edildi. Yiğit Alpogan, Londra Büyükelçiliği'ne atanınca, toplantıya Genel Sekreter Yardımcısı Tümgeneral Orhan Akdağ katıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan, toplantı öncesi ve sonrasında, Kurul üyesi bakanlarla kısa değerlendirme toplantıları yaptı.
'YANDAŞLAR' VURGUSU
1.5 saatlik MGK'nın ardından yayımlanan bildiride "Bölücü terör örgütü ve yandaşları" ifadesi dikkat çekti. Bildiride şöyle denildi: "Toplantıda ülke güvenliği yönünden iç ve dış gelişmeler ele alınmış, birliğimizi ve huzurumuzu bozmaya yönelik faaliyetlere karşı alınan önlemler gözden geçirilmiş, bölücü terör örgütü ve yandaşlarına karşı yürütülen mücadelenin etkinlikle sürdürülmesi yönündeki kararlılık yinelenmiştir. Ayrıca Irak'taki gelişmeler ve izleyebileceğimiz politikalar değerlendirilmiş, Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması ile sınırların güvence altına alınması ilkelerinin önemi üzerinde durulmuştur. Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin 7 Ağustos 2007 günü Ankara'ya yaptığı ziyaret sonunda imzalanan, biri genel siyasi ve güvenlik, diğeri enerji alanında işbirliği konularındaki iki mutabakat muhtırası ele alınmış, bu bağlamda, iki ülke ilişkileri gözden geçirilmiştir."
Yayın tarihi: 22 Ağustos 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/22//haber,84612D253CF4443FADE80BB4A27B7A75.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.