kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yatırımcı önce ürktü, muhalif Dodd, 'Fed gereğini yapacak' deyince derin bir 'ohh' çekti

Mahmut SANCAK-Furkan ALP EKONOMİ
ABD Hazine Bakanı'nın 'dalga daha sürer' ifadesi yatırımcıyı korkuturken, ABD'li Senatör Dodd'un açıklaması borsalara moral verdi..
Yatırımcıların dün gözü kulağı, ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ve ABD'li Senatör Christopher Dodd'un Fed Başkanı Ben Bernanke ile görüşmesine kilitlendi. İlk açıklama zirve öncesinde Paulson'dan geldi ve Hazine Bakanı, "Likidite sorunlarının devam edeceği ve sorunlar hızlı bir şekilde çözülemeyecek" dedi. İşte bu ifadeler Avrupa ve ABD borsalarında sert satışların yaşanmasına neden oldu. Ardından borsaları muhalif ABD'li Senatör Dodd'un açıklamaları toparladı. Çünkü Demokrat Dodd, "Fed her türlü yetkisini kullanmaya hazır" ifadesini kullanarak yatırımcıyı rahatlattı. Ancak bu mesajlara sadece ABD ve Asya borsaları yetişebildi. Güne artıda başlayan Avrupa borsaları, gün ortasında ABD vadeli işlemler borsalarını yukarıya taşıyan kâr haberleri ile yükselişini sürdürdü ancak Paulson'un açıklamalarından likidite krizinin derinleşeceği mesajını çıkaran piyasalar kayıplarını artırdı.

İNGİLTERE İLK KEZ KAYNAK SAĞLADI: 628 MİLYON $
İlk açıklamaların ardından Londra Borsası yüzde 0.2, Frankfurt Borsası ise yüzde 0.1 seviyelerine geriledi. Dodd'un açıklamaları ile Londra yüzde 0.04, Almanya da yüzde 0.23 yükselişle günü tamamladı. ABD borsaları da güne ekside başladı. Dow Jones Endeksi açılışta yüzde 0.08 değer kaybetti. Dodd'un açıklamaları sonrasında borsalar artıya geçti. Ancak endeks bir artıya bir eksiye geçerek yatırımcının aklını da allak bullak etti. ABD Hazine Bakanı'nın açıklamalarından etkilenen İMKB-100 Endeksi de kayıplarını artırdı. Borsa yüzde 1.92 düşerken, Rusya'nın Interfax Endeksi yüzde 1.24, Güney Afrika All Share Endeksi ise % 0.57 değer kaybetti. Dün İngiltere Merkez Bankası (BOE) yüksek faizli kredi yoluyla piyasalara ilk kez 628 milyon dolar aktardı. BOE'nin müdahalesi kayıpları azaltmadı.

FED'DEN İLK KREDİYİ ALAN DEUTSCHE ÇALKALANDI
ABD'de önceki gün piyasaları etkileyen iki önemli gelişme yaşandı. İlki ve en önemlisi yatırımcının kısa vadeli ABD tahvillerine koşmasıydı. Yatırımcı 1987'den beri ilk kez bir günde gösterdiği yoğun ilgi ile 3 aylık ABD tahvil faizlerini yüzde 0.87 puan düşürdü. Ve ikincisi de ABD Hazinesi'nin 2001 krizinden bu yana ilk kez bir ihalede piyasaya likit sağlamak için 5 milyar dolar gibi büyük bir rakamı bırakmasıydı. Amerikan Merkez Bankası'nın iskonto faizlerinde indirime gitmesinden sonra ilk krediyi kullanan Deutsche Bank hisseleri önceki günkü yüzde 2.6'lık kaybın ardından dün de yüzde 0.9 düştü. Avrupa bankalarının değer kayıpları borsaların sallanmasında önemli rol oynarken Fransız BNP Paribas hisselieri ise yüzde 1.4 değer kaybetti. Çin Merkez Bankası, gösterge niteliğindeki mevduat ve borçlanma faiz oranlarını artırdı. Banka enflasyon beklentilerini kontrol etmek için bir yıllık mevduat faiz oranlarını 0.27 puan artırarak yüzde 3.33'ten yüzde 3.60'a çıkardı. Ayrıca Çin Merkez Bankası borçlanma faiz oranlarını da 0.18 puan artırarak bir yıllık yüzde 6.84'ten yüzde 7.02'ye yükseltti. Çin Merkez Bankası, ekonomiyi soğutmak ve enflasyonu dizginleyebilmek için bu yıl 3 kez faiz oranlarını artırmıştı. Dün açıklanan kararla Çinli yatırımcılara yabancı borsalara yatırım izni çıkması 2.2 trilyon dolarlık tasarrufun Hong Kong borsasına akabileceği yorumları yapıldı.