kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kitabın kapağında Atatürk var.

Genelkurmay'dan Türkçe hassasiyeti

Hülya KARABAĞLI ANKARA
Genelkurmay Başkanlığı, personel arasında iyi iletişimin sağlanmasına dönük kitap hazırladı. Kitapta, konuşurken, "rütbeden korkulmaması" uyarısı yapılıyor..
Genelkurmay Başkanlığı, Türkçe'yi doğru ve etkili konuşmada personele yol gösterecek bir kitap hazırladı. Kitapta "Rütbeden korkmayın" uyarısında bulunuldu. "Türkçe'nin Doğru Kullanımı" başlıklı, 146 sayfalık kitabın yayın kurulu başkanı Korgeneral Eyüp Kaptan. Kitapta, e-mail yerine 'e-posta', faks yerine 'belgegeçer' kullanılması önerildi. Kitapta şu bilgiler yer alıyor:

RÜTBEDEN KORKMAYIN: Hedef kitlenin rütbesinden korkmayınız. Rütbe farkı zaman zaman iletişimi olumsuz etkileyebilir. Kimi zaman, rütbece kıdemli bir kitle karşısında diliniz tutulup, ifadeleriniz gelişigüzel olabilir.

KONUŞURKEN GARİP DAVRANIŞLAR: Göz önünde olduğumuzda çoğumuzun yaygın olarak kullandığı garip davranışları olur. Bu hareketler kendi başlarına bir konuşmacının başarısızlığına sebep olmaz fakat aşırıya kaçarsa sorun oluşturabilir.

* Filika: Bu tür konuşmacı kendisini, canını kurtaracakmış gibi sahneye kürsüye bağlayan kişidir. Ümitsizce kürsüye sarılır.

* İncir Yaprağı: Ellerini ne yapacağını bilemez. İncir yaprağı gibi bir el diğerinin üzerindedir.

* El yıkayanlar: Tüm heyecanı elinde tutarlar. Bunlar konuşurken ellerini yıkarlar.

* Kafesteki Kaplan: Bu konuşmacıları dinlemek tenis maçı izlemeye benzer. Sahne bir o yana bir bu yana volta atarlar.

* Cep düşkünleri: Kesinlikle ceplerini diktirmelidirler. Ellerini ceplerine hapsederler. Sallananlar: Özgürlüklerine kavuşmak isteyen kaplanlar gibidir. Sahne korkusunun en yüksek basamağını yaşarlar. Kalemle oynayanlar: Bütün kalemler bu konuşmacıdan önce kaldırılmalıdır.

METİNDEN OKUMAYIN: Yazılı metinden yapılan konuşmalar kesinlikle her sözcüğün mükemmel olması gerektiği yerlerde kullanılır. Daha üst düzeyde toplantılarda kullanılır. Yazılı bir metinden konuşma brifinge tat katar mı? Kesinlikle hayır.