kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Merkez temkini elden bırakmaz, bu yıl faizi ancak 1 puan indirir'

FURKAN ALP
Merkez Bankası'nın faiz indirimi ile ilgili 10 finans kuruluşunun analistleri ile yaptığımız ankete göre en erken 3 ay içinde faiz indirimine gidilir, yıl sonuna kadar faiz 1 puan düşürülür..
İLİŞKİLİ HABERLER
Merkez temkini elden bırakmaz, bu yıl faizi ancak 1 puan indirir'
Seçimlerden AKP'nin tek parti hükümeti olarak çıkması ile bono faizleri yüzde 17.18'e düşerek son 13 ayın en düşük seviyesine indi. Faizlerdeki düşüş trendinin devam edeceğini öngören uzmanlar, özellikle son üç aylık enflasyon rakamlarındaki aşağı yönlü düşüşün bu eğilimi hızlandırdığına dikkat çekiyor. Piyasa analistleri ile yaptığımız ankete göre, Merkez Bankası'nın (MB) % 17.5 olan faizinde indirime 3 ay içinde gitmesi yüzde 60 oran ile muhtemel. Merkez Bankası'nın faiz indirimine beklenenden önce bir zamanda en erken 1 ay içinde gideceğini belirten uzmanların oranı ise yüzde 40. Anketten çıkan sonuçlara göre, Merkez yıl sonuna kadar 1 puan faiz indirimine gider diye analistler yüzde 40 ile çoğunlukta iken, faiz indiriminin 1.50 puan olacağını öngören analistlerin oranı ise yüzde 30. Ankete katılan uzmanların yüzde 10'u ise Merkez Bankası'nın 2 puanlı bir indirime gideceği tahmininde bulundu.

YIL SONU TAHMİNİ ORTALAMA % 16
Fortis Portföy Genel Müdürü Alp Keler, faiz indirim trendinin Ağustos ayında başlayacağını öngörerek, Merkez Bankası'nın indirim sürecinde yıl sonunda bono faizlerinin yüzde 15.5 ile yüzde 16 arasında olmasını beklediklerini söyledi. Ak Yatırım Araştırma Müdürü Erkan Savran ise Merkez Bankası'nın faiz indirimine son çeyrekte başlayacağını ve 0.50 puanlık bir indirime gideceği öngörüsünde bulunurken, 2008 yılında ise toplam 2 puanlık bir indirim beklediklerini ifade etti. Savran'a göre bono faizleri yıl sonunda ise yüzde 17 seviyelerinde olacak. HSBC Yatırım analistlerinden Esra Erişir de Merkez Bankası'nın özellikle son dönemde kamu harcamalarındaki belirgin artışı ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi siyasi tabloyu yakından takip ettiğini söyleyerek, önümüzdeki dönemde hükümet ile memur arasında yapılacak görüşmeler ve enflasyonu destekleyen gelişmeler doğrultusunda yılın son çeyreğinde 0.50 puanlık bir artışa gidebileceğini kaydetti. Oyak Yatırım'dan Alper Erginol ise faiz indirimlerinin Ağustos ayında başlamasını beklediğini ve Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar 0.50 puanlık bir indirime gideceğini öngörerek, yıl sonu bono faizlerinin yüzde 16.5 seviyelerinde olacağını sözlerine ekledi.