Dış basında sonuçların yankıları
NYT: "SEÇİM SONUÇLARI KURULU DÜZENE TOKAT"
Amerikan basını, AKP'nin büyük bir farklı galip çıktığı Türkiye'deki seçimlerin sonuçlarını kurulu düzene bir "tokat" olarak yorumladı.New York Times gazetesi, Türkiye'deki seçimleri değerlendirdiği haberinde "Seçim sonuçlarının, Türkiye'nin kimin tarafından yönetilmesi gerektiği konusunda son bir yüzleştirmek için sahneyi hazırladığı"nı öne sürdü.
AKP'nin Anamuhalefet partisine göre çok büyük bir oy kazandığını belirten gazete, laik ve milliyetçi partilerin, AKP'nin "İslamcı bir gündem"i getirmeye çalıştığı için seçmenlerce cezalandıracağını öne sürdüklerini belirterek "Sonuçlar, kurulu düzene bir tokattır" diye yazdı. NYT, "NATO üyesi ve Amerika'nın sorunlu bir bölgedeki güçlü bir müttefiki olan Türkiye'nin istikrarı hayati önem taşıdığı"nı da kaydetti.Seçmenlerin neden AKP için oy kullandıklarını da değerlendiren gazete, ekonominin AKP'nin iktidara gelmesinden bu yana büyüdüğünü, partinin de AB üyeliği için siyasi reformlar yaptığını yazdı.(ANKA)
ABD'DE MEDYA, TÜRKİYE'DE AK PARTİ'NİN SEÇİMİ BÜYÜK FARKLA KAZANDIĞINI DUYURDU
ABD'de medya kuruluşları, Türkiye'de AK Parti'nin seçimi büyük farkla kazandığını duyurdu.ABD'de yayınlanan gazetelerin ve CNN gibi televizyon kanallarının internet sitelerinde, Reuters ve AP'nin haberlerine dayandırılan haberlerde, AK Parti'nin kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 48 oy alarak büyük zafer kazandığı ve 5 yıl daha Türkiye'de hükümette olacağı kaydedildi.İnternet sitelerindeki haberlerde, Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP)oylarının yüzde 20, Milliyetçi Hareket Partisinin (MHP) oylarınınsa yüzde 15civarında olduğu belirtildi.
ABD: "SEÇİMLER, TÜRK DEMOKRASİSİ İÇİN BÜYÜK BAŞARI"
ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza, Türkiye'de yapılan genelseçimlerin, Türk demokrasisi açısından büyük bir başarı olduğunu söyledi.
Bryza, "bir defa daha Türk demokrasisi, nasıl çalıştığını gösterdi" dedi ve seçimlerin, tamamen hür ve adil biçimdegerçekleştiğini belirtti.
Matt Bryza, "bu seçim, Türk anayasal süreçlerinin ve laik demokrasisinin nasıl çalıştığının bir başka örneği" diye konuştu.
Bryza, sonuçların henüz kesinleşmemesinden dolayı partiler bazında bir değerlendirme yapmaktan kaçınarak, bu konuda Ankara'daki ABD
büyükelçiliğinedanışılmasını önerdi.
Türkiye'nin seçimini Ankara'da kurulan uluslararası basın merkezinde izleyen yabancı gazeteciler, ilk sonuçlara şaşırmadı.
"YUNANİSTAN HÜKÜMETİ AKP'Yİ İSTİYOR"
Yunan Eleftrotipia gazetesi muhabiri Angeliki Spanou, Yunan hükümetinin AKP'yi açık şekilde desteklediğini ve bunda başlıca etkenin AB politikaları olduğunu söyledi. Yunanistan'da "güçlü ve istikrarlı bir AKP Hükümeti olmazsa Türkiye'nin AB perspektifinin duracağı" görüşü olduğu kaydeden Spanou, "Yunan bakış açısına göre AKP'nin zaferi, derin devletin yenilgisi olacak" dedi. Spanou, Yunanistan'da MHP'nin Meclis'e girmesi konusunda da kaygılar olduğunu belirterek, olası bir koalisyonda MHP'nin AKP'yi daha sert davranmaya itebileceğine dikkat çekti.
Türkiye'de ve Avrupa'da AKP'ye yönelik farklı bakış açıları olduğunu da kaydeden Yunan gazeteci, örneğin Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Avrupa'da sert bir politikacı olarak tanındığı, Türkiye'de ise yumuşak olmakla eleştirildiğini söyledi.
"SEÇİMİN İKİ ANA SORUSU VAR"
Çek Cumhuriyeti'nde en yüksek tiraja sahip ikinci gazete olan MF Dines'in muhabiri Pavel Novotny, 22 Temmuz şeçimlerinin iki ana sorusunu, "Türkiye İslam'a mı yoksa laikliğe mi gidecek" ve "Asker darbe yapar mı" soruları olduğunu kaydetti. AKP'nin gizli bir gündemi olduğu yönünde eleştirildiği ancak kendisinin buna inanmadığını ifade eden Novotny, MHP'yi AKP'den çok daha tehlikeli gördüğünü ifade etti.
Novotny örneğin kendi gazetelerinde AKP için "İslamcı parti" tanımlaması yapmadıklarını, bu ifadeyi daha çok Hamas ve Hizbullah için kullandıklarını kaydetti. Çek gazeteci, AKP için ise "Dini muhafazakar parti" tanımı yaptıklarını söyledi.
"EKONOMİ İYİSE İKTİDAR PARTİSİ SEÇİMİ KAZANIR"
Japon Nikkei gazetesi muhabiri Ken Moriyasu da Cumhuriyet mitingleri ardından Türkiye'deki İslamcılara ne düşündüklerini sorduklarında "sandığı bekleyin" yanıtı aldığını ve bugün bu yanıtın ne olacağını göreceklerini söyledi. Moriyasu, AKP'nin seçimi kazanması halinde, İslamcı bir partinin ılımlı olabileceğini kanıtlayacağını ve bunun da Hamas'ın zaferi ile sarsılan Orta Doğu'ya olumlu bir işaret olacağını söyledi.
Kendisinin de bir siyasi muhabir olduğunu ve pek çok seçim izlediğini kaydeden Moriyasu, "Deneyimlerime göre bir ülkenin ekonomisi iyi gidiyorsa, iktidar partisi seçimi kazanır. Burada da öyle olacağına inanıyorum" dedi.
AJANSLAR
Yayın tarihi: 22 Temmuz 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/22//haber,FBD3990279A54BCEB1A23FC864144503.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.