kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çelebi: AKP'li seçilebilir ancak mutabakatı isteriz

Nevzat ATAL / HABER MERKEZİ
* Cumhurbaşkanlığı konusunda gönlünüzden geçirdiğiniz çözüm ne?
Gönlümüzden geçirdiğimiz tek çözüm herkesin cumhurbaşkanı olacak bir kişinin, toplumun diğer kesimlerinin de görüşü alınarak gerçekten mutabakat içinde seçilmesidir.

* Cumhurbaşkanı Türkiye'de siyaseti etkilemeli mi?
Demokrasinin çağdaş izlerini taşıyan bütün ülkelerde Cumhurbaşkanlığı sembolik bir makamdır. - Sembolik olmasında yarar var.

* Halk mı seçmeli, Meclis mi?
Tabii ki yetkileri daraltılmış bir şekilde, halkın seçmesinin yararlı olacağına inananlardanım. Ama bu yetkilerle değil.

* Abdullah Gül aday olsun mu?
Şimdi kişilere endeksli bir şey söylemeyi doğru bulmam. Bir taraf illa da olsun diye dayatmamalı, diğeri de bu olmaz diye dayatmamalı.

* Dayatma var mı?
Bunların izleri veriliyor şu anda. En azından ben görüyorum. Ama diliyoruz böyle bir şey olmaz. Sonuçta bu Meclis cumhurbaşkanını seçecek yetkinliktedir. Ve seçecektir de.

* 367 yine sorun olur mu?
Geçmişte bizim eleştirilerimiz şuydu; yüzde 25'lik bir temsil yapısıyla ve seçimlere 5-6 aylık bir zaman kalmış olduğu bir dönemde böyle bir irade kötüye kullanılmasın. O Meclis değil, yenilenen bir Meclis seçsin. Yeni bir irade ortaya çıkmıştır. Artık bu iradeyi yok saymaya kimsenin hakkı yok.

* Kafanızda bir isim var mı?
Tabii ki bizim dışarıdan 'şu insanlar olsun' dememiz doğru değil ama yine meclis içinden, tabii ki AKP içinden olmalı.