kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hamileyken güneşlenirsen bebeği sıcak çarpar!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Yaz aylarında sıcak havaya, özellikle de güneşe maruz kalan anne adayları, farkında olmadan bebeklerini sıkıntıya sokuyor! Anne terleyerek vücut ısısını atar ama bebeğin terleme şansı olmadığı için içeride ciddi bir sıkıntı yaşar..
Hamileliğiniz yaz aylarına denk geliyorsa, üzerinde dikkatle durmanız gereken konular olduğunu da bilmelisiniz! Güneşe çıkmanın, bir daha geçmeyecek lekelere sebep olması, sıcağa maruz kalmanızın aynı zamanda terleme şansı olmayan karnınızdaki bebeğinizi sıkıntıya sokması; bunlardan sadece birkaçı... Bütün bunların yanı sıra sıvı alımını artırmak, ayakları hep uzatmak, açık renk giysiler seçmek ve terlemeye; dolayısıyla sıvı kaybına neden olacak boyuttaki egzersizlerden kaçınmak da çok önemli... Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Sağılığı ve Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aydın Arıcı, yaz hamileliğinde dikkat edilmesi gereken tüm hususları GÜNAYDIN okurları için anlattı...

Bir anne adayına yaz hamileliğini mi, kış hamileliğini mi daha çok önerirsiniz? İdeal olanı yaz sonunda hamile kalıp, baharda doğum yapmaktır. Bunu planlamak o kadar kolay değildir aslında. Hiçbir sorunu olmayan bir çift, 'hadi bu ay hamile kalalım' diye ilişkiye girse bile o ay hamile kalma şansı yüzde 25-30 dolayındadır. Siz ağustos ayında hamile kalmak isterseniz, yüzde 25 şansınız vardır. Bu da çok yüksek bir şans değildir. Bir hamilelik üç mevsimi kapsar. Hamileliğin ilk üç ayına bakarsak; kusmalar ve mide bulantısı yaşandığını görürüz. Bunlar da sıvı ve elektrolit kaybına neden olur. Eğer bu ilk üç ay, yaz aylarına denk gelirse, iki taraflı sorun olur. Sıcaklık ve aşırı terleme nedeniyle sıvı ve tuz kaybı daha da artar. İlk üç ayını sıcak yaz günlerinde geçiren anne adayları, bu yüzden çok sıkıntı çeker. Bunun yanı sıra, son üç aya baktığımızda da yine hareket kabiliyeti azalmıştır. Özellikle bacaklarda ve ellerde şişmeler olur. Son üç ayda rahatsızlık riski artar.

BAHAR AYLARI EN UYGUNU

Sizce doğum için en uygun mevsim ne zamandır? Bilimsel olarak pek araştırılmamış bir konu ama kişisel görüşüme göre doğanın da canlandığı bahar ayları bence en uygun aylardır. Memeli hayvanlarda bahar aylarında doğum artar, fakat insanlar doğayı bu açıdan yenmiş durumda. Gerek beslenme, iklim şartlarından kendilerini koruma sayesinde mevsimlerin bu etkileri artık gözlenmiyor.

Yazın hamilelik şansı daha mı fazla artıyor? Hava sıcaklığı kadının ya da erkeğin doğurganlığını etkiler mi? Yaz aylarında doğurganlığın etkilendiğini zannetmiyorum. Ama tatil ortamı olması nedeniyle cinsel ilişkiler artar. Stresin azalması, rahat ortamın olması cinsel ilişkilerde artışı sağlar; bu da hamile kalma şansını yükseltir. Soğuk aylarda sperm sayısı daha artar ama sıcaklarda erkeklerin sperm sayısındaki düşüşe karşı büyük bir etki yaratmaz.

Tüp bebek yapma oranı yazın ya da kışın etkilenir mi? Tüp bebekte hamilelik oranları fazla değişmez, düz bir çizgi takip eder. Laboratuvarda döllenme olduğu için insanlar her mevsim tüp bebek sahibi olabiliyor.

Şu dönemde hamile kalmak isteyen kadınlara ne önerirsiniz? Hamile kalmış olan ve kalacak anne adaylarının, vücuttan aşırı su kaybına karşı hazırlıklı olması gerekir. Çünkü su vücudun can damarıdır. Gerekli sıvı ihtiyacını karşılama konusunda daha titiz davranmalılar. Sıvıyı sadece su olarak değil, tuzlarla birlikte almalılar. Günde en az iki litre sıvı alınması gereklidir. Bunun en azından bir bardağı ayran gibi tuzlu bir içecek olmalı. Potansyumdan yana zengin meyveler yenmeli. Bu bu mevsimde kayısı ve şeftali; kışın ise muz tüketmelerini öneririm.

LEKELER OLUŞABİLİR DİKKAT!
Yazın doğum yapanlarda erken doğum riski yükseliyor mu? Çok sıcaklar bebekte anomalilere neden olabilir. Dolayısıyla ilk üç ay hamileliklerde aşırı derecede sıcak ortamlardan kaçınılmalı. Güneşte çok kalınmamalı. Erken doğumlar yazın artmaz ama bazen bunaltıcı havalar dediğimiz havalar hava basıncının düştüğü zamanlardır. Çok cüzi de olsa o dönemlerde su keselerinin biraz erken açılması gözlenir.

Sizce hamileler denize girip güneş banyosu yapabilir mi? Güneş altında kalmayı önermem; çünkü deride leke yapar. Bunlar kalıcı lekelere dönüşebilir. Hamilelikte derinin bazı kısımları koyu renk alır ve güneş lekeleri de belirginleşir. Temiz deniz ya da havuzda yüzmelerinin hiçbir mahsuru yoktur. Ama mutlaka gölgede durmaları gerekli. Koyu renk mayo ile uzun zaman karın bölgesini güneş altında tutmamalıdırlar.

Bebek anne karnında terler mi? Hamilelerin prokestoron hormonu nedeniyle vücut ısıları yarım derece yükselir bu nedenle ısıdan daha fazla rahatsız olabilirler. Hamileler terleyerek bu ısıyı vücutlarından atabilir ama bebeğin terleyecek yeri yoktur. Ama bebek, annenin hissettiği ısıyı aynen hisseder. Bu nedenle hamilelerin serin yerleri tercih etmesi gereklidir. Ancak bunun için klimayı çok tavsiye etmiyorum. Aşırı sıcaktan soğuk ortama geçmek, bebeğin bağışıklık sistemlerini bozabilir.