kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Aydın Menderes

Abdullah Gül cumhurbaşkanı olmalıdır

Elif KORAP / Sevilay YÜKSELİR
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ikinci siyasi zaferini eski Başbakan Adnan Menderes dönemine atıfta bulunarak "siyasi zafer;" olarak duyurdu. Ağar ve Mumcu ise 2007 seçimlerinde yine Adnan Menderes’in Demokrat Parti’sini diriltmek için çaba harcadı. Adnan Menderes’in oğlu, Aydın Menderes tüm bu süreci yakından takip etti. Yılların deneyimleriyle sorularımızı şöyle yanıtladı:..
* Gül, cumhurbaşkanlığına aday olacak mı?
Gül istiyor. Ama hissedebildiğim kadarıyla Tayyip Bey zor durumda ve tereddütü var. Gül'ün dışında bir alternatifi devreye sokmak istiyor. Bu çok yeni bir durum da değil. Abdullah Gül, Tayyip Bey'in birinci tercihi değildi. Tayyip Bey'in Bülent Arınç'ın iznini ve desteğini aradığı isim Vecdi Gönül, Beşir Atalay, Cemil Çiçek'ti. Yani eşleri türbanı olmayan kişileri istiyordu. Ama olmadı.

* Kendisi çekilir mi?
Erdoğan, Gül'ü cumhurbaşkanı yapmazsa, argo olacak ama, karizmayı çizdirir. Korkak derler, cesaretsiz derler. Konu, yüreği yetmedi mi eksenine kilitlenir. Artık Gül'ü cumhurbaşkanı yapmak zorundadır. Erdoğan siyasi hayatının en büyük sınavını veriyor. Gelinen bu noktada eşi türbanlı olan birinin cumhurbaşkanı olması gerek. Ben kendi isteğimi söylemiyorum ama Erdoğan ve oy veren insanlar açısından bu şarttır. Tayyip Bey, Gül'ü cumhurbaşkanı yapmazsa demokrasiden söz etmesin. "Beni de Gül'ü de mağdur ettiler" diye oy istedikten sonra artık kararının arkasında durması gerekir. Gül cumhurbaşkanı olmalıdır.

* Seçilmezse ne olur?
AK Parti'nin göstereceği aday Abdullah Gül'den başkası olamaz. Başbakan Erdoğan, Gül'ü aday olarak aylar öncesinden zaten deklere etmişti. Erdoğan'ın o gün verdiği sözden geri adım atması ve Gül yerine başka birini işaret etmesi onun karizmasını yerle bir eder.

* Cumhurbaşkanını halk seçmeli mi?
Halk tarafından seçilmesi parlementer sisteme aykırı. Halka, yetkileri sınırlandırılmış bir cumhurbaşkanını seçtirmenizin hiçbir anlamı yok. Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetim biçimi cumhurbaşkanını Meclis'e seçtirmeyi öngörür. Halka seçtirecekseniz o zaman yönetim biçiminde de köklü değişiklik yapmanız gerekiyor. Aksi halde milyonlarca lira harcayıp kampanyalar yapıp halkı seçime götürmenizin hiçbir anlamı yok.